A A A K K K
для людей із порушенням зору
Офіційний сайт Нехворощанської громади
Полтавська область, Полтавський район

ЧЕРГОВА СЕСІЯ ОТГ 16.06.2020

Дата: 20.06.2020 08:40
Кількість переглядів: 387

Фото без описуСьогодні, 16 червня депутати зібралися, аби розглянути більше десяти питань, внесених до порядку денного, та обговорити низку важливих проблем.

На початку роботи дозволили виступити жителю с. Соколова Балка Анатолію КРАВЦЮ, який представився як уповноважений від соколовобалківської громади. «Мій виступ стосуватиметься майна КСП імені Шевченка, – розпочав А.Кравець. – Це майно не тільки людей, колишніх членів КСП, але й усієї громади, бо там об’єкти соціальної сфери комунальної власності. Але сільська рада (тут А.Кравець мав на увазі Соколовобалківську сільраду, що діяла до створення ОТГ. – Авт.) грубо порушила права людей і не видала їм бланки суворої звітності – сертифікати на майнові частки. Аби це зробили, то сьогодні таких проблем не було б. На сьогодні відбулося 52 судових засідання, що розглядали ці питання, але остаточну крапку не поставлено».

Далі Анатолій Михайлович звинуватив уже нинішню владу ОТГ в бездіяльності, у нібито небажання виконувати рішення цих судів, а значить – у небажанні захищати інтереси майнових пайщиків. «Якщо ми не погоджуємося з рішенням суду, то ми його оскаржуємо, якщо погоджуємося – значить виконуємо. А ми не оскаржуємо й не виконуємо. Це тоді якась махновщина – кажу як є. Ми не беремо на баланс сільради майно на 120 мільйонів. Треба створити комісію, провести інвентаризацію цього майна і взяти його на баланс, забезпечити його охорону. Проте сільрада не вчиняє в цьому напрямку жодних юридичних дій. Це корупція! В рішенні суду так і записано: сільська рада є корумпованим співучасником злочину. Ось у моїх руках це рішення суду!».

Однак на прохання в.о. голови ОТГ Ольги ГАПОН прочитати це рішення А.Кравець не відреагував. Продовжив свій виступ: «Це питання навіть не внесено до порядку денного сесії. Виходить, людське майно й далі будуть розкрадати. Як хочете, але вся відповідальність тепер лягає на вас, бо юридично це майно вже в комунальній власності. Ви понімаєте, шо там мільйони грошей?».

О.Гапон пояснила, що рішення суду не зобов’язує сільську раду брати майно на баланс, бо сільська рада не була учасником розгляду цієї справи. Копію рішення нам передав слідчий, і все. Тому ми не знаємо свого алгоритму дій в такому випадку, адже можемо перевищити свої повноваження. Тому ми звернулися до суду за додатковими роз’ясненнями і на завтра нас викликає суддя. Коли ми чітко знатимемо, як діяти в рамках закону, тоді й будемо вчиняти юридичні дії. До завтра можна почекати».

Староста с. Лівенське Світлана АНЕПІР поцікавилась в А.Кравця, чому він, коли ще працював у С.Балці сільським головою, не роздав людям сертифікати на майно? Анатолій Михайлович відповів, що в сільради тоді не було на це підстав, бо не до кінця виконала свою роботу відповідна комісія. Тобто зібрала не всі потрібні документи. «І працювати вона почала тоді, коли я не був головою. Отож бланки сертифікатів досі десь сховані у сейфі. Ми зараз не шукаємо винуватих, ми прагнемо довести справу до логічного завершення. Але я бачу, що по-людськи ми ні до чого не домовимося, треба рішати тільки через суд. Я вам доповів, а там робіть чи не робіть, діло ваше».

Після такого емоційного початку депутати продовжили засідання розглядом питань з порядку денного. Спочатку внесли зміни до показників бюджету ОТГ на поточний рік. Після голосування депутат Віктор ДУБОВИЧ нагадав, що неодноразово говорив про недоцільність зливати воду в системі опалення приміщень комунальної власності. «У колишній лікарні воду на зиму злили і зіпсували систему, розморозили два насоси. Така ж картина і в адміністративному будинку, який зараз ремонтують. Ми обстежили його і склали акт про те, що через зливання води з системи, а вона там уже п’ять років зливається, треба повністю ремонтувати опалення. А це додаткові витрати. Оце така наша безгосподарність. Виявляється, немає документації на приміщення Шедіївської школи, яку ми закриваємо, і тепер ми не можемо десь використовувати цю споруду. Спочатку треба виготовити на неї техпаспорт, і хтозна скільки часу на це піде, вона й валитися почне. А хіба раніше не знали, що школа закриватиметься? Чому не замовили документацію? До речі, нам треба терміново шукати застосування цьому приміщенню, думати над тим, як його використовувати, інакше справді почне сипатися».

До речі, в ході сесії депутати затвердили акт обстеження системи теплопостачання в адмінбудинку, яким систему визнано непридатною для використання і запропоновано провести її реконструкцію.

«Скажу вам так: хто б не був на посаді сільського голови, нічого він не зробить без команди, в якій кожна людина повинна бути фахівцем своєї справи й відповідати за свою ділянку роботи, – продовжив Віктор Олександрович. – А в нас музикант або вчитель ремонтує велосипеди. Через те купуємо трактор не такий, як нам потрібен, а такий, який нам подобається. А коли працює команда, то є і толк. Приємно ж, коли згуртувалися, проголосували і виграли три проєкти. Їх і раніше треба було писати, то вже й водогін у Маячці був би. Може й ми тут десь недопрацювали чи чогось не дочули, не так проголосували, але ж для того є сільський голова, який повинен вести діалог з депутатами і пояснювати їм, що й до чого».

Далі депутати затвердили зведений кошторисний розрахунок вартості реконструкції будівлі колишнього стаціонарного відділення лікарні на суму понад 12 мільйонів гривень. В.Дубович уточнив, що це загальна сума, в яку, відповідно до вимог законодавства, проектанти закладають все до дрібниць – обладнання, меблі, ландшафтні роботи тощо. «А фактично треба понад сім мільйонів, аби в першу чергу провести саму реконструкцію. Три мільйона виділено з місцевого бюджету, решту треба залучати зовні, шукати спонсорів, просити у високих кабінетах».

Наступне питання – «Про створення постійної комісії з питань запобігання та виявлення корупції при Нехворощанській сільській раді та затвердження положення про неї». О.Гапон зачитала список з п’яти чоловік, яких пропонують затвердити членами цієї комісії. Усі вони – працівники апарату сільської ради, тому Іван ГЕРАЩЕНКО вніс пропозицію сформувати її з числа депутатів, «бо саме депутати повинні контролювати виконавців, які одержують зарплату і в них більша спокуса вчинити корупційні дії. А для чого контролювати депутатів – вони зарплату за свою діяльність не одержують, то яка за ними може бути корупція?». На це консультант з бюджетних питань Ольга ХОМЕНКО пояснила, що працівники апарату перебувають під наглядом багатьох контролюючих органів, а депутати – ні, хоча вони приймають конкретні рішення, складають декларації, і тут також можуть приховуватися корупційні дії». Зрештою, затвердили такий склад антикорупційної комісії: голова Світлана БУГОРСЬКА (секретар виконкому), заступник голови Альона БОРОВКО (юрист апарату сільради), члени комісії Лариса АНДРІШКО (спеціаліст виконавчого апарату), Іван ГЕРАЩЕНКО і Тетяна ГРИЦАЙ (депутати). «Роботи нашій комісії буде по горло!» – підсумував І.Геращенко.

О.Гапон повідомила присутнім, що в апараті сільради другий місяць працює уповноважена особа з питань організації та проведення процедур тендерних закупівель, і внесла пропозицію затвердити положення про уповноважену особу. Депутати затвердили положення одноголосно. Як і виділення нецільової матеріальної допомоги жителям громади, котрі зверталися з відповідними проханнями.

В ході сесії також схвалили проєкт під назвою «Щоб краще всім було в Лівенському жити – нам треба лампи сонця засвітити». Йдеться про необхідність встановити на одній з віддалених вулиць села, куди неможливо прокласти лінію вуличного освітлення, 25 опор з ліхтарями від сонячних батарей.

У «Різному» присутні обговорили проблему відсутності автобусного сполучення з селом Шедієве. Депутат Лариса КРИКЛЯ звернулася з депутатським запитом, в якому виклала суть проблеми і просила вирішити її, аби шедіївці мали можливість хоча б двічі на тиждень поїхати в Полтаву. Хтось з депутатів при цьому нагадав, що після завершення децентралізації ми входитимемо до складу Полтавського району і нам відпаде потреба їздити в Санжари, всі питання вирішуватимемо в Полтаві.

Ольга Хоменко пообіцяла взяти «автобусну» проблему на контроль і розповіла присутнім, що днями вже мала зустріч з керівником Департаменту інфраструктури Полтавської ОДА. «Скажу вам чесно, він зустрів мене як представника ОТГ не дуже приязно, навіть агресивно. Але я ще раз спробую з ним зустрітися й поговорити. Для них болісним виявилося те, що наша громада продала нехворощанську автостанцію під магазин. Тепер на тому місці така «красива» будівля, що не хочеться її й бачити».

Ольга Станіславівна й тут пообіцяла вивчити законодавство на предмет того, чи може громада якимось чином вплинути на забудовника й переконати його у необхідності зробити у центрі Нехворощі красиве приміщення. «Напевне, доведеться розробляти програму візуалізації наших населених пунктів, яка дозволить контролювати подібні речі, погоджувати з депутатами проєкти таких новобудов».

Депутат Микола ЗІНЧЕНКО звернувся до колег з проханням повернути в громаду архітектора. «Він нам дуже тут потрібен, я оце зіткнувся з цим питанням, і правду кажу – нам треба свій архітектор!». О.Гапон уточнила, що посаду архітектора не скасовано і Людмила БОЯРИНОВА-ФІЛОНЕНКО фактично не звільнена, вона перебуває у відпустці по догляду за дитиною. В телефонній розмові вона дала згоду повернутися до роботи й тому на наступній сесії треба закласти в бюджет гроші їй на зарплату. «Оце якраз їй і була б робота по вирішенню проблеми з колишньою автостанцією, хай би архітектор оцінила її красоту!» – кинув хтось репліку. «Але нам треба, щоб архітектор бодай двічі на місяць працювала в громаді, – наголосив В.Дубович. – Буває, в когось до архітектора виникають запитання, а поспілкуватися ніяк. Думаю, для неї це не проблема – двічі на місяць приїхати у Нехворощу».

Завершилася сесія розглядом земельних питань.

Переглянути документи



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь