A A A K K K
для людей із порушенням зору
Офіційний сайт Нехворощанської громади
Полтавська область, Полтавський район

Відбулося засідання позачергової тридцять п'ятої сесії восьмого скликання

Дата: 23.03.2023 22:30
Кількість переглядів: 240

Сьогодні вранці члени постійної комісії з питань бюджету зібралися на засідання, під час якого розглянули внесення змін до головного кошторису громади на поточний рік (інформувала начальниця фінансового відділу Любов Номеровська), а також заслухали заяви на виплату одноразової матеріальної допомоги громадянам, які потребують лікування, та військовослужбовцям, котрі боронять Україну від російської агресії, чи їхнім сім’ям (інформувала секретарка ради Світлана Бугорська). Засідання пройшло оперативно, і далі депутати перейшли до конференц-зали, де відбулося засідання позачергової сесії.

 

На її початку головуючий Віктор Дубович запросив присутніх вшанувати хвилиною мовчання пам’ять депутата СТГ, колишнього очільника Нехворощанської сільської ради та багаторічного керівника місцевого комунгоспу Григорія Івановича Балани, який помер 5 березня. Потім привітав з іменинами депутатів, які відзначили дні народження у міжсесійний період. Далі запросив колег до активної роботи і зачитав порядок денний, до якого було внесено 17 питань.

Обговорюючи бюджетні питання, Віктор Олександрович звернув увагу, що нинішнього сезону вирішувати проблеми з дорогами буде важко, як ніколи. «Зима була теплою і в результаті цього наші дороги дуже постраждали від великовагового транспорту. Мали надію випросити у Полтавському гірничо-збагачувальному комбінаті безкоштовний щебінь, як це робили раніше, але відтепер ГЗК не відвантажує його навіть за гроші. Винайматимемо грейдер для вирівнювання ґрунтових доріг. А в майбутньому сподіваємось реалізувати ідею створення в комунгоспі дорожньої бригади і придбати для неї спецтехніку, аби власними силами проводити ямкові ремонти».

Далі депутати своїми рішеннями схвалили виділення 21 тис. грн. Новосанжарській музичній школі, в якій навчаються діти з нашої громади (під час голосування один депутат проголосував "проти", решта - "за"); вивели зі складу депутатів померлого Г.І.Балану; заслухали інформацію від Решетилівської окружної прокуратури про стан боротьби зі злочинністю та правопорушеннями; внесли зміни до Програми розвитку освіти (стосувалися вони будівництва укриттів на період повітряної тривоги, інформувала начальниця відділу освіти Ірина Шерстюк); погодили передачу частини комунального майна в оренду (йшлося про облаштування у приміщенні Нехворощанської амбулаторії аптечного пункту) та затвердили Положення про службові відрядження працівників виконкому і Положення про списання майна комунальної власності (інформувала начальниця відділу бухгалтерського обліку Ірина Кольба).

Також підтримали пропозицію офіційно звернутися до Новосанжарської селищної ради з проханням безоплатно передати на баланс нашої громади бюст О.Коваленку.

Тут доцільно пояснити, що Олександр Коваленко народився у 1909 році в с. Світлівщина (тодішня Миколаївка), там поховані його батьки. За радянської доби вважався державним і партійним діячем, очолював низку районів на Харківщині, потім Бєлгородський та Оренбурзький обкоми партії і став єдиним обласним керівником на теренах СРСР, який двічі одержав звання Героя соціалістичної праці. Відтак ще за життя, у листопаді 1977 року, йому в Нових Санжарах встановили бронзовий бюст. В ту пору суцільного дефіциту Олександр Власович активно допомагав Новосанжарщині у придбанні сільськогосподарської техніки і паливно-мастильних матеріалів, завдяки його клопотанню в нас почалася газифікація. Мав тринадцять трудових орденів і чимало медалей, помер у листопаді 1987 року, похований в Москві. Нині його ім’я підпадає під Закон "Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки" і бюст належить знести. За усним клопотанням жителів Андріївки сільрада візьме його на свій баланс і передасть на зберігання до краєзнавчої кімнати в сільський клуб.

Наступний блок питань, які розглянули депутати, стосувався земельного законодавства, з цього приводу інформувала начальниця відділу земельних ресурсів Олена Шийка.

Далі присутні заслухали два листа-звернення депутата Володимира Замули, які зачитав головуючий. Перший лист стосувався ініціативи запровадити офіційну онлайн-трансляцію пленарних засідань у реальному часі в мережі Інтернет відразу на сторінці громади у Facebook та на YouTube-каналі. Як вказував Володимир Іванович, це покращить інформування виборців про роботу кожного депутата і забезпечить більш об’єктивне висвітлення сесійних засідань. Кілька депутатів з цим погодилися і наполягали на впровадженні такої трансляції, кілька висловилися проти, бо говорилося і про відсутність технічного забезпечення. В результаті лише вісім депутатів проголосували «за».

Не підтримали присутні й іншого звернення В.Замули – виділити з бюджету кошти на встановлення пам’ятника вартістю від 75 до 150 тис. гривень нещодавно померлому і похованому в Полтаві колишньому начальнику міського управління УМВС та голові обласного відділення Української Спілки ветеранів Афганістану, кавалеру ордена князя Ярослава Мудрого IV ст. Валерію Корчукову.

Народився він 1 січня 1945 р. в селищі Чутове. У Нехворощу приїхав п’ятирічним хлопчиком, коли його батька Олександра Андрійовича перевели сюди на посаду начальника райвідділу міліції. Квартирувала сім’я у Марії Миколаївни Діденко на вулиці, яку пізніше назвуть ім’ям Корчукова, бо через 15 місяців служби в Нехворощанському районі О.А.Корчуков загинув у с. Ряське при затриманні озброєного злочинця Лазебного, поховали міліціонера в центрі нашого села. А родина невдовзі виїхала в Кобеляки, де Валерій закінчив школу, там розпочав трудову діяльність, звідти пішов навчатися до Харківського училища МВС, довелось йому служити і на території Афганістану, де одержав бойові нагороди. У Нехворощу на могилу батька приїздив кожного року, доки дозволяло здоров’я. Помер Валерій Корчуков 26 лютого цього року.

«Але хіба це привід виділяти такі кошти на пам’ятник? – говорили депутати Віктор Кибкало та Олександр Романенко. – У нас багато онкохворих, яким виділяємо копійки, до того ж зараз багато хлопців воюють, є вже загиблі, то чи їхнім рідним допомагатимемо встановлювати пам’ятники? Нас просто люди не зрозуміють, якщо виділимо такі кошти на пам’ятник Корчукову!».

У «різному» голова громади закликав присутніх активніше включатися в сезон прибирання, особливу увагу звернути на впорядкування кладовищ. Депутатка Людмила Булига поцікавилась, чи буде техніка для збирання сміття. В.Дубович підтвердив, що буде, а в разі самостійного вивезення – попросив доставляти відходи в місця їх тимчасового накопичення, в жодному разі не допускаючи спалювання.

У роботі сесії взяли участь заступниці голови громади Іванна Полухіна та Світлана Калініченко, а також член виконавчого комітету Станіслав Деряга.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь