A A A K K K
для людей із порушенням зору
Офіційний сайт Нехворощанської громади
Полтавська область, Полтавський район

ЗУСТРІЧІ З ГРОМАДЯНАМИ

Дата: 16.04.2021 19:28
Кількість переглядів: 307

Фото без опису14 квітня голова СТГ Віктор ДУБОВИЧ провів особисті прийоми громадян у кількох селах нашої громади.

 

У с. Шедієве він зустрівся з працівниками дитячого садка «Веселка» і разом із його директоркою Наталією БОРСУК, заступником Миколою ЗАВЕЗЬОНОМ та спеціалістом виконавчого комітету Мариною РОМАНЕНКО оглянули приміщення закладу і котельню, міркуючи над тим, як оптимізувати корисну площу для дитсадка і як краще провести реконструкцію опалювальної системи, що працює вкрай неефективно. З особистими питаннями до Віктора Олександровича звернулася шедіївчанка Неля ХАЛЯВА.

 

У Маячці голова громади мав розмову з директоркою дитсадка «Перлинка» Тетяною РОЗНІР, цікавився роботою закладу в умовах карантину. Тетяна Василівна розповіла, що нині цей заклад відвідує в середньому десятеро дітей, а розрахований він на 29 вихованців, тому є можливість прийняти дошкільнят з Лівенського і створити для них цілком комфортні умови.

 

Оскільки Лівенський НВК стоїть на порозі закриття, то в цьому селі зустріч з головою громади була найбільш чисельною і дещо емоційною.

 

«Я розумію вашу стурбованість і мені неприємно виконувати таку місію – закривати якісь заклади чи проводити оптимізацію, але доводиться вдаватися до цих непопулярних дій проти своєї волі, бо закриваємо не ми, а закриває державна система», – говорив лівенчанам В.Дубович. При цьому пояснив, що, закриваючи школу, не можна залишити дитсадок, оскільки вони об’єднані в один навчально-виховний комплекс (НВК). Отож юридично дитсадок доведеться відкривати заново, а значить «вибивати» чисельні дозволи, виготовляти проєктно-кошторисну документацію. Але не тільки паперова волокита потягне за собою значні витрати з місцевого бюджету, належатиме довести дитсадок до всіх передбачених законами й інструкціями санітарних, протипожежних та інших умов і вимог. А це коштуватиме не один мільйон гривень, яких у громаді немає. «Ми на даний час живемо за рахунок коштів від Полтавської газонафтової компанії, але вони вкладають гроші в інфраструктуру тільки тих сіл, на території яких працюють» – розповідав Віктор Олександрович. І навів такі цифри: сьогодні середньорічна відвідуваність дітей у Лівенському дитсадку – 10 дітей. Затрати на їх утримання становлять майже 77 тисяч щомісяця, в рік це 920 тисяч гривень. Лише на електричне опалення їдальні та роботу електроплит сьогодні, за нинішніх цін, витрачається близько 9 тис. грн. щомісяця, ще 11 тис. – на газове опалення приміщення, в якому перебувають діти. Отож загалом утримання дитсадка (не враховуючи школу) обходиться понад 1 мільйон 200 тис. гривень на рік.

 

Для порівняння: доходна частина села Лівенське – 1 мільйон 502 тис. грн. Але ж у селі працює не тільки дитсадок, фінансування потребують інші соціальні питання. Приміром, на обслуговування людей з Лівенського Центром надання соціальних послуг витрачається з бюджету СТГ 233 тис. грн., на роботу Будинку культури – 225 тис. грн., на благоустрій – 110 тис. грн., на адміністративні послуги – майже 400 тис., на вуличне освітлення, електроенергію та природній газ – близько 130 тис., частка Лівенського на утримання маячківської амбулаторії – 270 тис. грн., і т.д., а разом – 2 мільйона 15 тис. грн. без врахування затрат на дитсадок.

 

«Де, скажіть, брати кошти? – запитував В.Дубович. – Біда в тім, що землевласники-одноосібники приховують свої фактичні прибутки і сплачують мізерні податки. Аби всі платили сумлінно, то на дитсадок вистачило б. Але у нас немає повноважень контролювати їхні прибутки, це робота податківців».

 

До всього керівник громади запевнив, що всі працівники лівенського дитсадка працездатного віку будуть забезпечені роботою.

 

Вислухавши голову громади, присутні жінки почали обурюватися: «А чому не закриваєте дитсадок у Шедієвому? Там така ж кількість дітей, як у нас! Чим возитимемо дітей за два кілометри в Маячку? Ви хочете зекономити на Лівенському!», і тому подібне.

 

На це Віктор Олександрович відповів: «Ці сумні реалії сьогодення мені теж не подобаються. Щодо двох кілометрів, то скажу так: у Нехворощі люди возять дітей в дитсадок за 5-7 кілометрів. Як людина, я не відчуваю радості від того, що доводиться закривати ваш НВК, до цього мене як керівника громади змушують обставини. Бо гроші з неба не впадуть. Де, скажіть, їх брати, щоб у вашому селі дитсадок продовжував діяти? Що я повинен зробити? Я підтримаю всі ваші раціональні пропозиції. Але, пропонуючи якусь ідею, подавайте і шляхи її втілення. Особисто я не знаю, де взяти на це кошти. І повірте, за рахунок Лівенського не живуть ні Маячка, ні Соколова Балка, ні Нехвороща, тому на вас ми аж ніяк не економимо. Навпаки, за рахунок Нехворощанської школи дотуються ваша і Соколовобалківська, бо державної субвенції не вистачає. Ліда Іванівна ЮРЧЕНКО, директор вашого НВК, може підтвердити це, вона була депутатом у попередньому скликанні. Так, Нехвороща заробляє більше коштів до бюджету, бо там більше людей живе, але ж пропорційно і потреби більші, тому не можна казати: «відберіть у Нехворощі і дайте нам!» У Нехворощі теж велика біда з дитсадком, там аварійне приміщення, його треба капітально ремонтувати, а за які гроші? А коли й почнеться реконструкція, то доведеться думати, де прилашувати сорок дітей на цей період?».

 

Колишній сільський голова Іван КОРЖ запропонував прорахувати, на яких видатках можна «врізати» фінансування на Лівенське і за рахунок цього утримувати дитсадок.

 

У місцевої жительки Любові ЛУГОВОЇ пропозиція коротка: «Киньте на Лівенське бомбу!».

 

Землевласник Володимир АНЕПІР висловив таку думку: «Ви у 2017 році агітували нас за об’єднання і обіцяли райське життя, так давайте нам райське життя! Особисто я сплачую всі податки до копійки».

 

Проте на запитання заступника голови СТГ Миколи ЗАВЕЗЬОНА, чому кілька років не платив податки за використання ангарів, В.Анепір при всіх присутніх відповів: «А того шо я тобі потім розкажу, чого не платив. Ти мене не займай, поняв? І не заривайся!».

 

Після короткого, але емоційного діалогу конкретну пропозицію висловив Віктор Дубович: «Оберіть з-поміж себе трьох представників і найближчого понеділка я разом з ними поїду в Полтаву, побуваємо у кількох інстанціях, від яких залежатиме відкриття вашого дитсадка. Якщо вони пообіцяють хоча б наполовину допомогти фінансуванням, я зроблю все, аби дитсадок у вас був. Хай ваші люди особисто почують, що кажуть з цього приводу у вищих кабінетах».


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь