A A A K K K
для людей із порушенням зору
Офіційний сайт Нехворощанської громади
Полтавська область, Полтавський район

НАБЕШКЕТУВАЛИ

Дата: 25.01.2021 20:07
Кількість переглядів: 185

На початку січня нехворощани та гості села, які надумали скористатися банкоматом чи просто рушали на суботній ринок, дивувалися побитому паркану. Сліди на засніженій дорозі вказували, що якийсь водій на легковику «вписався» в огорожу так, що вона розлетілася на друзки. Спочатку невдасі навіть співчували: мовляв, дорога ж слизька, гальма не допомогли, таке з кожним може трапитись… Пізніше обурювалися, бо порядна людина відразу б обізвалася, визнала вину і компенсувала громаді збитки. Де там! Це якби хтось пошкодив особистий паркан цього водія, то він доклав би всіх зусиль, аби знайти «шкідника». Але ж громадське – не особисте, хай комунгосп ремонтує!

 

На жаль, подібна психологія притаманна ще багатьом односельцям.
Та якщо у першому випадку подія сталася, скоріш за все, не навмисно, то у двох інших випадках невідомі особи розважалися цілком свідомо. Не слизька ж дорога стала причиною того, що сьогодні вранці працівники відділу благоустрою виявили побитий ліхтар на алеї від арки до Будинку культури. Не сам він упав, не градом його розбило. Скоріш за все, у бешкетника не спрацювали інші гальма – власної совісті.

 

Як і в того, хто вирішив випробувати на міцність обшивку, якою оздоблена арка. Буцнув ногою, та ще й не один раз – і залишив по собі «слід в історії» у вигляді двох вм’ятин.

 

Головне, що такі «герої» думають, ніби псувати громадське – це смішно і весело. Думають, що подібним чином вони демонструють свою неповагу до односельців, до села, в якому живуть і яке громада чепурить, прикрашає, оновлює – щоб усім приємно тут було жити і було де культурно відпочити. Насправді ж навпаки – вони демонструють зневагу до самих себе, бо їм аж свербить від бажання жити у смітниках, з понівеченими ліхтарями, з побитими парканами. Одержуючи коротку втіху від власного «геройства», їм зовсім невтямки, що свиня теж про культуру не думає, коли в багні товчеться.

 

А ліки від такої «сверблячки» одні: побільше камер відеоспостереження в селі й поменше поблажливості до таких бешкетників. Розбив один ліхтар – купи натомість десять нових, побив паркан – відремонтуй власними силами. Це як додаток до законного штрафу за подібні розваги. Таку систему колись запровадив у селищі Андрій Река. І як виявилося, вона дуже дієва, у санжарських бешкетників швидко зникла охота бити й ламати все, за що око зачепилось. Бо в даному випадку зважати на чиюсь совість та свідомість – марнувати час і зусилля.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь