Офіційний сайт Нехворощанської громади
Полтавська область, Полтавський район

ЗАБОРОНА СПАЛЮВАННЯ СТЕРНІ

Дата: 01.08.2021 13:58
Кількість переглядів: 401

Фото без описуСьогодні гостро стоїть питання виникнення значної кількості пожеж внаслідок спалювання сухої природної рослинності, стерні, соломи, післязбиральних залишків та сміття. Це призводить до знищення біорізноманіття, тваринного світу, виникає загроза виникнення пожеж в полезахисних лісових смугах, лісах, а іноді й травмування або загибелі людей.

 

На жаль, не зважаючи на заборони, щороку на полях спалюють солому після збирання врожаю, і мало хто переймається тим, що випалювання може перекинутися на розташовані поруч житлові будинки та призвести до значних матеріальних збитків чи навіть спричинити загибель людей. А їдкий дим, який виникає під час спалювання стерні, загрожує здоров’ю, негативно впливає на навколишнє середовище. Слід пам’ятати, що на відкритій території в безвітряну погоду вогонь розповсюджується зі швидкістю до 4-х км за годину, а у вітряну – до 30 км; висота полум’я може досягає 2-х метрів.

 

При спалюванні стерні, соломи і поживних залишків згорає гумус найбільш родючого поверхневого шару, внаслідок чого знижується біологічна активність ґрунту. Разом з стернею вогонь знищує безцінну біосферу ланів, яка могла б суттєво підвищити врожайність у наступні роки, а на її місце приходять патогенні мікроорганізми та бур'яни.

 

Відповідно до чинного законодавства, випалювання стерні, луків, пасовищ, ділянок зі степовою, водно-болотною та іншою природною рослинністю, рослинності або її залишків та опалого листя на землях сільськогосподарського призначення, і т.д., тягне за собою накладення штрафу на громадян від ста вісімдесяти до трьохсот шістдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 3060 грн до 6120 грн) і на посадових осіб – від дев’ятисот до тисячі двохсот шістдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 15 300 грн до 21 420 грн).

 

Адміністративна комісія виконавчого комітету Нехворощанської сільської ради зобов’язана виявляти порушення чинного законодавства у даному питанні, проводити їх фотофіксацію не тільки під час розповсюдження вогню, а й уже випалених ділянок, і притягати їх власників до адміністративної відповідальності.

 

Тому звертаємося до всіх жителів громади з проханням не порушувати законодавство і не допускати розгляду справ з цього приводу на засіданні Адмінкомісії.

« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь