Офіційний сайт Нехворощанської громади
Полтавська область, Полтавський район

«СВІТИЧ» СКЛИКАЄ ДРУЗІВ

Дата: 14.06.2021 18:15
Кількість переглядів: 250

Фото без описуПід такою назвою 19 червня біля Нехворощанського Будинку культури відбудеться концерт відомого ансамблю, який у 1980-ті й на початку 1990-х років був надзвичайно популярним не тільки у Нехворощі, а й у багатьох навколишніх селах.

 

Раніше ми вже розповідали історію цього творчого колективу, а сьогодні своїми спогадами та архівними фотознімками ділиться один з постійних учасників «Світича» Юрій ЛЮБИМСЬКИЙ:

 «Фактично витоки нашого гурту сягають не 1978-го року, а ще 1975-го, коли ми, тоді ще старшокласники й активні учасники художньої самодіяльності, вирішили спробувати себе в ролі вокально-інструментального ансамблю – в ті часи такі ВІА були надзвичайно популярними. Готувалися ми до новорічного бал-маскараду в школі. Збереглося фото з того вечора як свідок давніх подій. На ньому перший склад гурту: гітара соло – ЛЕЩЕНКО Віталій, гітара бас – ЛЮБИМСЬКИЙ Юрій, гітари ритм – ЛИМАР Володимир та СКОЧЕЛЯС Олександр, ударні інструменти – БОНДАРЕНКО Олександр і труба – ЛЕЩЕНКО Микола.

 

До весни 1981 року гурт справді не був сталим, не мав постійної назви і виступав здебільшого на збірних концертах до якихось великих свят. Бо наші хлопці в ту пору не могли постійно відвідувати репетиції – хтось ішов служити в армію, хтось їхав навчатися, хтось повертався у село і знову брав до рук музичні інструменти, і тому подібне. Були в нашому колективі й вокалісти, у тім числі жінки, але вони теж часто змінювалися.

 

Навесні 1981 року ми вирішили, що наш гурт повинен діяти постійно. Перший його виступ під назвою «Світич» як сталого колективу відбувся 8 травня 1981 року – тоді ми теж сфотографувалися на сцені сільського БК. Вважаємо, що відтоді почалася історія «Світича», бо надалі він мав свій великий репертуар, щоб «гастролювати» з ним в сусідніх селах та грати на дискотеках, які, між іншим, проходили три-чотири рази на тиждень. Юнаків і дівчат у селі було дуже багато! Вхід був платним, і Будинок культури таким чином заробляв собі кошти, щось із того й нам перепадало. Так тривало 10-12 років, упродовж яких популярність «Світича» лише міцніла. Потім, ближче до середини 90-х років, ми вже мали свої сім’ї й менше могли «відриватися» на репетиції та концерти. А тодішня молодь Фото без описуменше стала цікавитись грою на «живих» інструментах, в моду почали входити кафе та бари з музикою «під магнітофон», і так далі. Але нехворощани пам’ятають «Світича», старше покоління із задоволенням слухає пісні тих років. То ж наша незабутня молодість! Тому в 2011 році, до 30-річчя гурту, ми вирішили відродити «Світич», а тепер ось – відзначити його 40-річчя великим концертом. Запланували його провести увечері наступної суботи, 19 червня. На тих, хто прийде в центральний парк села, чекає не тільки «жива музика» з улюбленими піснями 1970-1980-х років, а й чимало сюрпризів, які ми підготували для наших шанувальників. Крім нас, виступить відомий гурт «Стожари» з Андріївки – вони будуть гостями нашого концерту. Водночас тут пройде свято з нагоди Трійці – заступниці голови громади частуватимуть всіх охочих кулішем, звареним на відкритому вогні, для дітей будуть традиційні розваги – батути й гірки, працюватимуть торгові точки, бажаючі зможуть придбати шашлик, і так далі. Тож запрошуємо всіх односельців, усіх жителів нашої громади разом відсвяткувати Трійцю і 40-річчя гурту «Світич». Обіцяємо: буде весело й цікаво, ми серйозно готуємось до цієї події. Приходьте, не пожалкуєте!».


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь