A A A K K K
для людей із порушенням зору
Офіційний сайт Нехворощанської громади
Полтавська область, Полтавський район

90 ЛІТ ЗОЗУЛЯ НАКУВАЛА…

Дата: 27.11.2021 22:12
Кількість переглядів: 295

Фото без описуЧи думала колись Марія Семенівна, що доля стелить їй довгу життєву стежину? Що доведеться у колі сім’ї зустрічати своє 90-річчя? Що завітають і почесні гості, аби висловити свою шану за прожиті роки і багаторічну працю?

 

Мабуть, не думала, бо надто багато й випробувань приготувала доля. Тож нині важкими спогадами сповнені думки: як у школі випало навчатися лише чотири роки. Як потім почалася Друга світова і рідну Губарівку окупували німці. Як пізніше вони організували тут табір полонених і Марійка разом з іншими ровесниками та ровесницями збирала серед односельців хоч якусь їжу для бранців і, загорнувши у вузлики, перекидала через огорожу. Бо дорослих німці до паркану не підпускали, могли нацькувати собак чи й застрелити. Як обнадійливо і водночас приречено визирали до дітей через колючий дріт зморені катівнею радянські солдати… Марія Семенівна й зараз не може згадувати ті події без сліз.

 

А потім, коли німців погнали на Захід, пішла працювати у місцевий колгосп, бо сім’я була багатодітною і старші вже бралися за будь-яку селянську роботу. Про школу довелося забути.

 

Отак і промайнули літа в щоденній роботі дояркою на колгоспній фермі – аж до виходу на заслужений відпочинок. Удвох з чоловіком Костянтином Васильовичем народили трьох дітей. Нині в ювілярки вже семеро онуків, четверо правнуків і навіть одна праправнучка! Майже всі вони сьогодні з’їхалися-зійшлися в Губарівку, до хати своєї мами-бабусі-прабабусі, аби подякувати їй за подароване життя, за правильне виховання, за мудрі поради.

 

Марію Семенівну РУДЕНКО прийшли поздоровити і заступник голови СТГ Микола ЗАВЕЗЬОН та депутатка Людмила ЗАЇКА. Принесли квіти, солодощі, фрукти. Від імені голови громади Віктора ДУБОВИЧА та депутатського корпусу бажали, щоб здоров’я не губилося і щоб кожному прийдешньому дню раділося. А ще просили поділитися спогадами, гортали пожовклі фотознімки. І хоч згадувалося здебільшого сумне, проте очі ювілярки випромінювали жіноче щастя…


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь