A A A K K K
для людей із порушенням зору
Офіційний сайт Нехворощанської громади
Полтавська область, Полтавський район

ЗАСІДАННЯ ПОСТІЙНИХ КОМІСІЙ

Дата: 19.03.2021 22:50
Кількість переглядів: 328

Першою сьогодні зібралася комісія з питань бюджету. Ще до розгляду питань з порядку денного Віктор ДУБОВИЧ звернув увагу присутніх депутатів та своїх заступників на недоліки в роботі сільського комунгоспу. Він зачитав прохання його директора Григорія БАЛАНИ оплатити виконані роботи на загальну суму 60 тис. грн. Зокрема, в одному випадку 28 годин екскаватор навантажував землю, в іншому – 4 години возив землю на клумби в селі Шедієве, 14 годин трактор вивозив гілки дерев у Нехворощі, і т.п. Найбільше керівника громади обурило, що трактори нібито 49 годин чистили дороги від снігу. Віктор Олександрович поставив під сумнів ці цифри, назвавши їх написаними «від вітру». «Це абсурд! – обурювався він, вказуючи на те, що всю наявну техніку придбали для комунгоспу за бюджетні кошти, а тепер комунгосп виставляє сільській раді за її роботу комерційні ціни. – І немає акту виконаних робіт, немає чіткого обгрунтування цих сум, немає переконливої арифметики. Отже, треба в цьому негайно наводити порядок, інакше нам вигідніше було б когось найняти для цих робіт, ніж використовувати свої трактори. Купили сміттєвозку, і за неї платитимемо астрономічні суми. Про який тоді розвиток громади може йти мова?».

 

В.Дубович вніс пропозицію найближчим часом розробити і затвердити програму, де були б чітко визначені тарифи, які має сплачувати сільська рада за роботу комунгоспівської техніки, а також за яких умов ці роботи будуть оплачуватися – неодмінно повинен бути акт виконаних робіт, підписаний заступниками голови громади чи керівниками комунальних закладів.

 

Таку пропозицію підтримав голова бюджетної комісії Віктор КИБКАЛО.
Є проблеми і з обрахуванням використання води. В.Дубович поставив під сумнів, що Будинок дитячої та юнацької творчості, де встановлено умивальник і внутрішній туалет, використовує щодня в середньому по 349 літрів води, за яку має сплатити сільська рада. «Приписок більше не буде!» – запевнив Віктор Олександрович, хоча директор комунгоспу Г.Балана дав свої пояснення, звідки такі цифри і такі суми. На його думку, всі комунальні заклади, які користуються послугами централізованого водогону, повинні самостійно встановити лічильники, аби не виникало жодних сумнівів у точності обліку використаної води.

 

«Я упевнений, що упродовж усіх попередніх років ніхто цими проблемами не цікавився, – говорив далі В.Дубович, навівши такий приклад: якщо співставити кількість використаного бензину для бензокосарок та бензопил з використаним для них же у встановлених нормах мастилом, то вийде, що майже половина бензину заливалася в бензокоси без мастила. «Як таке може бути?» – запитував голова громади, обіцяючи найближчим часом взятися за грунтовний моніторинг витрат енергоресурсів, у першу чергу – які йдуть на шедіївський дитсадок та соколовобалківську школу.

 

Депутат Володимир ЗАМУЛА принагідно вніс пропозицію всі подібні рахунки за комунальні послуги оплачувати вчасно, аби потім не виникало сумнівів, що ці суми – не за попередні роки.

 

Розглядаючи пропозиції щодо розподілу коштів, які озвучувала головний економіст громади Любов НОМЕРОВСЬКА, присутні «зачепили» ще одну проблему – стосовно юнаків-допризовників. Як з’ясувалося, існує розпорядження голови обласної державної адміністрації, що зобов’язує місцеві громади самим оплачувати проходження медичних комісій своїми допризовниками. «Хоча в жодному законі такої норми немає», – уточнив В.Дубович і назвав розцінки: за проходження основної медкомісії – 165 гривень за одного юнака, за повторну комісію – по 179 гривень, а у випадку необхідності додаткової комісії – від нуля до 882-х гривень. «Як я можу знати, що тому чи іншому юнакові справді треба пройти додаткову медкомісію? Хто визначив ці норми і чим обгрунтовані такі суми? І це, зверніть увагу, ми повинні платити до основної субвенції, яку щороку даємо і на Новосанжарську лікарню, і на Центр ПМСД» – додав В.Дубович.

 

«А чому держава не хоче оплачувати медкомісії? – у свою чергу запитував депутат Володимир ЗАМУЛА. – Якщо державі наші юнаки не потрібні як солдати, то нам вони потрібні як підприємці, трактористи чи водії. Хай залишаються дома і працюють на громаду».

 

Звісно, це гірка іронія, викликана тим, що держава усе більше проблем намагається скинути на плечі громад і самоусунутися від їх вирішення.

 

Емоційно наговорившись, депутати затвердили своїм голосуванням кожен пункт з підготовлених пропозицій щодо розподілу коштів. Так само уважно заслухали кожну заяву на благодійну допомогу, вникаючи в потреби кожного заявника.

 

У другій половині дня збиралися відразу три депутатських комісії: з питань земельних відносин, з питань освіти і регламентна.

 

На засіданні комісії з питань освіти заступниця голови СТГ Ольга ХОМЕНКО розповіла присутнім, як пройшла бюджетна комісія та як буде розподілено бюджетні кошти і які при цьому враховані проблеми освітян. Запевнила, що керівництво громади постійно тримає у полі зору необхідність реконструкції харчоблоку Нехворощанської школи, погодилася з її директором Тетяною ГРИЦАЙ, що територію школи треба обнести парканом – такі сучасні вимоги до навчальних закладів, які не повинні бути «прохідним двором» для сторонніх осіб. Все-таки це дитячі заклади. Тим більше, що незабаром Нехворощанська школа проходитиме державну атестацію, і треба виконати всі вимоги законодавства. Але в даному випадку облаштування паркану відклали до літа через брак коштів.

 

Отже, найближчого понеділка – сесія сільської ради, яка остаточно затвердить всі схвалені постійними комісіями пропозиції.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь