A A A K K K
для людей із порушенням зору
Офіційний сайт Нехворощанської громади
Полтавська область, Полтавський район

ЗАСІДАННЯ ВИКОНАВЧОГО КОМІТЕТУ

Дата: 07.12.2020 17:17
Кількість переглядів: 242

Сьогодні члени новоутвореного виконавчого комітету Нехворощанської сільської ради зібралися на своє перше засідання. Перед початком роботи голова виконкому Віктор ДУБОВИЧ привітав присутніх зі святом – Днем місцевого самоврядування. «Нам з вами належить найближчі п’ять років працювати для громади, і ми повинні працювати так, щоб не бути гіршими за сусідів, щоб і до нас їхали за досвідом», - зазначив Віктор Олександрович і побажав колегам успіхів у діяльності. «Нам треба бути оптимістами й рухатися вперед, до намічених цілей. Тому зичу вам на цьому терені успіхів, удачі, натхнення і міцного здоров’я. А ще уміти переступати негаразди й долати труднощі. Упевнений, що все у нас вийде», – додав він.

Спочатку присутні затвердили календар засідань та план роботи виконавчого комітету на 2021-й рік. Ніхто не заперечував, що виконком повинен збиратися щомісяця. Потім про стан військово-облікової роботи на території сільської ради у 2020 році та про затвердження перспективного плану військового обліку призовників і військовозобов’язаних доповідала спеціаліст з питань реєстрації місця проживання фізичних осіб та відповідальна за військовий облік Лариса АНДРІШКО. Вона повідомила, що на сьогодні Новосанжарський райвійськкомат відтепер має нову назву: «Новосанжарський районний територіальний центр комплектування та соціальної підтримки». Також розповіла, що на військовому обліку в ОТГ перебуває 989 чоловік, з них 27 офіцерів, 42 жінки, 920 солдатів та сержантів. Крім того, на обліку є 126 юнаків призивного віку, але з них сімнадцятеро ухиляються від проходження медкомісії.

Далі присутні затвердили склад опікунської ради при виконавчому комітеті та Положення про опікунську раду.

Про бюджет громади на наступний рік доповіла головний економіст ОТГ Любов НОМЕРОВСЬКА. Вона озвучила прогнозовані суми надходжень та витрат і зазначила, що у зв’язку зі складною економічною ситуацією в державі, яку ускладнює карантин, «прогнозувати щось дуже важко. Раніше ми вже за три місяці бачили хоч якусь фінансову картину майбутнього, а сьогодні формуємо бюджет майже всліпу».

До цього керівник громади В.Дубович уточнив, що робота над розробкою місцевого бюджету триває, багато позицій належить узгодити і допрацювати. «Будемо шукати нові можливості, аби наповнювати казну громади. Багато проєктів можна втілювати на співфінансуванні з державою. Ми вивчали досвід кількох сусідніх громад і бачили, що ніде не будували дороги та вуличне освітлення виключно за місцеві кошти. Не відмовляємося і від ідеї будівництва нового дитсадка, хоча не всім подобається, що спланували поставити його біля стадіону, а доцільніше було б зводити неподалік школи та шкільної котельні, там і місце є. Однак будемо десь втискатися, а свою частку на це будівництво знайдемо. Нарешті ми почали економити на опаленні Нехворощанського будинку культури, перекривши батареї у глядацькій залі й залишивши тільки бібліотеку та кімнати, де перебувають адміністрації кількох комунальних установ. Найближчим часом почнемо проводити ревізію земель, бо не всі землекористувачі належним чином платять податки, особливо одноосібники. А головне – нам на нашу територію треба приводити інвесторів. Для цього належить створити умови, хоча б не роздавати бездумно землю та ввести наявні ділянки у правове поле, бо досі деякі з них значаться ще за колгоспами. Раптом хтось захоче збудувати тваринницький комплекс (до речі, в Шедієвому є така людина), а ми не зможемо виділити йому територію під забудову. Так само слід шукати інвесторів, аби не пустували наші вивільнені приміщення, як от після Шедіївської школи. Можливо, знайдеться бажаючий відкрити там якесь виробництво. Це питання не одного дня, тож аби не призвести до руйнації, ми не відключили там опалення і не злили воду, як торік у нехворощанській лікарні, хоча зими тоді не було. Тоді могли й не використовувати газ, тільки залишили б увімкненою систему циркуляції води в системі, і все було б у робочому стані».

Член виконкому, лікар медицини невідкладних станів виїзної бригади екстреної медичної допомоги Олексій КУЛІЙ нагадав, що у 2006 році за 125 тис. гривень провели повну реконструкцію опалення в лікарні, «зробили її якісно, в усіх кімнатах було тепло, і дуже шкода, що тепер доведеться витрачатися на новий ремонт».

Вели мову і про співпрацю з місцевими підприємцями. «У тих громадах, де бізнес соціально відповідальний, там агрофірми і фермера розчищали дороги від снігу не за такі великі кошти, як мусила платити Нехвороща місцевим землекористувачам».

В.Дубович говорив про необхідність ремонту пожежного автомобіля, створення своєї будівельної бригади, зведення гаражів для шкільних автобусів, будівництво нової водонапірної свердловини у центрі Нехвороща. «Роботи дуже багато, і поступово, крок за кроком, будемо вирішувати всі наші проблеми. Я бачу перед собою і перед нашою командою тільки таку задачу».

Йшлося також про можливість залучення міжнародних проєктів. Заступник сільського голови з питань діяльності виконавчих органів ради Ольга ХОМЕНКО пояснила, що це цілком реально, але тільки за наявності Стратегії розвитку громади. «Нею потенційні інвестори цікавляться у першу чергу, - казала Ольга Станіславівна. - Зараз ми готуємося до написання такої Стратегії, виграли конкурс Програми «U-LEAD з Європою», національний експерт буде нам допомагати в цьому».

Не обійшли увагою і ремонт дороги від Нехворощі до Соколової Балки. Є надія, що наступного року там проляже нове покриття, «якщо держава не змінить своїх намірів і таки ж профінансує будівництво даного відрізку автошляху. Поки що для ДП «Агентство місцевих доріг Полтавської області» він залишається пріоритетним» - почули присутні від голови ОТГ.

Насамкінець Віктор Олександрович запевнив, що у кожному селі незабаром стоятимуть новорічні ялинки, «постараємось знайти кошти ще і на якісь ілюмінації, щоб кожна сільська громада відчувала наближення свята. Бо в нас нині від усіх цих проблем і пандемій такий пригнічений настрій, ніби ми не живемо, а доживаємо. А хочеться з оптимізмом дивитися у завтрашній день та об’єднувати наші зусилля, щоб зробити його дійсно кращим…».


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь