A A A K K K
для людей із порушенням зору
Офіційний сайт Нехворощанської громади
Полтавська область, Полтавський район

ТРЕТЯ СЕСІЯ НОВОГО СКЛИКАННЯ

Дата: 24.12.2020 19:20
Кількість переглядів: 4247

Проходила вона, як і попередні, у приміщення Будинку дитячої творчості, прибуло на неї 14 депутатів. А питань, які належало розглянути, внесли до порядку денного близько двадцяти. Оскільки голова ОТГ перебуває на лікарняному, то сесію вела секретар ради Світлана БУГОРСЬКА.
 

 

 
Перше і чи не найголовніше питання – прийняття бюджету ОТГ на наступний рік. Доповідала спеціаліст з питань планування та фінансів виконавчого комітету Світлана ПРИМАСЮК. Вона розлого переповіла про головний фінансовий документ, за яким житиме наша громада у найближчому майбутньому і над яким працювали і фінансисти, і керівництво сільської ради. Вказала на зменшення надходжень до загального фонду бюджету через карантин, і навряд чи краща ситуація буде в майбутньому. Тому, формуючи новий бюджет, особливу увагу звертали на ті видатки, на яких можна зекономити.

 

Після доповіді С.Примасюк слово взяв депутат, член бюджетної комісії Володимир ЗАМУЛА. Почав з того, що в громаді блукають чутки, нібито «понабирали собі заступників», хоча порівняно з кількістю старост нині заступників менше. «Отже, тут є якась економія, але яка конкретно – хотілося б почути від наших фінансистів. Але ми, на жаль, цього не почули». Звернув увагу, що доповідь про майбутній бюджет «була щедро пересипана цифрами, але хоч хтось тут з присутніх щось зрозумів?». Тому назвав таку доповідь «для галочки» і запропонував у майбутньому готувати подібні доповіді «людською мовою, у доступній формі». «Нам розповіли, що одні орендарі вносять 4 відсотки до бюджету, інші – 15 відсотків, але при цьому не зазначили, що ті, хто дає 4 відсотки, і дороги від снігу чистять, і в іншому допомагають, а хто 15 відсотків – обдирають нашу громаду, як липку».

 

Володимир Іванович зізнався, що майбутній бюджет у такому варіанті, за який доведеться сьогодні голосувати, йому зовсім не подобається. «Плануємо бюджет на 58 мільйонів. А який він був у позаминулому році? А в минулому? А в нинішньому?».

 

Не почувши відповіді, зауважив: «Сильний у нас фінансовий відділ! А скільки треба загалом на культуру? Я сам підрахував, і вийшло – від 6 до 7 мільйонів. Можна Кіркорова двічі запросити!». І попросив задуматись, «до чого ми так докотимось, чим будемо закривати фінансові прогалини? На мій погляд, ми не побачили в доповіді план на майбутнє, а послухали, аби проголосувати. Чому сьогодні не прозвучала точна цифра, скільки нам не вистачає на наступний рік? А я скажу: вісім мільйонів. І де ми їх будемо брати? Які є реальні джерела наповнення бюджету? Таке враження, що над цим ніхто і не думав».

 

Висловив обурення з приводу того, що педагогам Соколовобалківської школи закладено премії. «Це, мабуть, за те, що від них сорок дітей пішло в Андріївську школу. Або за те, що наша школа споживає чи не найбільше газу. Я не почув пропозиції керівників шкіл, на чому вони планують економити. Хіба депутати повинні ходити і вказувати, де вам економити? І чому позаторік Терцентр просив 800 тисяч на рік, а тепер просить три мільйони? Хіба від того бабусі краще стали обслуговуватись?».

 

«На розвиток спорту закладено лише три тисячі, – продовжив депутат. – Це смішно! А скільки ми даємо премії учням – переможцям предметних олімпіад? Як же молодь залишатиметься в селі, коли ми так до неї ставимось? Хіба це розвиток громади? Зате на себе фінвідділ з трьох чоловік заклав 600 тисяч. З такими апетитами нам у другій половині року нічим буде зарплату платити!».

 

Насамкінець В.Замула закликав колег попри все підтримати цей проєкт бюджету, «але з умовою, що на наступній сесії ми почуємо реальні цифри і побачимо реальну картину, а не звіт «для галочки», аби ніхто нічого не зрозумів».
Головуюча на сесії С.Бугорська висловила сподівання, що проєкт бюджету реалістичний, «і не для того, аби побалакати. Він ще переглядатиметься та уточнюватиметься, щоб задовольнити інтереси громади в усіх питаннях».
Далі депутати схвалили План соціально-економічного розвитку ОТГ на 2021 рік (доповідала заступниця голови громади Ольга ХОМЕНКО) та прийняли низку цільових Програм, які діятимуть у найближчі роки. Зокрема, Програму благоустрою населених пунктів ОТГ (доповідала заступниця голови громади Зоя КОРОЛЕНКО), Програму охорони навколишнього природного середовища (доповідала начальник відділу архітектури, містобудування та земельних ресурсів Олена ШИЙКА), Програму організаційного забезпечення діяльності соціального захисту населення (доповідала спеціаліст із соціальних питань Юлія РАДЖАБОВА), Програму оздоровлення та відпочинку дітей (доповідала спеціаліст з питань захисту дітей Анна КАРАКУЦЯ), Програму розвитку культури.
Також затвердили проєктно-кошторисну документацію на ремонт водозабірної свердловини у Нехворощі та Програму фінансової підтримки сільського комунгоспу.

 

Насамкінець розглянули земельні питання та виділення нецільової благодійної допомоги.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь