Офіційний сайт Нехворощанської громади
Полтавська область, Полтавський район

ЧЕРГОВА СЕСІЯ

Дата: 13.07.2021 22:24
Кількість переглядів: 5529

Фото без описуСьогодні у конференц-залі Нехворощанського Будинку культури відбулось засідання одинадцятої сесії сільської ради восьмого скликання. Вісімнадцять депутатів, які прибули на неї, розглянули і затвердили більше двадцяти питань.

 

Та перед тим, як розпочати роботу, голова громади Віктор ДУБОВИЧ привітав депутата Людмилу БУЛИГУ з днем народження, а Віру ЗАЇКУ із «золотим» ювілеєм – особисті свята вони відзначили у міжсесійний період. Також вручив депутату Василю БІЛОКОНЮ Диплом Міністерства аграрної політики та продовольства України «за особистий внесок у розвиток фермерства» та Подяку «за високі професійні успіхи» від народного депутата Костянтина КАСАЯ. Ці нагороди Василь Володимирович мав одержати на святкуванні Дня фермера та Трійці у Нехворощі, але тоді він не зміг взяти участь у цих заходах.

 

Потім В.ДУБОВИЧ надав слово кобеляцькому блогеру й активісту Павлу ГУНЖЕЛЮ. Той нагадав, що не раз бував у Нехворощі, в тім числі й на засіданнях сесій, і нині йому приємно відзначити, що сталося чимало позитивних змін у розвитку Нехворощанської громади. Він запропонував у майбутньому розглянути можливість створення у нашій громаді комунального господарства, яке буде займатися газопостачанням. «Це не заборонено діючим законодавством, і якщо вивчити питання ґрунтовно, то тут вигода для громадян є очевидною» – говорив Павло Олександрович. І попросив дозволу зробити кілька відеосюжетів про здобутки нашої громади. Депутати запропонували йому пройти до приміщення, яке реконструюється під медичний заклад, і в школу, де триває реконструкція харчоблоку.

 

Фото без описуДалі головуючий зачитав питання, внесені до порядку денного сесії та попередньо розглянуті й узгоджені на профільних комісіях. Традиційно першими заслухали фінансові питання: «Про внесенні змін до показників бюджету на 2021 рік» та «Про затвердження виконання бюджету за 2-й квартал» (з обох доповідала начальник фінансового відділу Любов НОМЕРОВСЬКА).

 

Доповнюючи інформацію Любові Андріївни, Віктор ДУБОВИЧ повідомив депутатам, що незабаром знову почне діяти пожежна охорона, «для цього ми замінили двигун на спецавтомобілі, й тепер у нас буде не просто пожежна команда, а з більшими функціями, наближеними до «еменесників».

 

«На жаль, на даний момент у нас немає перевиконання бюджету, але все одно маємо приємну новину: наш опорний заклад одержав новий «шкільний автобус», наполовину проплачений державою, – говорив далі Віктор Олександрович. – Тепер ми можемо трирічний автобус передати Соколовобалківській школі. Водночас той, що зараз є у Соколянці, відремонтувати й передати на комунгосп для поїздок наших спортсменів, самодіяльних артистів, тощо».

 

Цікавим було питання «Про встановлення тарифів на вивезення твердих побутових відходів». Доповідала заступниця голови СТГ Ольга ХОМЕНКО: «Ми другий місяць за розробленим графіком і маршрутом випускаємо в рейс наш спецавтомобіль, аби люди призвичаїлись і звикли, що тверді побутові відходи краще пакувати в мішки чи пакети і виносити до місць збору таких відходів, потім їх забере наша сміттєвозка. Відтак поменшає непотребу в лісосмугах та ярах. Але з 1 серпня це вже не буде безкоштовно, відповідно до чинного законодавства кожне домогосподарство повинне буде щомісяця сплачувати по 26 гривень за вивезення таких відходів. Для цього з усіма домогосподарствами будуть укладатися відповідні договори».

 

«Це мінімальний тариф, який ми можемо затвердити, – додав Віктор ДУБОВИЧ. – Він абсолютно обґрунтований, до нього не закладено жодної копійки прибутку комунгоспу, а лише заробітна плата водія, обслуговування спецавтомобіля та пально-мастильні матеріали для нього, а також відвезення сміття на полігон ТПВ, що під Новими Санжарами – з ними є на це угода. Бо на нашій території санкціонованого сміттєзвалища немає. Я розумію, що будуть якісь нарікання, не всім захочеться платити, але ця сума символічна, дорівнює половині вартості однієї пачки цигарок. А стихійних смітників у громаді поменшає. Нема такого двору, який не накопичував би відходів».

 

Фото без описуРозглянули депутати і низку питань, що стосуються галузі освіти у громаді. Зокрема, затвердили Передавальний акт Лівенського НВК у зв’язку з його ліквідацією, і типову форму Контракту з керівниками комунальних закладів загальної середньої освіти; внесли зміни до структури відділу освіти, молоді і спорту (ввели в штат три посади робітників з комплексного обслуговування будівель закладів освіти і посаду водія у зв’язку з придбанням нового автобуса). До штату Маячківського ЗДО «Перлинка» також внесли зміни, увівши додаткову посаду помічника вихователя, оскільки там передбачається збільшення кількості дітей до 29-ти у зв’язку з ліквідацією Лівенського НВК. А ще там незабаром почнуть реконструкцію системи опалення, аби й коридор був теплим і його взимку можна було використовувати для роботи з дітьми. З усіх цих питань доповідала начальниця відділу освіти Ірина ШЕРСТЮК.

 

Внесли зміни до Програми розвитку фізичної культури і спорту та фінансування спортивних заходів на території громади, а також до Програми оздоровлення та відпочинку дітей (доповідала заступниця голови СТГ Зоя КОРОЛЕНКО).

 

Про виділення одноразової матеріальної допомоги заявникам на лікування доповів головуючий. Так само Віктор ДУБОВИЧ доповідав і з питання «Про внесення змін до персонального складу виконавчого комітету сільської ради». Він, зокрема, пояснив, що «під час останньої зустрічі жителів села Соколова Балка з керівництвом громади досить активно виступав Станіслав ДЕРЯГА – старший інженер з охорони праці ТОВ «Компанія «Фармко», який гостро критикував діяльність депутатів та роботу виконавчого комітету і радив, як нам треба працювати. Я тоді пообіцяв увести його до складу виконкому, щоб дати людині можливість побачити, що все у нас робиться чесно і прозоро, й практично показати нам, як треба працювати на громадських засадах».

 

Наступними питаннями депутати встановили на території громади місцеві податки та збори, затвердили технічну документацію з нормативної грошової оцінки земель села Андріївка. І найбільший пакет питань – «земельних». Доповідала начальниця відділу земельних ресурсів Олена ШИЙКА.

 

Фото без описуУ «Різному» І.ШЕРСТЮК озвучила листи-звернення та листи-повідомлення директорки Соколовобалківського ЗЗСО І-ІІІ ст. з приводу спрямування коштів, одержаних за надання в оренду шкільної землі, а також з приводу необхідності проведення ремонтних робіт у закладі.

 

Йшлося і про штрафні санкції, які вже почали накладати інспектори державної пожежної охорони на керівників закладів середньої освіти за невиконання бодай одного припису. А приписи ці складені, наприклад, за необроблені протипожежною сумішшю дерев’яних конструкцій даху. Нині сума штрафів за це становить 1700 гривень, а з 1 жовтня буде удвічі більшою. «І це при тому, що держава самоусунулась від утримання навчальних закладів, усе лягає на плечі громад, і нам ще й викручують руки штрафами» – прокоментував В.ДУБОВИЧ. Він пообіцяв озвучити цю проблему «у вищих інстанціях». Далі подякував депутатам за небайдужість до проблем у громаді, за те, що почуваються однією командою, здатною спрямувати свої зусилля на покращання ситуації в громаді. За те, що в період безгрошів’я керівництву вдається все-таки щось зробити практично. «Від вас мені теж хотілося б не тільки чути нарікання на якісь проблеми, а й відчувати ваше плече у їх вирішенні, – говорив Віктор Олександрович. – Бо буває, що я чую тільки ваші поради і рекомендації. Я розумію, що ви працюєте на громадських засадах, а ми за зарплату, але нас усіх обрали люди в надії на те, що будемо не просто констатувати недоліки, а й активно усувати їх. Ми он вивісили на стіні відомий вислів нашого відомого ракето будівника Сергія КОРОЛЬОВА, який правильно говорив: «Не согласен – критикуй. Критикуешь – предлагай. Предлагаешь – делай. Делая – отвечай!» Давайте жити за цими правилами, і тоді нам буде під силу здолати всі негаразди і зробити нашу громаду кращою».

 

Подякувавши присутнім за плідну роботу в ході сесійного засідання та побажавши вдало провести свої відпустки, головуючий оголосив сесію закритою. Потім депутати затрималися в конференц-залі ще на кілька хвилин, аби взяти участь в роботі ІІІ-го засідання робочої групи з написання стратегії розвитку громади до 2028 року, яке провела спеціаліст ІІ категорії відділу архітектури, містобудування, капітального будівництва та інвестицій Наталія РУДЬ.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь