A A A K K K
для людей із порушенням зору
Офіційний сайт Нехворощанської громади
Полтавська область, Полтавський район

БЮДЖЕТНА КОМІСІЯ

Дата: 01.02.2021 21:14
Кількість переглядів: 234

Фото без описуЦього разу її члени та заступники голови СТГ зібралися для того, аби обговорити внесення змін до помісячного та річного розпису бюджету на поточний рік. Іншими словами – розподілити залишок коштів по загальному фонду в сумі 7 млн. 650 тис. 891 грн. Як підкреслив голова громади Віктор ДУБОВИЧ, готуючи пропозиції, прагнули нікого не обділити й розподілити кошти максимально справедливо, враховуючи потреби кожного села. «Ми знаємо про необхідність доглядати ґрунтові дороги, будувати водогони, нарешті довести до пуття соколовобалківський ставок, не забули й заклади охорони здоров’я – все по можливості враховуємо, хоча проблем стільки, що їх і за рік не вирішимо. Скажімо, вже сьогодні нам невідкладно треба впорядкувати використання шкільних автобусів та створити свою базу для їх технічного огляду й дрібного ремонту, аби здешевити ці роботи, не ганяючи техніку в полтавський автосервіс і не виводячи з громади кошти».

 

Саме галузь освіти, як найбільший «поглинач» бюджетних коштів, викликає найбільшу тривогу. «Вже у цьому місяці не вистачає 200 тисяч лише на зарплату, – продовжив Віктор Олександрович. – Однією з причин такої ситуації є те, що на початку навчального року 52 учні пішли в Андріївську школу, відтак для наших закладів зменшилася державна субвенція більш як на мільйон гривень. Прикро про це казати, але ми змушені будемо знову скорочувати там, де існує це недофінансування з держави, тобто з вересня переводити Маячківську і Соколовобалківську школи на І-ІІ ступені. У Соколовій Балці ситуація з наповнюваністю класів найгірша, однак з керівництвом якраз цього закладу виникають найбільші непорозуміння. Директор Світлана ЗЕМЛЯНА замість того, щоб іти на співпрацю, постійно розказує мені про закони, тож і ми діятимемо виключно в рамках законів – коли кількість учнів зменшилась, переводитимемо школу на нижчий ступінь, що потягне за собою скорочення і педагогічного колективу, і обслуговуючого персоналу. Хоча колектив там сліпо підтримує свого керівника, чим тільки шкодить собі. Я не прагну когось переслідувати чи звільняти, але моя пропозиція працювати з орендарями шкільної землі таким чином, аби вони збільшили вартість її оренди, теж наштовхуються на відкритий спротив.

 

Фото без описуТовариство «Чиста криниця», яке орендує землю Соколовобалківської школи і до якого ми вже звернулися з відповідним листом, поки що мовчить. У Маячці навпаки – там легко знайти співпрацю з орендарем 24-х гектарів шкільної землі, легко вести перемовини, він вникає в нашу ситуацію і готовий співпрацювати, замість 25 тисяч гривень погодився платити школі 75 тисяч, а крім того давати ще 200 тисяч по соціальній угоді. Тобто є різні орендарі і різне їхнє ставлення до наших дітей. Якщо з Драбинівки відповіді не дочекаємося, то будемо змушені забрати шкільну землю в комунальну власність і виставити її на аукціон з умовою, що ці кошти йтимуть за цільовим призначенням, тобто тільки на конкретний навчальний заклад. Не хотілося б, звісно, вдаватися до таких дій, але рішення прийматимемо колективно, з усіма депутатами і членами виконкому» – підсумував В.Дубович. При цьому він вкотре підкреслив: керівники комунальних закладів повинні бути господарниками у своїх колективах, «а не чекати, доки хтось прийде і підмете перед їхнім порогом».

 

Далі члени бюджетної комісії проголосували за пропозицію виділити адресну грошову допомогу тяжкохворим жителям нашої громади, відповідно до їх заяв.

 

Наприкінці голова бюджетної комісії, депутат СТГ Віктор КИБКАЛО вніс пропозицію подумати, як можна у нашій громаді налагодити надання ритуальних послуг. «У Нехворощі є бригада нелегальних копачів, які беруть по три тисячі гривень за яму. Не знаю, чи є ще де така висока ціна. У нас багато людей, які не можуть заплатити такі гроші, домовляються про послуги в розстрочку. А в нас є комунгосп із бульдозером, з вантажним автомобілем, який повинен заробляти кошти. Чому б це не спрямувати ці ресурси на вирішення даної проблеми?».
Член комісії, депутат СТГ Володимир ЗАМУЛА говорив про необхідність створення робочих місць в усіх селах нашої громади. «Я розумію, що офіси установ розміщуються на центральній садибі, але сьогодні можна практикувати створення віддалених робочих місць. Про це не варто забувати, щоб маленькі села не відчували себе депресивними, периферійними. Там теж люди живуть і ми їх повинні підтримувати. До того ж така практика об’єднуватиме нашу громаду, а не породжуватиме розмови, ніби ковдру тягнемо лиш на Нехворощу».

 

Крім того, В.Замула звернув увагу присутніх на стимулювання в роботі педагогів. За приклад навів Маячківську школу, «де два чудових музеї і галерея мистецтв, де навіть здалеку видно, що педагоги працюють з дітьми на належному рівні, цей симбіоз налаштовувався там роками. Але чи мають ці вчителі за свою роботу хоч якусь винагороду, крім премій? Чи часто хтось із них одержує якісь відомчі звання, приміром, «Відмінника освіти»?». Просив керівництво відділу освіти вивчити це питання і максимально сприяти його вирішенню.

 

Заступниця голови СТГ Зоя КОРОЛЕНКО інформувала присутніх про зміни у законодавстві щодо планування і використання земель. Відповідно до них, з липня цього року вся землевпорядна документація стане містобудівною, вона підписуватиметься двома юридичними особами – головним архітектором громади і головним землевпорядником громади. Отже, у кожній громаді повинен бути окремий юридичний відділ архітектури, очолюваний архітектором, який у свою чергу повинен мати відповідну освіту і стаж роботи за фахом не менше п’яти років.

 

Також участь у засіданні комісії та в обговоренні питань порядку денного взяли заступники голови СТГ Микола ЗАВЕЗЬОН, Світлана КАЛІНІЧЕНКО та Ольга ХОМЕНКО.

 

Тепер питання, розглянуті на комісії, будуть винесені на сесію, яка відбудеться найближчого четверга.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь