Офіційний сайт Нехворощанської громади
Полтавська область, Полтавський район

18 грудня відбулася чергова сесія Нехворощанської ОТГ

Дата: 19.12.2019 18:23
Кількість переглядів: 716

18 грудня відбулася чергова сесія Нехворощанської ОТГ. За наполяганням депутатів захід проходив у Будинку культури, тож прийшли місцеві активісти, небайдужі громадяни, члени кількох трудових колективів. Тривало зібрання загалом майже сім годин і ділилося на дві частини: спочатку надали слово усім охочим, хто бажав виступити перед присутніми, а потім перейшли до пленарної роботи, де на порядку денному до розгляду було більше 120 питань.

 

Першою запросили до мікрофона виховательку нехворощанського дитсадка «Сонечко» Світлану ШВЕД. Вона зачитала звернення від батьків та працівників цього закладу, в якому викладено стурбованість «з приводу відмови членів бюджетної комісії будувати нове приміщення для дитсадка». Говорила про стару споруду, яка тісна, не відповідає санітарним нормам, «небезпечна для дітей у світлі тих пожеж, що відбуваються то там, то там у навчальних закладах». Просила доплати до посадових окладів і пояснення відмови будівництва, «такого ставлення до дошкілля та до майбутнього села».

 

Начальник місцевої пожежної охорони Василь УГЛЯЙ пояснив присутнім, чим займається пожежна команда на даний час. Розповів про обсяг ремонтних робіт, які виконала ця бригада, готуючи своє службове приміщення. «Якби це робили найняті будівельники, то пішло б грошей набагато більше, а ми зараз, доки офіційно не ввели в дію пожежну охорону, таким чином відробляємо свою мінімальну зарплату». При цьому житель Андріївки Андрій Горобець з місця озвучив свою пропозицію провести ревізію усіх водонапірних веж у громаді на предмет визначення того, чи на кожній є пожежні крани і чи до кожної є зручний під’їзд пожежного автомобіля, «бо в окремих випадках навіть дороги порозорювали, що й легковик не під’їде». В.Угляй запевнив, що це справді важливо і цю роботу буде проведено.

 

Працівник пожежної охорони, житель с. Шедієве Валерій ТКАЧ подякував керівництву ОТГ за творення необхідної у громаді служби і додаткових робочих місць, «бо у нас теж є сім’ї, є діти, а з роботою нині важко». Запевнив, що працюють вони без додаткових фінансових затрат, «на мінімалку», але зробили великий обсяг ремонтних робіт. Просив не зменшувати фінансування і спільно вирішувати всі проблеми у громаді.

 

Депутат ОТГ Віктор ДУБОВИЧ: «Сьогодні вже п’ятий раз збиралася наша бюджетна комісія. Ви все правильно кажете і за клуби, і за дитсадки, і за пожежну охорону, і про необхідність забезпечувати нормальні умови життя людей. Вперше бюджетна комісія вникла в процес формування бюджету. Це було викликано тим, що ми порівняли фінансову діяльність кількох інших ОТГ в Україні і побачили, що не всі витрачають на заробітну плату, як у нас, 71,5 відсотків бюджету. Щодо дитсадка, то ніхто не відмовляється його будувати, і не треба нас у цьому звинувачувати, але спочатку треба знайти тих, хто нам у цьому допоможе. Бо наш бюджет 57 млн. гривень, а будівництво дитсадка – приблизно 50 мільйонів. Якщо зараз виділимо мільйон на фундамент, це буде краплею в морі. Вийде так, як з будівництвом Будинку культури в Санжарах – палі заб’ємо і на цьому все закінчиться. Ми пів року говоримо про відновлення цілодобового медичного посту, і на це також треба кошти. Щоб створити гарні умови для медиків і пацієнтів. Нам треба стати засновниками сімейної медицини, тоді ніхто не закриватиме наші амбулаторії та ФАПи  і не зменшуватиме зарплату медикам без нашого погодження. Результатом п’ятиденної роботи нашої комісії стало те, що ми в наступному році зекономимо близько 1,7 млн. грн. тільки на апараті сільської ради, на 3 млн. збільшиться рента від Полтавської газонафтової компанії. Ось чим займалася бюджетна комісія. Тому дуже прикро читати коментарі далеких від реальності людей. Наше головне завдання – залучати додаткові кошти, брати участь у різних державних проектах. Є громади, де на одну гривню місцевого бюджету залучено 6 гривень зовні. Треба їхати до них і переймати досвід. Можна спробувати виграти проект і на будівництво дитсадка, тоді ми його збудуємо. Вважаю, що три оклади на одну нехворощанську бібліотеку – це занадто багато. Якщо зарплата кожного працівника даватиме належну віддачу, тоді ми збудуємо в нашій громаді не тільки дитсадок, а той же пункт безпеки. Але над цим треба працювати».

 

Нехворощанка Любов КОСТЯНЕЦЬКА звинуватила голову ОТГ та секретаря ради в тому, що вони «дуже забрехалися». «Ви черпаєте гроші з кормушки, а це чималі гроші, всієї громади. Скільки часу вам треба для того, аби ви пішли з посад? На дитячу бібліотеку ви не виділили ні копійки. Комп’ютер там не працює. Де робота відповідального за спорт? Чому туди не поставили молоду людину? Отож ви говорите одне, а робите інше. Чому ви такі твердолобі? Досі не вирішили питання по медичному закладу. Совість треба мати! Клуб після 16-ї години закритий, гуртки не працюють, у штаті числиться п’ять чоловік. Хто таке дозволив? Культура повинна працювати у вечірній час, так само як і бібліотека. На вулицях у селі порядку немає. Чому ви, шановні депутати, не висловлюєте недовіру керівництву ОТГ? Насадили дерев – кошти викинули на вітер. Я виступаю від громадськості й кажу те, що кажуть люди, а значить кажу правду. Що робить архітектор і хто він такий, де він? Вас люди обирали і ви повинні давати відповіді на всі наші запитання».

Нехворощанка Наталія ФЕТЬКО звернулася до Любові Костянецької з проханням не поширювати не правдиву інформацію. «Вчора, я особисто була в цьому клубі і запевняю, що до 20 години художній керівник СБК Діденко Владислав проводив репетицію і хлопці співали»

 

Нехворощанка Ніна МОРЩАВКО говорила про те, що голова ОТГ «не піднявся зі стільця для того, аби зробити щось для відновлення лікарні». Обурювалася тим, що в Будинку культури «вже є п’ять спеціалістів і вони не зайняті своєю роботою». При цьому звернулася до голови ОТГ Юрія Мовчана: «Не кажіть, що ви цього не знали! Тоді навіщо ви даєте оголошення в Інтернеті, що нам потрібні ще й керівники танцювального, духового? За які шиші ви їх будете утримувати? І так скрізь! Хай керівник клубу пише табель, а ви його завіряйте, контролюйте роботу». Далі Ніна Олексіївна зачитала звернення до керівництва ОТГ від жителів громаді, в якому вказано, що «в бухгалтерії ОТГ виявлено велике розбазарювання бюджетних коштів і їх використання не за призначенням. Тому змушені звернутися до незалежної аудиторської компанії з проханням провести незалежний аудит щодо використання бюджетних коштів за два останні роки». Попросила негайно зареєструвати це звернення, яке «підписали 50 чоловік і сьогодні ще підписувалися».

 

Невдовзі виникла підозра, що не всі підписи під тим зверненням справжні, тому виконком звернувся до правоохоронців на предмет уточнення цього факту і підтвердження легітимності озвученого документу. Крім того, перед присутніми досить емоційно виступила директор Нехворощанського будинку культури Світлана БАБЕНКО, яка спростувала твердження Любові Костянецької і Ніни Морщавко з приводу п’яти чоловік у штаті закладу. «Вже давно у нас лише дві людини займаються організацією загальносільських свят – я та художній керівник, третя у штаті – техробітник. Більше нікого немає, тому прошу не розповсюджувати відверту брехню, перевіряти факти перед тим, як озвучувати їх з цієї трибуни. Крім того, я без будь-яких доплат відповідаю за діяльність усіх закладів культури в нашій ОТГ, і мені за це така подяка. Я люблю свою роботу і при потребі працюю допізна, це коли якесь свято, а години роботи закладу в інші дні визначені нормативними актами, і ми їх не порушуємо».

 

Пізніше слова С.Бабенко підтвердив і депутат Віктор КИБКАЛО, який перед тим особисто перевірив кількість штатних працівників у будинку культури – їх там лише троє.

 

Заступник голови ОТГ Олександр ЛИМАР від себе спростував інформацію Любові Костянецької щодо витрачених коштів на молоді дерева. «Ми їх з бригадою благоустрою самі копали, самі привозили і самі висаджували, тому жодної бюджетної копійки на це не витратили. Жаль, що вони не всі прижилися через спекотне літо».

 

Учитель школи Василь ЖОРНЯК: «Не можу мовчки сидіти й дивитися, як витрачаються бюджетні гроші, на оце безладдя і хаос. Не така у мене натура. Ми самі ж вибрали отаких членів. Якби ми в зоопарку взяли маленьку мартишку і посадили на місце оцього чоловічка – більше толку було б. Ось вам хрест! Бо людина не може такого творити! Як це – зникло в громаді три мільйона? Ви мене вибачте! Та ти повинен за дві секунди відчитатися! А якби глибше копнув? Якби приїхало оте КРУ, що двадцять років тому, то ми цього чоловічка вже не побачили б отут. Їм за святами ніколи працювати. Як відкриєш Інтернет – у клубі то платочок, то вишиванка, то їдуть десь святкувати. А чого б не святкувати, коли повне корито? У голови зарплата чистими, без премій і платочків, десятки тисяч! Освітлення на вулицях нема, ходитимемо й далі навпомацки. Похвалитися у нас нічим. А щодо лікарні… Думаю, що за допомогою небайдужих людей ми або здохнемо, або зробимо. І сюди будуть їхати не тільки нехворощани».

 

Депутат Іван ГЕРАЩЕНКО висловив пропозицію «проводити сесію отак як сьогодні – щоб усією громадою вирішувати проблеми, не тільки в депутатському колі. Тоді буде й лікарня, буде все. Бо у нас порушення за порушенням. Нам треба провести повну інвентаризацію землі, щоб платили усі без виключення. Дехто боїться контролю над собою. Хто знає усіх членів виконкому? Хто така Яна Олексіївна Куліш, хто її знає? Та й депутатів знають люди не всіх. Через те отака й робота. Можна про це багато казати, але толку не буде, якщо не почнемо працювати».

 

Далі слова попросив журналіст з Кобеляк Павло ГУНЖЕЛЬ. Його Іван Геращенко представив як свого помічника. Щоправда, невдовзі з’ясувалося, що Гунжель не може бути помічником депутата нашої громади, оскільки сам є депутатом Бутенківської громади. Але Павлу Олександровичу дали можливість виступити. Він пообіцяв передати до прокуратури виявлені порушення в земельних питаннях Нехворощанської ОТГ. Говорив і про відсутність поіменного голосування на сесіях та відсутність оприлюднення протоколів засідань на офіційному сайті, просив депутатів контролювати ці процеси. А також повідомив, що «як журналіст-розслідувач, самостійно проаналізував ваш бюджет і можу запевнити, що у вашому бюджеті коштів може бути більше на 5-10 мільйонів». Очевидно, таку заяву П.Гунжеля варто сприймати як звинувачення нашої бюджетної комісії у недопрацюванні.

 

Керівник комунального закладу «Публічна бібліотека імені Ореста Левицького» Ірина ШЕЛЕМБА у своєму виступі подякувала депутатам за підтримку бібліотечних закладів і закликала не вдаватися до радикальних дій на кшталт висловлення комусь недовіри, а нарешті почати співпрацю в площині взаємоповаги і взаємодовір’я. На це Іван Геращенко відповів: «Ви, жіночко, маєте роботу і зарплату одержуєте з бюджету, тому сидіть спокійно і не виступайте. Я вважаю, нам треба слухати авторитетних депутатів – Дубовича, Кибкала, Корнієнка, які годують людей і допомагають громаді, а не вас».

 

Фермер із с. Андріївка Андрій ГОРОБЕЦЬ запитав: «на якій підставі повідчужували луки, які тепер розорали, так само й під’їзні шляхи, що ніяк і до водонапірних веж під’їхати». Звернувся до депутатів з пропозицією на зекономлені кошти в наступному році придбати один сучасний автомобіль для екстреної допомоги і три «ланоси» для ФАПів. «Таким чином «закриєте» транспортну проблему для медиків на десять років і люди побачать вашу реальну роботу».

 

На цьому передсесійні виступи закінчилися і депутати почали пленарне засідання. У першому питанні швидко внесли зміни до бюджету нинішнього року і почали розгляд проекту бюджету на наступний рік. Голова бюджетної комісії Віктор КИБКАЛО детально ознайомив з фінансовим документом, за яким житиме наша громада у майбутньому. Називав заплановані витрати на бюджетні заклади, говорив про те, що «ніхто ні в чому не обділений, але будуть мінімальні витрати на господарські потреби, бо якщо не почнемо економити, то не будемо й розвиватися». Також говорив про трудову дисципліну, про перебування на робочих місцях у визначений час, про преміювання бюджетних працівників тощо. Пояснив, що багатьох іноді лякає слово «премія», хоча це може бути не винагорода за працю, а передбачена законодавством доплата до посадового окладу, аби таким чином довести зарплату до рівня мінімальної. В.Дубович уточнив на прикладі водія сільради, якому за тарифною сіткою визначено посадовий оклад в сумі 2800 грн. На бюджетній комісії пропонували доплачувати йому 5 тис. грн. премії, в результаті прийняли рішення доплачувати 4 тис. Але в цю суму входить близько 2 тис. грн. обов’язкової доплати до посадового окладу, аби зарплата сягала рівня мінімальної, і ще 2 тис. – доплата за виконання додаткових обов’язків кур’єра. Принагідно докорив голову ОТГ в тому, що той недостатньо контролює роботу підлеглих і не часто буває на кутках Нехворощі, де «проблеми і з вуличним освітленням, і з дорогами».

 

«Ось чому ми так ретельно переглядали і штат, і ті ж премії, - продовжив В.Кибкало. - Якщо людина справді заслуговує – нехай одержує, посадових окладів ми нікому не врізали», - говорив Віктор Анатолійович. Повторив слова В.Дубовича: «треба брати участь у проектах і залучати у громаду додаткові кошти». Згадав школи, де вимагають встановлювати за місцеві кошти протипожежну сигналізацію. І ті заклади, які доведеться закрити. Це непопулярні рішення, «але таку структуру навчальних закладів без державної субвенції ми не зможемо утримувати».

 

Заступник голови ОТГ Олександр ЛИМАР пояснив, що в цьому році ми написали сім проектів. Це два інфрастуртурних проекти, два проекти, які не знайшли підтримки у грантодавців, два проекти до 20 січня знаходяться на оцінюванні, і один проект, автором якого є Ірина Шелемба, став переможцем. Олександр Петрович закликав депутатів до розуміння того, що написання інвестиційних проектів-це системна щоденна робота. Коли написання проектів покладено на когось як сумісництво, коли людина займається всим по трішку, то і результати будуть такі ж. Нам потрібно вивчати досвід громад, які на сьогодні в Полтавській області є флагманами по роботі з грантодавцями. Це і Омельницька і Опішнянська ОТГ, де створюються цілі інвестиційні відділи, які займаються цією роботою

 

Коли мова пішла про медичні заклади, В.Дубович ще раз повторив: нашій громаді треба бути засновником ЦПМСД, аби надалі не допустити скорочення штату ФАПів, зменшення зарплат медсестрам і тому подібне. Обурився з приводу того, що Новосанжарська районна лікарня «знову вимагає від нас субвенцію в розмірі 830 тисячі гривень». Наполягав не давати ці кошти, бо «це просять ті, хто нас закрив, хто вивіз наше обладнання! Хто обіцяв залишити по пів ставки на лікаря-гінеколога, лікаря-хірурга та двох медсестер, а потім ці оклади Ольга Василівна Гиря давала два місяці і все! І тепер нам розшифровують: їм треба на енергоносії, їм треба на зарплату, їм треба на харчування, на газ, електроенергію, вивезення сміття і ще на щось. Люди добрі, за кожну проліковану людину їм держава платить! А нам ще он скільки на все не вистачає! У нас є свої незахищені статті. Ми на комісії голови ламали, як нікого не обділити і хоч по мінімуму закрити всі свої проблеми, а нам ще й чужі нав’язують! Ми не бачимо жодної безкоштовної послуги для наших людей у ЦРЛ».

 

Проте Віктор Кибкало та Іван Геращенко переконували, що все-таки субвенцію треба дати, «бо там же лікували наших людей, і лікуватимуть в наступному році, без стаціонарного лікування ми не обійдемось. Доки нема своєї лікарні, треба виділяти. Хоча керівництво райлікарні з нами вчинило не по-людськи, закривши терапевтичне відділення. Але всі так будуть до нас ставитись, доки ми самі не згуртуємось і не почнемо приймати ті рішення, які захищатимуть інтереси нашої громади». Водночас закликав усіх керівників не тільки просити кошти, а й щось пропонувати для наповнення бюджету, самостійно шукати спонсорів, долучатися до написання програм і до участі у проектах тощо.

 

Тоді В.Дубович вніс пропозицію зменшити суму, яку просить ЦРЛ, до 500 тисяч гривень. Так і вирішили.

 

Прийнявши бюджет, депутати крім того затвердили зарплату голови ОТГ і вирішили виплачувати йому щомісячну премію тільки за рішенням депутатів на сесії, доплату за складність у роботі заступнику голови ОТГ прирівняти до розміру таких же оплат старостам – 20 відсотків. Розміри премій іншим працівникам упродовж наступного року не можуть змінюватися без погодження депутатів. З приводу цього виникла дискусія, тому для уточнення позицій оголосили перерву. Вивчаючи спірне питання, депутати з’ясували, що в прийнятому бюджеті забули передбачити фонд преміювання, отож не буде чого контролювати. Відтак після перерви В.Кибкало запропонував виправити помилку на наступній сесії.

 

До всього за пропозицією директора терцентру Мирослави РОЖКО прийняли рішення реорганізувати терцентр у центр надання соціальних послуг, що дасть можливість надавати соціальні послуги не тільки пенсіонерам, як досі, а й людям молодшого віку, які потрапили у складні життєві обставини. Мирослава Петрівна запевнила, що така реорганізація не потягне за собою ні збільшення бюджету установи, ні розширення штату, що стало переконливим аргументом для депутатів.

 

Потім депутати розглянули понад сотню земельних питань, про виділення нецільової фінансової допомоги тощо. До того часу сторонні глядачі розійшлися, а народні обранці голосували вже спокійно і тихо, без зайвих відволікань. Наприкінці, перед закриттям сесії, В.Дубович згадав, що за рішенням бюджетної комісії заклали кошти лише на тримісячну зарплату архітектора, але за скорочення її посади так і не проголосували, тому вимагав поставити це питання на голосування. Юрій МОВЧАН та Ольга ГАПОН спробували пояснити, що з цим поспішати не варто, що в наступному році в структурі ОТГ нам обов’язково буде потрібен архітектор. Але Віктор Олександрович пообіцяв, що коли архітектора не звільнять, то надалі зарплату їй платитимуть за рахунок преміального фонду голови ОТГ. Удвох з І.Геращенком вони мотивували свою позицію тим, що архітектора «ніхто в очі не бачив», що «ніхто не знає, чим ця людина займається», до того ж «вона не має ліцензії», отож треба її позбутись. Відхили і пропозицію спочатку запросити цю жінку на сесію і дати їй можливість прозвітувати – що нею зроблено для громади і наскільки відсутність ліцензії впливає на виконання нею посадових обов’язків. І хоч Ю.Мовчан таки оголосив про початок голосування, та голосувати вже було майже нікому – частина втомлених тривалою сесією депутатів уже пішли у своїх справах, тому це питання «зависло» до наступної сесії.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь