A A A K K K
для людей із порушенням зору
Офіційний сайт Нехворощанської громади
Полтавська область, Полтавський район

ВІЗИТ НАРОДНОГО ДЕПУТАТА

Дата: 28.12.2020 22:35
Кількість переглядів: 253

Фото без описуСьогодні у нашій громаді з робочим візитом побував народний депутат України по 149 виборчому округу Костянтин КАСАЙ. У Нехворощу він приїхав не один, а із своїм помічником Сергієм ПЕТРЕНКОМ, заступником директора «Полтавагазвидобування» Павлом КИШКАРЕМ та головою Новосанжарської районної державної адміністрації Владиславом ВАСЮТОЮ.

 

Спочатку відбулася ділова розмова у кабінеті голови нашої ОТГ Віктора ДУБОВИЧА та його заступниці Зої КОРОЛЕНКО, де йшла мова про ремонт доріг, зокрема на відрізку Нехвороща – Соколова Балка, а також мосту через Оріль, який хоч і ремонтували два роки тому (підрядник – товариство «ДРБУ ПОЛТАВА»), однак він незабаром знову потребуватиме ремонту, вже на ньому є «проблемні місця».

 

Та головна тема візиту гостей – реконструкція медичного закладу в Нехворощі. Тому вони оглянули приміщення, на якому зараз триває заміна даху, обійшли його зовні та всередині, познайомилися з проєктно-кошторисною документацією, яка пройшла фахову експертизу. Костянтин Іванович був приємно здивований тим, що в ній заплановані витраті на повний ремонт приміщення в сумі лише 9 мільйонів гривень. Отже, довести розпочату справу до кінця цілком реально, і народний депутат дав тверду обіцянку допомогти з фінансуванням такого дуже важливого для нашої громади проєкту. «Я бачу, ви вже й самі багато зробили в цьому плані, то як не допомогти?» – говорив, оглядаючи приміщення. А Віктор Олександрович звертав увагу, що нехворощанський медзаклад обслуговує значно більшу кількість населення, ніж жителів самої Нехворощі. Тому треба створити для сільських медиків належні умови праці, а для їхніх пацієнтів – належні умови обслуговування. Гості погоджувалися з такими аргументами.

 

Потім вони завітали до приміщення, де зараз містяться пункт базування бригади №3 підстанції екстреної медичної допомоги та амбулаторія загальної практики сімейної медицини. К.Касай зустрівся з лікарем ПЕМД Олексієм КУЛІЄМ та сімейними лікарями Ольгою ШЕВЧЕНКО і Наталею КОЗКОЮ. Тут гості не тільки оглянули медичні кабінети, а й вислухали лікарів. Усі вони одностайно говорили про необхідність реконструкції приміщення колишнього стаціонару. «Там приміщення типове, первісно будувалося як медичний заклад, з усіма необхідними комунікаціями, а це пристосоване, коли тут була школа…», – казав Олексій Петрович. «Коли до нас приходять пацієнти, а це інколи по кілька десятків людей щодня, то нам соромно за цю убогість, в якій працюємо, в якій приймаємо їх, – додала Ольга Володимирівна. – Пригадую, що ремонт тут востаннє робили у 1989 році».

 

Показуючи кабінет, де встановлено новий аналізатор крові, підтвердила, що зараз він стоїть без діла, «бо немає елементарного – необхідних для його роботи витратних матеріалів. Скільки не просили в Центрі ПМСД, нам не дають. А ми могли б робити загальний аналіз крові на місці, не відсилаючи людей в Нові Санжари. Сьогодні, в умовах карантину, це дуже важливо!».

 

Віктор Дубович підтвердив, що кожного року Нехворощанська ОТГ дає зі свого бюджету субвенції понад мільйон гривень Новосанжарській ЦРЛ і стільки ж – Центру ПМСД, «але наша громада не відчуває, що ці гроші працюють на нас. Вони залишаються десь там, у Санжарах, а сюди не повертаються навіть у вигляді копійчаних фізрозчинів для аналізатора. Я просив керівника ЦПМСД Олега ЯКОВЕНКА надати нам детальну розшифровку, на що конкретно використано нашу субвенцію, але відповіді так і не отримав. Це спонукає нас не йти ні під чиє крило, а розвивати свою комунальну медицину».

 

«Канцтовари ми купуємо за власні кошти, – розповідала Наталія Володимирівна. – За весь рік нам дали дві пачки паперу. І це тоді, коли медсестра працює на 0,75% мінімальної зарплати. Десь розказують про великі гроші, які ходять за пацієнтами, але до нас вони чомусь не доходять. Маємо дуже велику потребу в кисневому концентраторі – купили б хоч один на всю громаду. Це не астрономічні суми, нам би вистачило десятилітрового, але він реально допомагав би рятувати життя, особливо зараз, коли люди масово хворіють».

 

Костянтин Касай висловив думку, що треба найближчим часом вислухати всі думки і пропозиції медиків, потім розробити детальний план дій, і працювати в комплексі над поліпшенням медичних послуг у Нехворощанській громаді. Також підкреслив, що субвенцію на районні медзаклади давати треба, доки триває цей перехідний період. А щодо такого недбалого ставлення керівництва ЦПМСД до колективу Нехворощанської амбулаторії, то попросив голову РДА В.Васюту розібратися з цим.

 

Отже, сьогоднішня зустріч вселяє надію на реалізацію запланованої головою нашої ОТГ мети – створити на базі колишнього терапевтичного відділення сучасний центр надання медичної допомоги. «Ми вам допоможемо в цьому, бо ви добру справу розпочали», – ще раз підкреслив народний депутат, пообіцявши навіть задіяти в цьому процесі заслуженого лікаря України, президента Полтавської обласної громадської організації «Асоціація лікарів сімейної медицини» В’ячеслава Миколайовича ЖДАНА.

 

«Я бував у багатьох медичних закладах, і скажу вам, що ви, мабуть, найкращі, коли можете надавати медичні послуги в таких умовах, – підсумував зустріч з нехворощанськими медиками Костянтин Іванович. – Будемо старатися, аби вже в наступному році ви справили входини в нове приміщення. Беру це питання на особистий контроль».


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь