Офіційний сайт Нехворощанської громади
Полтавська область, Полтавський район

…І ЗАЦВІТЕ У НАС ПАВЛОВНІЯ

Дата: 13.03.2021 12:15
Кількість переглядів: 614

Фото без описуІдеєю вирощувати цю рослину в нашій громаді захопився її голова Віктор ДУБОВИЧ. Він особисто придбав насіння трьох сортів павловнії, аби заохотити до цієї справи школярів, і позавчора запросив до себе директорів навчальних закладів та вчителів біології, попросивши їх висловити свої думки. Серед присутніх були начальник відділу освіти Ірина ШЕРСТЮК, з опорного закладу «Нехворощанський ЗЗСО І-ІІІ ст.» його директорка Тетяна ГРИЦАЙ та учитель біології Григорій КОСТЯНЕЦЬКИЙ, з Соколовобалківського ЗЗСО І-ІІІ ст. заступниця директорки Людмила ДЕРЯГА та учителька біології Лариса ПОГЛАЗОВА, з Маячківського ЗЗСО І-ІІІ ст. ім. академіків Левицьких директорка Людмила БИЧКОВА, її заступниця Людмила ТЕЛИЧКО та учитель праці Сергій РОМАНЧЕНКО, з Лівенського НВК директорка Лідія ЮРЧЕНКО.

 

Запрошені схвалили цікаву ідею, поділили між собою насіння та обговорили, як можна заохотити дітей дбайливо його висівати, потім доглядати за розсадою, висаджувати саджанці й поливати молоді деревця.

 

– Дуже хочеться, аби павловнія швидко замінила старі дерева й прикрасила наші села, – говорив Віктор Олександрович. – Маємо близько десяти тисяч насінин, і якщо з них проросте бодай двадцять відсотків, то через 4-5 років громада навесні потопатиме у цвітінні павловнії. Висаджувати її можна буде і в парках, і біля зон відпочинку, будь-де, оскільки рослина не вибаглива, хіба що молоді саджанці потребують інтенсивного поливу. Ми розробимо і затвердимо відповідну програму, закладемо під неї 100 тисяч гривень, які стануть призовим фондом для шкіл. Яка з них більше виростить саджанців, та одержить і більшу суму. Далі навчальні заклади самі зможуть визначатися, як преміювати учнів: хтось організує екскурсію, хтось закупить призи, тощо. Найбільш старанні у цій справі діти обов’язково будуть відповідним чином відзначені.

 

Отже, ідеї дано старт. Якщо все піде по плану і насіння успішно проросте, то вже цього року в громаді з’являться насадження павловнії, а за кілька років вони порадують нас красивим цвітінням.
ДОВІДКОВО.

 

Павловнія або Адамове дерево – багаторічна високоросла (до 15-20 м заввишки) і швидкоросла рослина з лапатим листям (від 20 до 50 см) та напрочуд гарними, запашними суцвіттями (завдовжки до 30-50 см) з ніжно-бузкових (іноді білих) квітів. Як цінна садово-паркова культура, павловнія давно поширена у Північній Америці, Європі й Азії. За темпами зростання це дерево випереджає усі деревевні рослини світу: період повного дозрівання деревини павловнії складає 8-9 років. Листя рослини унікальне за своїм хімічним складом. Воно містить до 20% протеїнів (білків), а за смаковими якостями нагадує зелень люцерни і конюшини, тому користується великим попитом у тваринництві як джерело цінного корму. Молоді листочки можна також використовувати для приготування салатів. Окрім того, листя павловнії здатне поглинати у 10 разів більше вуглекислого газу, ніж листя звичайних дерев. Рослина не є алергенною, як, приміром, тополиний пух, тому вважається нешкідливою для здоров’я людей.

 

Походить павловнія з Китаю, де вона відома як Драконове дерево. Там її вирощують на площі 2,5 млн га. Тривалість її життя складає 100 й більше років, адже після кожного спилювання рослина проростає знову і вже через 5 років може використовуватись у будівництві як ділова деревина.

 

В Японії зображення павловнії (листя та квіти) можна побачити на монетах і в геральдиці. Павловнію повстисту там здавна шанують і культивують як Імператорське дерево. Про неї створено легенди, з нею пов’язані японські народні звичаї й традиції.

 

Цінність павловнії полягає ще й у тому, що вона не виснажує родючий шар грунтів. Її насадження, завдяки стрімкому зростанню й активному розвитку кореневої системи, здатні запобігти ерозійним явищам у родючих ґрунтових горизонтах. Значна кількість біомаси павловнії, що після листопаду потрапляє у ґрунт, збагачує його корисними органічними речовинами.

 

Неймовірно гарно виглядає дерево під час цвітіння, яке відбувається до повного розпускання листя, наприкінці весни – початку літа. Гілки павловнії вкривають грона блакитно-бузкових (іноді блідо-блакитних або білих) суцвіть, що складаються з великих (до 6 см діаметром) квітів. Схожі на великі дзвоники, вони наповнюють повітря ванільним, з легким мигдальним відтінком ароматом, який приваблюює медоносних комах. Мед павловнії за консистенцією та кольором нагадує акацієвий і має дуже цінні лікувальні властивості.

 

Останнім часом павловнію активно вирощують і в Україні, для цього виведено її морозостійкі сорти, що витримують мінусову температуру до 25 градусів і нижче. А розмножується рослина як з насіння, так і вегетативно. Спочатку дуже дрібні «пухнасті» насінинки висівають у закритий грунт, потім як розсаду висаджують на відкритих ділянках.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь