A A A K K K
для людей із порушенням зору
Офіційний сайт Нехворощанської громади
Полтавська область, Полтавський район

Три проєкти — три переможці!

Дата: 21.06.2020 08:34
Кількість переглядів: 307

Нагадаємо, що цього року Полтавська обласна рада вдруге проводить конкурс екологічних громадських ініціатив. Його метою є підвищення екологічної культури населення, вирішення локальних екологічних проблем.

Усього конкурсанти подали 89 заявок на участь на загальну суму 7,8 мільйона гривень. Голосування за проєкти тривало до 2 червня. Планування і реалізація проєктів відбуватиметься до 31 грудня.

Фінансування ініціатив здійснюватиметься з обласного та місцевих бюджетів, 50 на 50 відсотків. Загальна вартість проєктів-переможців складає 4,4 мільйона гривень, майже половину (2 мільйони) оплатить область, решту — місцеві чи інші бюджети.

За правилами конкурсу, рейтинг визначали за кількістю голосів не напряму. Робоча група виставляла бали з використанням вагового коефіцієнта, який вираховувався як відношення кількості населення села чи міста, де планують реалізувати ініціативу, до загальної кількості людей в області. Для кінцевого підрахунку з отриманого числа брали квадратний корінь.

Організатори пояснювали такий крок бажанням збільшити шанси маленьких населених пунктів на перемогу. У результаті, серед переможців немає жодного проєкту, поданого жителями Кременчука чи Полтави.
У 2020-му жителі Кобеляцького району подали дві екологічні ініціативи, а Новосанжарського — п’ять. Переможцями визнані лише проекти від жителів Нехворощанської ОТГ.

31-ше місце в рейтингу переможців посів проєкт «Екоклас під відкритим небом», який подала Надія Шерстюк. Автор ініціативи планує майже за 99 960 гривень облаштувати зелений екоклас на території Нехворощанської школи. У описі до проєкту вказано, що зона матиме естетично оформлений ландшафт, впорядковану територію, яку створять діти і дорослі. У серпні-вересні буде створена творча група, проведений конкурс на кращий ескіз дерев’яної альтанки, закуплені матеріали для виготовлення альтанки, столів, проведена акція «Подаруй школі саджанець» та висаджені рослини навколо екокласу.

На 38-ій сходинці знаходиться ініціатива жительки Маячки Надії Романенко, яка виступає за облаштування зони відпочинку в сільському парку. Оскільки в населеному пункті відсутнє комфортне місце для культурного дозвілля та відпочинку, така зона вкрай необхідна. Місцем облаштування зеленої зони автор обрала центр села, так як в цьому місці в 2019 році було закладено клумби (висаджено 200 кущів троянд та інших квітів), спиляні сухі й аварійні дерева. Тут висадять зелені насадження (15 декоративних хвойних рослин, 260 вічнозелених листяних рослин), установлять альтанку, зроблять освітлення, поставлять 4 садові лавочки, викладуть підхід до місця відпочинку тротуарною плиткою. Загальна вартість проекту — 100000 гривень.

43-тю позицію рейтингу посів проєкт Ірини Шелемби під назвою «Перетворимо сміття на гроші». Згідно задуму, за 73950 гривень буде придбаний прес для побутових відходів. Комунальники мають налагодити систему відсортування окремих елементів побутових відходів із подальшим пресуванням для безпечного транспортування до міських пунктів прийому вторсировини (ПЕТ, пластик, макулатура). Отримані від реалізації вторсировини кошти спрямують на благоустрій та озеленення села.

Вітаємо з перемогою ініціаторів цих проєктів. Бажаємо успіху в їх реалізації.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь