Офіційний сайт Нехворощанської громади
Полтавська область, Полтавський район

«СВІТИЧ» СКЛИКАЄ ДРУЗІВ

Дата: 14.06.2021 18:15
Кількість переглядів: 274

Фото без описуПід такою назвою 19 червня біля Нехворощанського Будинку культури відбудеться концерт відомого ансамблю, який у 1980-ті й на початку 1990-х років був надзвичайно популярним не тільки у Нехворощі, а й у багатьох навколишніх селах.

 

Раніше ми вже розповідали історію цього творчого колективу, а сьогодні своїми спогадами та архівними фотознімками ділиться один з постійних учасників «Світича» Юрій ЛЮБИМСЬКИЙ:

 «Фактично витоки нашого гурту сягають не 1978-го року, а ще 1975-го, коли ми, тоді ще старшокласники й активні учасники художньої самодіяльності, вирішили спробувати себе в ролі вокально-інструментального ансамблю – в ті часи такі ВІА були надзвичайно популярними. Готувалися ми до новорічного бал-маскараду в школі. Збереглося фото з того вечора як свідок давніх подій. На ньому перший склад гурту: гітара соло – ЛЕЩЕНКО Віталій, гітара бас – ЛЮБИМСЬКИЙ Юрій, гітари ритм – ЛИМАР Володимир та СКОЧЕЛЯС Олександр, ударні інструменти – БОНДАРЕНКО Олександр і труба – ЛЕЩЕНКО Микола.

 

До весни 1981 року гурт справді не був сталим, не мав постійної назви і виступав здебільшого на збірних концертах до якихось великих свят. Бо наші хлопці в ту пору не могли постійно відвідувати репетиції – хтось ішов служити в армію, хтось їхав навчатися, хтось повертався у село і знову брав до рук музичні інструменти, і тому подібне. Були в нашому колективі й вокалісти, у тім числі жінки, але вони теж часто змінювалися.

 

Навесні 1981 року ми вирішили, що наш гурт повинен діяти постійно. Перший його виступ під назвою «Світич» як сталого колективу відбувся 8 травня 1981 року – тоді ми теж сфотографувалися на сцені сільського БК. Вважаємо, що відтоді почалася історія «Світича», бо надалі він мав свій великий репертуар, щоб «гастролювати» з ним в сусідніх селах та грати на дискотеках, які, між іншим, проходили три-чотири рази на тиждень. Юнаків і дівчат у селі було дуже багато! Вхід був платним, і Будинок культури таким чином заробляв собі кошти, щось із того й нам перепадало. Так тривало 10-12 років, упродовж яких популярність «Світича» лише міцніла. Потім, ближче до середини 90-х років, ми вже мали свої сім’ї й менше могли «відриватися» на репетиції та концерти. А тодішня молодь Фото без описуменше стала цікавитись грою на «живих» інструментах, в моду почали входити кафе та бари з музикою «під магнітофон», і так далі. Але нехворощани пам’ятають «Світича», старше покоління із задоволенням слухає пісні тих років. То ж наша незабутня молодість! Тому в 2011 році, до 30-річчя гурту, ми вирішили відродити «Світич», а тепер ось – відзначити його 40-річчя великим концертом. Запланували його провести увечері наступної суботи, 19 червня. На тих, хто прийде в центральний парк села, чекає не тільки «жива музика» з улюбленими піснями 1970-1980-х років, а й чимало сюрпризів, які ми підготували для наших шанувальників. Крім нас, виступить відомий гурт «Стожари» з Андріївки – вони будуть гостями нашого концерту. Водночас тут пройде свято з нагоди Трійці – заступниці голови громади частуватимуть всіх охочих кулішем, звареним на відкритому вогні, для дітей будуть традиційні розваги – батути й гірки, працюватимуть торгові точки, бажаючі зможуть придбати шашлик, і так далі. Тож запрошуємо всіх односельців, усіх жителів нашої громади разом відсвяткувати Трійцю і 40-річчя гурту «Світич». Обіцяємо: буде весело й цікаво, ми серйозно готуємось до цієї події. Приходьте, не пожалкуєте!».


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь