A A A K K K
для людей із порушенням зору
Офіційний сайт Нехворощанської громади
Полтавська область, Полтавський район

ЗВІТ ПЕРЕД ГРОМАДОЮ

Дата: 19.03.2021 22:55
Кількість переглядів: 371

Фото без описуСьогодні у Нехворощанському Будинку культури зібралися люди, небайдужі до життя Нехворощанщини, аби почути звіт її керівництва про перші сто днів роботи на своїх посадах. Якщо бути зовсім точними, то 122 дні минулого відтоді, як нове керівництво Нехворощанської громади набуло своїх повноважень.

 

«Найперше, ми взялися за добір дієздатної команди, – почав свій виступ голова СТГ Віктор ДУБОВИЧ. – Тепер можу запевнити, що мої заступники є професіоналами у своїх галузях, тож командою цілком задоволений. Звісно, зробити соціальну «революцію» в громаді за цей короткий проміжок часу нереально, але нам все-таки вдалося досягти певних результатів. Хоча не всі вони поки що відчутні для людей, однак я певен: наші щоденні старання найближчим часом дадуть свої плоди».

 

Далі Віктор Олександрович перейшов до конкретних фактів. Пригадав, як відразу після виборів із заступниками об’їхали всі села громади, побували чи не в кожному трудовому колективі, детальніше вивчили роботу кожного комунального закладу, побачили проблеми і почали їх вирішувати. «Найголовніше завдання, яке ставив перед собою, йдучи на цю посаду, – підтримати наші заклади охорони здоров’я. Можу запевнити, що від часу виборів жодного дня не припинялася реконструкція приміщення під Нехворощанську амбулаторію, аби в майбутньому наші люди одержували значно більше медичних послуг, ніж нині. Для цього доводиться бувати у багатьох інстанціях, стукати в усі двері, й до нас уже приїздили і голова обласної ради Олександр БІЛЕНЬКИЙ та її депутат Ірина СТЕПАНЕНКО, і лідер партії «Рідне місто» Олександр УДОВІЧЕНКО, і народний депутат України Костянтин КАСАЙ - людина, яка допоможе нам втілити задум в життя, бо Костянтин Іванович вже виділив на реконструкцію нашої амбулаторії десять мільйонів гривень. На відміну від своїх попередників, це перший депутат Верховної Ради, який вже неодноразово відвідав Нехворощу і надає реальну підтримку нашій громаді. Отже, фінансові питання повністю закриті й підрядник обіцяє до кінця жовтня здати об’єкт в експлуатацію».

 

Медичну тему В.Дубович продовжив тим, що згадав про субвенцію, яку надає наша громада Новосанжарській лікарні та Центру ПМСД. «Але мене зовсім не задовольняє, як ці кошти потім повертаються назад на утримання наших амбулаторій, – говорив керівник СТГ. – Це хибна політика, коли ми даємо свої гроші, а вплинути на ситуацію не можемо. Тому є в мене мета підпорядкувати амбулаторії нашій громаді й фінансувати їх напряму. Ми вже придбали для молодих лікарів квартиру, пройшли перемовини з навчальними закладами Полтави, аби вони направили до нас лікарів-інтернів».

 

«Відділ освіти і Центр надання соціальних послуг нарешті перебралися у своє адмінприміщення, де з початком введення його в експлуатацію було виявлено багато недоліків. Підрядник погодився з їх наявністю і за свої кошти усунув ці недоліки».

 

«Нам вдалося врятувати від закриття дитячий садок у Шедієвому. Залучили кошти й людей, виконали всі вимоги пожежників, отож дитсадок працюватиме. А ось Лівенський навчально-виховний комплекс доведеться закрити. Не наша в тому вина, цими процесами управляє держава. Нам приємніше відкривати, перерізати стрічку, але держава ставить нас в такі фінансові умови, що доводиться проводити оптимізацію навчальних закладів. Але разом з тим наша команда робитиме все можливе, аби лівенські діти почували себе комфортно у Маячці. Ми обов’язково підтримаємо Маячківську школу в плані поліпшення її матеріально-технічної бази».

 

«Стосовно Нехворощанського дитсадка, то про будівництво нової споруди мови немає, ніхто нам 52 мільйона для цього не дасть, тому зараз шукаємо кошти, аби швидко й безболісно провести реконструкцію наявного приміщення. Тобто підемо тим шляхом, що й медичний заклад, і дитсадок збережемо, адже в ньому близько сорока дітей».

 

«Працюємо над вуличним освітленням у селах громади. Енергетики тепер вимагають платити за оренду електроопор, але маємо надію на розумну співпрацю з монополістами. Пробуватимемо впроваджувати альтернативні способи освітлення наших вулиць, вже виграла тендер компанія, що встановлює вуличні ліхтарі на сонячних батареях. Два таких ліхтарі сьогодні вони нам подарували, і ми їх встановимо як експериментальні у найбільш віддалених кутках якогось села, куди не доцільно вести дротову лінію. У Нехворощі плануємо продовжити освітлення вулиці аж до автозаправної станції».

 

«Весна – період наведення чистоти й порядку. Ми придбали сміттєвоза і тепер будемо цивілізовано збирати побутові відходи, а також боротися із стихійними смітниками. Сподіваємось пожвавити роботу адмінкомісії, яка матиме право накладати штрафи на менш сумлінних громадян, які звикли викидати непотріб в кущі та яри. Вона ж опікуватиметься покинутими напіврозваленими будинками, в яких здебільшого є господарі. Їх треба змусити навести лад на таких подвір’ях, аби вони не перетворювалися на стихійні смітники та зарості бур’янів».

 

«Говорячи про екологію, нагадаю про задум вирощувати на території громади дерева павловнії. Цікава рослина, квітне майже два місяці й за п’ятирічку виростає до 20 метрів».

 

«Плануємо активно розвивати спорт. Був задум створити філіал полтавської спортивної школи, але нам назвали таку суму за роботу тренера, що її нам вистачить на трьох тренерів. Невдовзі один з них почне працювати у Лівенському, де тривають роботи з реконструкції спортивної зали. Надалі подібне плануємо в Соколовій Балці».

 

«Кожного дня думаємо над розвитком підприємництва у громаді. Це актуально не тільки для збільшення робочих місць, а й для того, аби задіяти вивільнені приміщення. Але міські підприємці не дуже погоджуються відкривати свої виробничі бази у віддалених селах, та ще й з відсутністю до них нормальної дороги».

 

«Стосовно доріг, то це також дуже великий наш біль. Ми постійно спілкуємося з вищим керівництвом на цю тему, сподівалися побачити нову дорогу між Нехворощею і Соколовою Балкою вже в цьому році, але нас знову «перекидають» на 2022-й рік. 130 мільйонів треба, щоб капітально відремонтувати відрізок у якихось 9 кілометрів. Стосовно дороги Нехвороща-Маячка, то вона також є в проєкті й руки до неї в дорожників ніяк не дійдуть».

 

«Водогони. Проєктно-кошторисна документація на водогони у Лівенському й Маячці виготовлено, але сподіватися на фінансову допомогу від когось на їх будівництво не доводиться, тож будуватимемо своїми силами. Людям треба в цьому допомогти».

 

Поділився планами розчищення ставка у Соколовій Балці та організацію охорони наших сіл. Для цього вже проведено переговори із державною службою охорони, яка в підпорядкуванні Міністерства внутрішніх справ, тобто взаємодіє з поліцією.

 

«За сто днів ми не тільки вивчили ситуацію в громаді, а й продумали, яким чином вирішувати ту чи іншу проблему. Жодного рішення я не приймаю одноосібно, а тільки порадившись із заступниками та депутатами. Вважаю, що у нас немає жодного недієвого депутата, і я вдячний всім за розуміння, за підтримку й допомогу. Сусідні громади нам заздрять, що наші сесії проходять конструктивно, без суперечок, з виваженим підходом до кожного питання. Тобто наша команда дивиться в одному напрямку і працює на користь наших людей».

 

Завершивши виступ, В.Дубович передав слово своїм заступникам.
Ольга ХОМЕНКО: «Я сьогодні помітила, що Віктор Олександрович пригнічений від того, що не зможе назвати вам більше результатів роботи, які можна побачити і помацати, які реально вплинули на позитивні зміни у громаді. Упевнена, що в майбутньому, хоча б через рік, у нього буде така можливість, бо насправді ми багато чого вже зробили, але ця робота поки що малопомітна для пересічних громадян. Найперше – організували злагоджену роботу команди: заступників голови й виконавчого апарату сільської ради. Написано купу різних проєктів і програм, а це стоси опрацьованих паперів. Там закладено всі плани на майбутнє. Це речі не матеріальні, але дуже потрібні для повноцінного життя СТГ. Уже працюємо над співпрацею з громадськими організаціями, у тім числі з міжнародними. Почали писати Стратегію розвитку – один з найважливіших документів, під який можна буде залучати додаткові кошти до бюджету. Варто пишатися тим, що наша громада перемогла в конкурсі відбору територіальних громад для надання підтримки у розробці Стратегій розвитку, який був оголошений за Програмою «U-LEAD з Європою». Це означає, що нам надаватимуться безкоштовні консультації, здійснюватиметься безкоштовний супровід написання Стратегії, тощо. За інших умов послуги фахівців коштували б до трьохсот тисяч гривень. Отже, ми вже зекономили цю суму. Крім того, «Укргазвидобування» оголосив всеукраїнський конкурс на підтримку проєктів, заявки надійшли від 305 громад, і саме наш проєкт у рейтингу вийшов на перше місце, а значить також будуть залучені кошти. У нас є ще один надійний партнер – Полтавська газонафтова компанія, котра завжди відгукується на прохання допомогти. Завдяки їй маємо якісну питну воду з центральної свердловини у Нехворощі. Також ПГНК залучила до нашої співпраці громадську організацію «НОВА Енергія», чия діяльність спрямована на увирішення екологічних, енергетичних і соціальних проблем регіону, сталого розвитку громад у відкритому громадянському суспільстві».

 

Фото без описуОльга Станіславівна навела такі факти: у 2018 році до загального бюджету 63 млн грн. було залучено майже півтора мільйона додаткових коштів, у 2019 році на 69,5 млн бюджетних – 2,1 млн додаткових, у минулому відповідно 61,6 млн та 0,7 млн. На поточний рік орієнтовний бюджет складає 58,7 грн, але вже тільки на реконструкцію лікарні вдалося залучити 10 мільйонів. Підписано договір з обласною радою на 600 тисяч гривень, які підуть на реконструкцію харчоблоку в Нехворощанській школі. Керівництво громади має намір зосередити зусилля, аби до кінця року залучати зовні до 50 відсотків від суми загального бюджету.

 

Зоя КОРОЛЕНКО розповіла про напрямки, їй підпорядковані. Зокрема, організовано надання жителям правової допомоги; проведено нараду пасічників з сільгоспвиробниками з метою запобігти загибелі бджіл під час обробки посівів отрутохімікатами; триває робота з виготовлення паркану біля нехворощанського дитсадка; прийнято програму з надання адресної соціальної допомоги. Така допомога вже надавалася воїнам-інтернаціоналістам, виділено кошти і для ліквідаторів катастрофи на Чорнобильській АЕС. Багато зроблено у плані виготовлення проєктно-кошторисної документації. Вони виготовляються, але платитиметься за неї тільки тоді, коли проєкт почне діяти. Найближчі плани – оновлення парку в Нехворощі. Зоя Петрівна звернулася до присутніх з проханням подавати свої пропозиції щодо того, які насадження хочуть вони бачити в парку. Гроші на саджанці є, незабаром треба буде їх закупляти. А ще позитивно відгукнулася про роботу секретаря ради – Світлана БУГОРСЬКА регулярно виїздить в села громади для оформлення нотаріальних дій.

 

Світлана КАЛІНІЧЕНКО говорила про комунгосп, оскільки його робота є зоною відповідальності Світлани Миколаївни. Відзначила співпрацю з директором комунгоспу Григорієм БАЛАНОЮ. Проведено тендера на закупівлю бензину і мастила для бензокос і бензопил. Попросила жителів громади активно залучатися до наведення порядку в громаді, особливо біля кладовищ. «Працюємо над встановленням меж земельних ділянок та над їх грошовою оцінкою, а це дуже великий і затратний обсяг робіт. Хочеться, аби не відчували себе поза увагою жителі Світлівщини, де всього 50 мешканців, і там необхідно полагодити пам’ятник загиблим воїнам. Значну допомогу в організації очищення ставка у Соколовій Балці нам надає депутат СТГ Володимир ЗАМУЛА. І своїм фермерам-одноосібникам хочу висловити подяку за допомогу в очищенні доріг від снігу».

 

Микола ЗАВЕЗЬОН підкреслив у виступі, що роботу керівництва громади і керівництва комунальних закладів помітно, і ведеться вона не тому, що до цього зобов’язують посади, а тому, що кожен прагне вкласти свою частку в розвиток нашого краю. Звернув увагу, що відтепер будь-які роботи починаються з погодження документації, а тоді вже йде проплата коштів та виконання робіт. Як і голова громади, торкнувся питання благоустрою та розвитку підприємництва, пообіцяв сприяти збуту продукції тим, хто захоче вирощувати у великих обсягах фрукти чи ягоди. Подякував депутатам та виконавчому апарату за злагоджену роботу.

 

Звіт завершився на мажорній ноті: у Нехворощу приїхав представник німецької громадської організації – партнера «Ротарі Клубу» в місті Кобеляки Віктор ПОПРУГА, котрий від імені Німецько-Українського Центру у м. Регенсбург (Баварія) вручив Віктору Дубовичу Зірку Дружби Народів срібного ступеню «за сприяння в одержанні пожежними командами гуманітарної допомоги».

 

Другою частиною зібрання стала зустріч працівників галузі культури нашої громади з експертом з висвітлення та комунікацій Програми «U-LEAD з Європою» Юрієм ІСАЄВИМ, який провів практичний майстер-клас на тему «Ефективна робота в соціальних мережах». Юрій Федорович розповів, як правильно готувати інформацію для сторінки у Facebook, на які моменти слід звертати увагу, як готувати фотознімки, тощо. Відзначив, що інформаційна сторінка Нехворощанської громади одна з найбільш інформативних, подає багато різнобічної інформації, що розповідає про життя регіону та діяльність влади. Навів такі дані: з 55-ти сільських територіальних громад Полтавщини півтора десятка видають у себе щомісячні друковані інформаційні бюлетені, спрямовані на донесення інформації до людей старшого віку, які не користуються соціальними мережами. Ольга Хоменко відразу звернулася до присутніх з пропозицією провести у своїх селах опитування, чи потрібний такий друкований бюлетень у нашій громаді. Тож будемо вдячні, хто висловить свої думки з цього приводу і в коментарях під цією публікацією.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь