Офіційний сайт Нехворощанської громади
Полтавська область, Полтавський район

ЗАСІДАННЯ БЮДЖЕТНОЇ КОМІСІЇ

Дата: 04.06.2021 21:56
Кількість переглядів: 234

Фото без описуСьогодні відбулося засідання бюджетної комісії, під час якої депутати розглянули кілька питань. Зокрема, «Про внесення змін до показників бюджету Нехворощанської сільської територіальної громади на 2021 рік» (доповідала начальниця фінансового відділу Любов НОМЕРОВСЬКА). Також заслухали три заяви громадян щодо надання нецільової благодійної допомоги і вирішили надати її усім заявникам, які потребують коштів на лікування.

 

Крім того, розглянули прохання директорки Нехворощанського будинку школярів Тетяни ЛЕЩЕНКО виділити 140 тисяч гривень на ремонт будівлі цього закладу. Голова громади Віктор ДУБОВИЧ нагадав, що коли керівники звертаються до сільської ради з якимись проханнями чи пропозиціями, то варто надавати і своє бачення, як виконати це прохання. Тому цікавився у Тетяни Федорівни, звідки взялася ця сума, хто робив розрахунки, де закуплятимуться матеріали, хто проводитиме ремонти, де шукати підрядника і т.п. Адже якщо вартість робіт перевищує 50 тис. грн., то вже треба проходити тендер. А для цього у свою чергу треба виготовити проєктно-кошторисну документацію – лише на це треба щонайменше 50 тисяч. Отож більшість питань залишаються без конкретних відповідей. «Я не знаю, як це зробити» – відповідала Т.Лещенко і повідомила, що вже звернулася з подібним проханням до дирекції товариства «Чиста криниця». Висловила надію, що співпраця з цим товариством, яка триває майже двадцять років, діятиме й далі, тому не відмовлять у допомозі. «Якщо чистокриничани погодяться дати кошти, то тоді ми б зробили ремонт у вашому закладі по тристоронній угоді: найняли б підрядника, закупили б необхідні матеріали, і так далі, – говорив В.Дубович. – А поки що ніяк не можемо вирішити цього питання, бо крім фарбування фасаду там треба заштукатурити щілини, зробити відмостку, тобто провести фахові роботи».

 

Принагідно обговорили необхідність створити свою будівельну бригаду, яка займалася б дрібними ремонтами. Можливо, діятиме вона у складі господарської групи відділу освіти, бо саме в цій галузі найбільше приміщень, які потребують ремонтів.

 

Віктор Олександрович озвучив свою ідею передбачити в бюджеті якусь суму коштів для залучення на громадські роботи старшокласників. «Це глупота, коли дітей не привчають до праці, не стимулюють їх заробити кошти своїми руками. Подумаємо, як це можна зробити».

 

Фото без описуТакож у ході роботи члени комісії обговорили перспективи Маячківського дитсадка, де треба створити максимально комфортні умови для вихованців, яких там незабаром побільшає, оскільки його відвідуватимуть діти з Лівенського.
З цієї нагоди згадали і заклади середньої освіти. «Де керівник на своєму місці, там роботу видно відразу, – продовжив В.Дубович. – Пригадуєте, на попередній сесії директорка Нехворощанської школи Тетяна ГРИЦАЙ просила кошти на паркан, який треба встановити по периметру шкільної території – такі зараз вимоги. Але зважаючи на куций бюджет, ми їй відмовили. Тепер Тетяна Леонідівна одержала перші надходження від орендаря шкільної землі і вже за них почала проводити ремонти у приміщенні, збирається встановлювати паркан, і тому подібне. Це факт».

 

Депутат Володимир ЗАМУЛА звернувся до начальниці відділу освіти Ірини ШЕРСТЮК з проханням активніше проводити серед педагогічних колективів роз’яснювальну роботу, інформувати їх, звідки можна одержати кошти, з ким для цього треба співпрацювати, де можна використати ці кошти, наскільки це може поліпшити фінансовий стан закладів, і тому подібне. «Бо днями на зустрічі з педагогами Соколової Балки нам задавали такі запитання, що було соромно за вчителів, які зовсім не знають ситуації в громаді загалом і в галузі освіти зокрема. Доносьте до них цю інформацію, вони повинні її знати. Бо таке враження, наче вони не спілкуються зі своїм безпосереднім керівництвом».

 

«Я пропоную вибрати цифри, яка державна субвенція надійшла упродовж минулого року на Соколовобалківську школу і скільки вона одержала по факту, – додав Віктор ДУБОВИЧ. – І відразу стане видно, скільки коштів пішло туди з державної субвенції, призначеної для Нехворощанської школи. Бо там поширюють інформацію, нібито Нехворощанська школа живе за рахунок Соколовобалківської. Ми виберемо ці цифри і всіх поінформуємо. Скажу більше: ми не зобов’язані доплачувати вчителям на заробітну плату, якщо не вистачає державної субвенції, яка напряму залежить від кількості учнів. Наш обов’язок – оплачувати енергоносії, давати кошти на ремонти, на інші господарські потреби, утримувати технічний персонал, забезпечувати підвезення учнів до школи та харчування і ми від того не відмовляємось. І що б там не говорили, а давати приємніше тим, хто сам прагне десь заробити, десь самостійно вирішити свої проблеми і «закрити» власні потреби. Скажу ще раз: Нехворощанській школі на паркан ми грошей не дали, а Тетяна Леонідівна вже його закуповує. Хоча обидві згадані школи перебувають приблизно в однакових умовах, в обох є земля, з якої можна мати додаткову копійку, а от керівники абсолютно різні, тож і результат, як бачимо, цілком протилежний».

 

Далі присутні заслухали звернення від Новосанжарського центру ПМСД, керівництво якого просить виділити 780 тис. грн. на утримання структурних підрозділів, що діють на території нашої громади, та на преміювання працівників галузі охорони здоров’я з нагоди їх професійного свята, яке цьогоріч припадає на 20 червня. Зачитавши його, В.Дубович пояснив: «Після останньої розмови з керівником Центру ПМСД Олегом ЯКОВЕНКОМ я не бачу жодних дій з його боку в напрямку економії транспортних витрат, енергоносіїв, тощо. Крім того, де взяти додаткові сімсот тисяч при такому дефіциті в нашому бюджеті?

 

«У нас два сімейні лікарі, які упродовж року заробляють для ПМСД 2 мільйони 400 тис. гривень, тоді як самі одержують мізерні зарплати, а медсестри не мають навіть мінімальної ставки, – з прикрістю пояснював голова СТГ. – І бензин для наших медзакладів, як з’ясувалося, закупляють за наші кошти. А що ж тоді дає держава на ПМСД і куди йдуть ті кошти – ми не знаємо. Нам дали дуже «розмитий» звіт про використання нашої субвенції. Написати прохання просто, а зробити щось самому…».

 

Подібного листа надіслала і Новосанжарська центральна райлікарня, інформуючи, що уклала з Національною службою здоров’я України договір на медичне обслуговування населення, у зв’язку з чим щомісячне фінансування лікарні зменшене на 259 тисяч. Тому керівництво закладу просить профінансувати райлікарню відповідно до Програми фінансової підтримки ЦРЛ, затвердженої рішенням третьої позачергової сесії Новосанжарської селищної ради. Вона встановила загальний плановий обсяг фінансування райлікарні з бюджету Нехворощанської громади в сумі 690 тисяч. «Але де брати кошти? Хіба як дочекаємось перевиконання бюджету, тоді можна буде щось виділити».

 

Ці та інші питання внесені до порядку денного чергової сесії сільської ради, яка відбудеться у понеділок, 10 червня.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь