A A A K K K
для людей із порушенням зору
Офіційний сайт Нехворощанської громади
Полтавська область, Полтавський район

Вимоги до роздрібної торгівлі пестицидами та агрохімікатами

Дата: 19.05.2021 18:38
Кількість переглядів: 293

Фото без описуПестициди – токсичні речовини, їх сполуки або суміші речовин хімічного чи біологічного походження, призначені для знищення, регуляції та припинення розвитку шкідливих організмів, внаслідок діяльності яких вражаються рослини, тварини, люди і завдається шкоди матеріальним цінностям, а також гризунів, бур’янів, деревної, чагарникової рослинності, засмічуючих видів риб.

Агрохімікати – органічні, мінеральні і бактеріальні добрива, хімічні меліоранти, регулятори росту рослин та інші речовини, що застосовуються для підвищення родючості грунтів, урожайності сільськогосподарських культур і поліпшення якості рослинницької продукції.

Оскільки пестициди, в більшості, хімічні токсичні речовини, тому транспортування, зберігання, застосування, утилізація, знищення та знешкодження пестицидів і агрохімікатів та торгівля ними здійснюються відповідно до вимог, встановлених чинним законодавством, санітарними правилами транспортування, зберігання і застосування пестицидів і агрохімікатів та іншими нормативними актами.

Після набрання чинності ще у 2015 році «оновленим» Законом України «Про ліцензування видів господарської діяльності», торгівля пестицидами та агрохімікатами (регуляторами росту рослин)  ліцензуванню не підлягає. Вимоги про отримання ліцензії на торгівлю пестицидами тепер немає ані в ст. 7  Закону України «Про ліцензування видів господарської діяльності», ані в ст. 9 Закону України «Про пестициди і агрохімікати».

 

Реалізувати  на території  України можна тільки пестициди й агрохімікати, що пройшли державну реєстрацію (ч. 2 ст. 4 Закону  України «Про пестициди і агрохімікати»). Тими, що внесені до Реєстру пестицидів та агрохімікатів, дозволених до використання в Україні .

Згідно з ч. 2 ст. 11 Закону  України «Про пестициди і агрохімікати» особи, діяльність яких пов’язана з транспортуванням, зберіганням, застосуванням пестицидів та агрохімікатів і торгівлею, повинні мати допуск (посвідчення) на право роботи із такими речовинами.

Допуски видаються після проходження медичного огляду та спеціального навчання. Порядок видачі цього документа затверджений постановою КМУ від 18.09.95 р. № 746.

Продаж населенню пестицидів і агрохімікатів здійснюється у дрібно-фасованому  вигляді.  Кожна товарна одиниця повинна супроводжуватися рекомендацією щодо її застосування із зазначенням культур та об’єктів, для оброблення яких призначено пестициди і агрохімікати, способів, норм і кратності використання, термінів вичікування (для пестицидів), заборони та обмеження на застосування, способів і засобів знешкодження пестицидів та агрохімікатів, а також заходів безпеки під час роботи, транспортування і зберігання, ліквідації аварійних ситуацій та їх наслідків, заходів подання першої медичної допомоги у разі отруєння.

Розфасування пестицидів і агрохімікатів може здійснюватися лише за наявності дозволу його виробника або власника знака для товарів і послуг.

Кожна партія завезених для продажу пестицидів повинна мати сертифікат відповідності.

У приміщенні для продажу пестицидів і агрохімікатів не повинні реалізовуватися харчові продукти, іграшки, товари дитячого користування, засоби особистої гігієни, одяг, взуття, миючі засоби, парфуми.

Заборонена  реалізація підроблених, фальсифікованих пестицидів і агрохімікатів. Згідно Закону України «Про пестициди та агрохімікати» – фальсифіковані пестициди і агрохімікати – продукція, яка не відповідає встановленим вимогам, що висуваються до пестицидів і агрохімікатів, у тому числі вимогам щодо маркування та пакування, розміщення інформації про товар на його упаковці тощо, та/або продукція, на упаковці якої зареєстрований знак для товарів та послуг використано з порушенням прав власника.

Підроблені пестициди й агрохімікати шкідливі для здоров’я, небезпечні для довкілля, токсичні для врожаїв, крім того використання завідомо фальсифікованих пестицидів і агрохімікатів є порушенням та  тягне за собою   цивільну, дисциплінарну, адміністративну або кримінальну відповідальність згідно з чинним законодавством.

Адміністративне стягненням у вигляді штрафу на сьогодні (на розгляді внесення  змін в сторону збільшення) становить для громадян –  до сорока неоподаткованих мінімумів доходів, на посадових осіб – до сімдесяти неоподаткованих мінімумів доходів громадян.

Шановні підприємці! Дотримуйтесь правил торгівлі пестицидами  і агрохімікатами , адже від вас залежить здоров’я людей, чистота довкілля та якість вирощених на присадибних ділянках продуктів харчування.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь