A A A K K K
для людей із порушенням зору
Офіційний сайт Нехворощанської громади
Полтавська область, Полтавський район

Куди необхідно звернутися для вирішення земельних спорів?

Дата: 29.03.2021 15:48
Кількість переглядів: 245

На даний час вирішення земельних спорів є актуальним питанням, яке в залежності від предмету спору відноситься до компетенції судів, органів місцевого самоврядування та центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері земельних відносин (Державна служба України з питань геодезії, картографії та кадастру).

Земельні спори  за своєю сутністю є розбіжностями, які випливають з порушення права власності або права користування земельною ділянкою, а також у зв’язку з відводом чи вилученням землі, виникають між власниками землі, землекористувачами, іншими особами, органами місцевого самоврядування та центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері земельних відносин.

Якщо ваші права у сфері земельних правовідносин порушено, спочатку необхідно визначити, до компетенції якого органу віднесено вирішення земельного спору.

Судом вирішуються земельні спори з приводу:

  •  володіння, користування і розпорядження земельними ділянками, що перебувають у власності громадян і юридичних осіб;
  • розмежування територій сіл, селищ, міст, районів та областей.

При зверненні до суду позивачі сплачують судовий збір - розміри ставок судового збору та пільги щодо його сплати передбачено Законом України «Про судовий збір»

Органи місцевого самоврядування вирішують земельні спори у межах населених пунктів:

  • щодо меж земельних ділянок, що перебувають у власності і користуванні громадян;
  •  додержання громадянами правил добросусідства;
  •  щодо розмежування меж районів у містах.

 Центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері земельних відносин:

- вирішує земельні спори щодо меж земельних ділянок за межами населених пунктів;

- розташування, обмежень у використанні земель та земельних сервітутів.

          Законодавством передбачено, що у разі незгоди власників землі або землекористувачів з рішенням органів місцевого самоврядування, центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері земельних відносин, спір вирішується судом.

 

Порядок розгляду земельних спорів органами місцевого самоврядування та центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері земельних відносин передбачено статтею 159 Земельного кодексу України відповідно до якої:

  •  земельні спори розглядаються на підставі заяви однієї із сторін у тижневий строк з дня подання заяви;
  • за участю сторін та зацікавлених осіб, які повинні бути завчасно повідомлені про час і місце розгляду спору. У разі відсутності однієї із сторін при першому вирішенні питання і відсутності згоди на розгляд питання без її участі розгляд спору переноситься. Повторне відкладання розгляду спору може мати місце лише з поважних причин.

Відсутність однієї із сторін без поважних причин при повторному розгляді земельного спору не зупиняє його розгляд і прийняття рішення.

У прийнятому рішенні визначається порядок його виконання.

Рішення передається сторонам у триденний строк з дня його прийняття.

 

Які права і обов'язки мають сторони при розгляді земельних спорів ?

 

Сторони мають право знайомитися з матеріалами щодо цього спору, робити з них виписки, брати участь у розгляді земельного спору, подавати документи та інші докази, порушувати клопотання, давати усні і письмові пояснення, заперечувати проти клопотань та доказів іншої сторони, одержувати копію рішення щодо земельного спору, і, у разі незгоди з цим рішенням, оскаржувати його. ( стаття 160 Земельного кодексу України)

 

Порядок виконання рішення центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері земельних відносин, органів місцевого самоврядування:

Прийняте рішення вступає в силу з моменту його прийняття. Оскарження зазначених рішень у суді призупиняє їх виконання.

Виконання рішення щодо земельних спорів здійснюється органом, який прийняв це рішення.

Виконання рішення не звільняє порушника від відшкодування збитків або втрат сільськогосподарського та лісогосподарського виробництва внаслідок порушення земельного законодавства.

Виконання рішення щодо земельних спорів може бути призупинено вищестоящим органом або судом.

Нагадуємо, якщо маєте питання правового характеру, звертайтеся до відділу «Новосанжарське бюро правової допомоги» Полтавського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги, що знаходиться за адресою: смт. Нові Санжари, пл. Перемоги, 11 або за телефоном (05344) 3-28-60

             Цілодобово функціонує єдиний телефонний номер системи правової допомоги – 0 800 213 103 (дзвінки зі стаціонарних та мобільних телефонів в межах України безкоштовні).

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь