A A A K K K
для людей із порушенням зору
Офіційний сайт Нехворощанської громади
Полтавська область, Полтавський район

«СВІТИЧУ» – 40 років!

Дата: 08.05.2021 13:27
Кількість переглядів: 422

Фото без опису«Світич» – це назва вокально-інструментального ансамблю, що діє при Нехворощанському Будинку культури з червня 1978 року. Як згадує його незмінний художній керівник Віталій Юрійович Лещенко, в ту пору молодіжні самодіяльні ВІА були дуже популярними, хлопці охоче вчилися грати на клавішних музичних інструментах, на гітарах, барабанах, тощо. Саме з ініціативи старшокласників місцевої школи й виник ансамбль, який спочатку не мав назви, та й діяв не постійно, а готував по кілька номерів на концерти до якихось свят. Склад його учасників часто змінювався, але найбільш активними були Олег Мартіян (майбутній сценарист художнього фільму «Цвітіння кульбаби»), Володимир Лимар, Юрій Любимський, Віктор Степанчук.

 

Навесні 1981 року Віктор Степанчук вніс пропозицію дати ансамблю красиву назву і сприяти тому, щоб ансамбль діяв постійно.

 

«Назву вибирали довго, перебрали всі музичні терміни, але жодна не припала до душі, – розповідає В.Лещенко. – Тут якраз концерт до 9 травня «на носі», а назва все «не клеїться». І знову виручив В.Степанчук, запропонувавши назвати гурт «Світичем» – від слова «світити», тобто «нести світло». Так нас і оголосили у концертній програмі. Сталося це 8 травня 1981 року. Відтоді ми вважаємо цю дату днем народження ансамблю».
Існує легенда, що назву підказали рядки з вірша Павла Грабовського, які В.Степанчук пригадав ледь не в останню хвилину:

 

«Смілі майстри нової будови,
Прямування нового борці;
Ви, що волі, знаття і любові
СВІТИЧ держите міцно в руці!».

 

Правду кажуть: як назвеш корабель – так він і попливе. Тож як би не було, а назва виявилася вдалою: вона швидко прижилася, а гурт музикантів стрімко набув популярності, виступаючи на сценічних майданчиках багатьох сіл, чотири рази на тиждень у Нехворощі «грав дискотеку», тоді як в сусідніх закладах культури молодь проводила своє дозвілля під магнітофонні записи. Тому довелося навіть зводити в парку літній танцмайданчик, бо охочих потанцювати під репертуар «Світича» було дуже багато: молодь приїздила з Гупалівки, Чернеччини, Малої Нехворощі, Соколової Балки, і т.д. «Крім того, вечори відпочинку були у святкові дні, так що роботи для ансамблю вистачало…» – розповідає Віталій Лещенко.

 

Вже наступного, 1982 року, на районному конкурсі естрадної пісні ВІА «Світич» здобув першу премію, виконавши «Рыжую метелицу» (сл. М.Пляцковського, муз. В.Добриніна) з репертуару популярного на той час в СРСР ансамблю «Лейся, песня».

 

Учасниками «Світича» в різні періоди були Василь Гецко, Ігор Дьомін, Анатолій Мокляк, Василь Криворучко, Володимир Лабузов, Анатолій Мовчан, Геннадій Онупрієнко, Володимир Любимський, Олег Мехедько, Микола Лещенко, Олег Куць, Володимир Пилипенко, Віктор Степанчук, пізніше – Валерій Новокрещин, Андрій Степанчук, Олександр Лимар, Валерій Шпак та інші.

 

Діяв «Світич» до 1987 року, коли В.Ю.Лещенко з Будинку культури перейшов працювати в Будинок піонерів, забравши туди й духовий оркестр. Отож естрадний ансамбль поступово занепав, займатися ним не було кому.
Напередодні 2012 року колишні учасники «Світича» вирішили відродити гурт. Цього разу зібралися Віталій Лещенко, Юрій Любимський, Анатолій Мокляк та Олександр Лимар. Виступав колектив не тільки на своїй сцені, а й перед глядачами Нових Санжар, Драбинівки, Соколової Балки та інших сіл, навіть гастролювали в селі Огіївка на Харківщині.

 

Фото без описуПроте восени 2017 р., після виборів до об’єднаної територіальної громади, Олександр Лимар ініціював створення нового гурту «Жайвір», покинувши «Світич». Замість нього у колектив повернувся Василь Криворучко.

 

Отже, нині «Світичу» виповнюється 40 років. «Подорослішали» його засновники, покоротшали їх зачіски, вибілились сивиною. Декого з учасників ансамблю вже немає з-поміж нас. Та не згасає дух творчості, жага до хорошої пісні, любов до музичних інструментів, що оживають в руках творців. Тож привітаймо кожного, хто був дотичним до діяльності «Світича», з «рубіновим» ювілеєм. Побажаймо всім, щоб гралося-співалося ще багато-багато літ.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь