A A A K K K
для людей із порушенням зору
Офіційний сайт Нехворощанської громади
Полтавська область, Полтавський район

…І ЗАЦВІТЕ У НАС ПАВЛОВНІЯ

Дата: 13.03.2021 12:15
Кількість переглядів: 574

Фото без описуІдеєю вирощувати цю рослину в нашій громаді захопився її голова Віктор ДУБОВИЧ. Він особисто придбав насіння трьох сортів павловнії, аби заохотити до цієї справи школярів, і позавчора запросив до себе директорів навчальних закладів та вчителів біології, попросивши їх висловити свої думки. Серед присутніх були начальник відділу освіти Ірина ШЕРСТЮК, з опорного закладу «Нехворощанський ЗЗСО І-ІІІ ст.» його директорка Тетяна ГРИЦАЙ та учитель біології Григорій КОСТЯНЕЦЬКИЙ, з Соколовобалківського ЗЗСО І-ІІІ ст. заступниця директорки Людмила ДЕРЯГА та учителька біології Лариса ПОГЛАЗОВА, з Маячківського ЗЗСО І-ІІІ ст. ім. академіків Левицьких директорка Людмила БИЧКОВА, її заступниця Людмила ТЕЛИЧКО та учитель праці Сергій РОМАНЧЕНКО, з Лівенського НВК директорка Лідія ЮРЧЕНКО.

 

Запрошені схвалили цікаву ідею, поділили між собою насіння та обговорили, як можна заохотити дітей дбайливо його висівати, потім доглядати за розсадою, висаджувати саджанці й поливати молоді деревця.

 

– Дуже хочеться, аби павловнія швидко замінила старі дерева й прикрасила наші села, – говорив Віктор Олександрович. – Маємо близько десяти тисяч насінин, і якщо з них проросте бодай двадцять відсотків, то через 4-5 років громада навесні потопатиме у цвітінні павловнії. Висаджувати її можна буде і в парках, і біля зон відпочинку, будь-де, оскільки рослина не вибаглива, хіба що молоді саджанці потребують інтенсивного поливу. Ми розробимо і затвердимо відповідну програму, закладемо під неї 100 тисяч гривень, які стануть призовим фондом для шкіл. Яка з них більше виростить саджанців, та одержить і більшу суму. Далі навчальні заклади самі зможуть визначатися, як преміювати учнів: хтось організує екскурсію, хтось закупить призи, тощо. Найбільш старанні у цій справі діти обов’язково будуть відповідним чином відзначені.

 

Отже, ідеї дано старт. Якщо все піде по плану і насіння успішно проросте, то вже цього року в громаді з’являться насадження павловнії, а за кілька років вони порадують нас красивим цвітінням.
ДОВІДКОВО.

 

Павловнія або Адамове дерево – багаторічна високоросла (до 15-20 м заввишки) і швидкоросла рослина з лапатим листям (від 20 до 50 см) та напрочуд гарними, запашними суцвіттями (завдовжки до 30-50 см) з ніжно-бузкових (іноді білих) квітів. Як цінна садово-паркова культура, павловнія давно поширена у Північній Америці, Європі й Азії. За темпами зростання це дерево випереджає усі деревевні рослини світу: період повного дозрівання деревини павловнії складає 8-9 років. Листя рослини унікальне за своїм хімічним складом. Воно містить до 20% протеїнів (білків), а за смаковими якостями нагадує зелень люцерни і конюшини, тому користується великим попитом у тваринництві як джерело цінного корму. Молоді листочки можна також використовувати для приготування салатів. Окрім того, листя павловнії здатне поглинати у 10 разів більше вуглекислого газу, ніж листя звичайних дерев. Рослина не є алергенною, як, приміром, тополиний пух, тому вважається нешкідливою для здоров’я людей.

 

Походить павловнія з Китаю, де вона відома як Драконове дерево. Там її вирощують на площі 2,5 млн га. Тривалість її життя складає 100 й більше років, адже після кожного спилювання рослина проростає знову і вже через 5 років може використовуватись у будівництві як ділова деревина.

 

В Японії зображення павловнії (листя та квіти) можна побачити на монетах і в геральдиці. Павловнію повстисту там здавна шанують і культивують як Імператорське дерево. Про неї створено легенди, з нею пов’язані японські народні звичаї й традиції.

 

Цінність павловнії полягає ще й у тому, що вона не виснажує родючий шар грунтів. Її насадження, завдяки стрімкому зростанню й активному розвитку кореневої системи, здатні запобігти ерозійним явищам у родючих ґрунтових горизонтах. Значна кількість біомаси павловнії, що після листопаду потрапляє у ґрунт, збагачує його корисними органічними речовинами.

 

Неймовірно гарно виглядає дерево під час цвітіння, яке відбувається до повного розпускання листя, наприкінці весни – початку літа. Гілки павловнії вкривають грона блакитно-бузкових (іноді блідо-блакитних або білих) суцвіть, що складаються з великих (до 6 см діаметром) квітів. Схожі на великі дзвоники, вони наповнюють повітря ванільним, з легким мигдальним відтінком ароматом, який приваблюює медоносних комах. Мед павловнії за консистенцією та кольором нагадує акацієвий і має дуже цінні лікувальні властивості.

 

Останнім часом павловнію активно вирощують і в Україні, для цього виведено її морозостійкі сорти, що витримують мінусову температуру до 25 градусів і нижче. А розмножується рослина як з насіння, так і вегетативно. Спочатку дуже дрібні «пухнасті» насінинки висівають у закритий грунт, потім як розсаду висаджують на відкритих ділянках.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь