Офіційний сайт Нехворощанської громади
Полтавська область, Полтавський район

У НЕХВОРОЩІ ТАНЦЯМ НАВЧАЮТЬ ПРОФЕСІЙНО

Дата: 06.08.2021 10:21
Кількість переглядів: 449

Фото без описуУ квітні цього року бажаючі навчитися гарно танцювати зібралися на свою першу репетицію в Нехворощанському Будинку культури, готуючи концерт до 9 травня. Так народився жіночий колектив під назвою «Лебідоньки», учасниками якого є поки що десятеро дорослих жінок, які залюбки відвідують репетиції. Пізніше зібралася група підлітків від 11 до 17 років, які теж приходять на заняття регулярно, двічі на тиждень, а перед важливим виступом і частіше. Не дивлячись на літо – період відпочинку і розваг, ці дівчатка наполегливо тренуються.

 

Є з-поміж них і двоє хлопців – Ілля ФІГУРСЬКИЙ і Владислав ПРИЛІПКО. Між іншим, Ілля живе в Гупалівці, і звідти приїздить на тренування. Так само двоє дітей з Малої Нехворощі – ТЕРЕЩЕНКИ Анжела і Ярослав. Отже, колектив танцівників не обмежується нехворощанами. Наразі обоє колективів охоплюють 25 учасників.

 

«Світлана ВАСИЛЬКІВСЬКА і Карина ГАВРІЛОВА були першими учасницями танцювального гуртка для старшої вікової групи, – розповідає директор Будинку культури Ірина ДЯЧЕНКО. – Цікавою була поява у нашому колективі Ярини ШПАК. Спочатку зателефонувала її мама і запитала, чи можна Яринці записатися на танці. Дівчина відразу показала свій хист до виконання правильних рухів та відчуття ритму, але була дещо скутою, сором’язливою. Вважаю, саме танець і робота в колективі допомогли дівчинці розкрити себе, тепер вона уже самостійно записалася й на вокальний гурток».

 

Далі у планах гуртківців – створення молодшої вікової групи, тренування якої почнуться наприкінці серпня, до неї вже записалися п’ятнадцятеро дітей. Відтак буде щонайменше сорок гуртківців, охоплених цим видом мистецтва.
Ірина ДЯЧЕНКО – їхня тренерка і порадниця. Вона два десятиліття займається хореографією, відтак є їй що показати гуртківцям і є чому їх навчити. «Ми націлені на професійну підготовку, а не просто зібратися напередодні якогось концерту, відтанцювати номер абияк і забути, – каже Ірина Володимирівна. – Наша мета – вийти на вищий рівень цього виду мистецтва, і коли виступатимуть нехворощани, то глядачі щоб знали: це буде красиво, досконало, потужно, драйвово. Для того ми вивчаємо ази хореографічної анатомії, основи класичного танцю, різні стилі, танці народів світу. На заняттях читаємо відповідну літературу і навіть запровадили так звані віртуальні уроки, тобто переглядаємо виступи професійних танцівників – ансамблю імені Вірського, наприклад, чи «Джерело» Гадяцького коледжу культури і мистецтв, і потім разом обговорюємо рухи, ритми, поставу, навіть посмішки, звернені до глядачів. Другорядного там немає нічого! Відтак наші репетиції проходять цікаво, в дружній, доброзичливій і довірливій атмосфері. Все це спрямовується на розвиток естетичного смаку в дітей. До речі, ми вчимо танцям безплатно, тож дитині не треба «відпрацьовувати» батьківські гроші, й вона до нас іде не з примусу, а з власної волі. А загалом я розглядаю наш Будинок культури як заклад, куди будь-хто може прийти і заявити про своє бажання навчитися співати, танцювати, озвучувати концертні заходи. Ми нікому не відмовляємо. Коли в людини є хист – він розкриється, а коли довго не буде результату – людина сама обере інше вподобання. Тому прагнемо усім допомогти пізнати себе. Тут бувають інші проблеми – коли людина перспективна в танці, але відвідала кілька репетицій і покинула заняття. Це прикро, адже ми хочемо кожного бачити постійним учасником колективу».

 

Фото без описуВдосконалюватись нашим танцюристам допомагає фаховий хореограф, якого запросили з обласного центру. Олександра ШЕВЧУК вже півтора десятиліття професійно займається танцями і п’ять з них – викладає у Полтавській школі №37 для дітей від першого до одинадцятого класу, а також для вихованців дитсадка від 3,5 до 6 років. Отож викладацький стаж є, тому Олександра Максимівна може з позиції професіонала оцінити потенціал кожного, хто бажає навчитися цьому виду мистецтва. Вона ділиться думками:

 

«Коли місяць тому мене попросили подивитися, чи можна тут створити більш-менш сильний танцювальний колектив, я сприйняла це трішки скептично: мовляв, у селі ж діти підготують якийсь танок до чергового концерту, і більше не збираються на репетиції. Проте наше перше спілкування тривало понад чотири години! У них очі світилися, коли я розповідала їм про різні танці, про їх соціальне, культурне, естетичне значення. На прощання вони просили приїхати ще, і це було так щиро, що я не змогла відмовити. Діти дуже старанні, дуже серйозно підходять до репетицій, з цікавістю беруться за все нове. Ми вивчаємо і класичні танці, й сучасні, працюємо в жанрі хіп-хопу та джаз-фанку. Я прагну дати їм професійну постановку, як це роблять професійні танцюристи, біля станка. Щоправда, в цьому Будинку культури поки що немає ні танцювального станка, ні дзеркальної стінки, хоча вона дуже потрібна: дитина покладається не тільки на відчуття свого тіла, а й бачить себе збоку і може правильно оцінити свої рухи. Та й на сцені зараз важко активно рухатися, бо немає вентиляції, але я дітям кажу: старатиметеся, зумієте показати себе, тоді буде у вас усе необхідне».

 

Немає поки що у колективів і гарних костюмів, на свято Івана Купала довелося позичати в Будинку дитячої творчості. Але хореографи переконані, що за цим теж діло не стане, матимуть і вони сучасне вбрання для кожного танцю.

 

Головне, на даний час нехворощанські танцюристи – «Лебідоньки» і «Дивоцвіт» – можуть винести на суд глядачів уже десять «відшліфованих» номерів. Наразі готуються до виступу на концерті до 30-річчя Незалежності, а ще мають запрошення виступити перед глядачами у селі Коновалівка.

 

Ми попросили дітей поділитися особистими думками і враженнями від занять, і ось що від них почули:
РОМАНЯК Вікторія: «Моя мама дуже задоволена від того, що я відвідую репетиції в Будинку культури і завдяки цьому менше уваги приділяю ґаджетам. Це набагато корисніше, ніш постійно сидіти перед телефоном».
ПРИЛІПКО Владислав: «На мій погляд, танці допомагають більше дізнатися про самого себе, відкрити свої приховані можливості. Я ніколи навіть не думав, що буду танцювати, але якось побачив український танець у виконанні професійних артистів і так сподобалось, що й самому закортіло спробувати повторити ті рухи, поставу тіла, тощо. І тут несподівано для мене Ірина Володимирівна запропонувала вивчити бальний танець до концерту на 9 травня. З того все й почалося. Тепер відвідую репетиції регулярно і дуже задоволений, що можу бути в цьому колективі».

 

ВАСИЛЬКІВСЬКА Світлана: «Я також раніше не задумувалась над тим, чи хочу танцювати, але Будинок культури відкрив для мене зовсім інший світ. Адже ми працюємо над багатьма видами танцю: народний, бальний, сучасний… Навчають нас два хореографи, що теж цікаво. Тренування бувають виснажливими і довготривалими, але результат вартий цих зусиль».

 

ФОРИСЮК Катерина: «Якби не було цього колективу, то я, напевне, ніколи б не довідалася, що маю хист до танцю. Батькам подобається моє захоплення, бо менше сиджу «в телефоні», й бабуся у захваті, коли бачить мої виступи».
СОЛОДКА Настя: «Якось я прийшла до Будинку культури на вокал і випадково побачила, як інші діти танцюють. Себе уявила на їхньому місці. А коли самостійно спробувала танцювати, то зрозуміла: це моє, це те, чим хочу жити. Після кожної репетиції я відчуваю особисте вдосконалення: якийсь рух вчора не виходив, а сьогодні вдався. Від того з’являються радість, задоволення. Дякую викладачам, що приділяють нам стільки уваги і знаходять для нас багато терпіння».

 

Коли наша зустріч завершилася і ми вже подякували за спілкування та побажали творчих успіхів, у відповідь молоді танцюристи, звівшись із стільців, несподівано для нас… зааплодували. «Не дивуйтесь, крім усього ми вчимося так званому хореографічному етикету», – прокоментувала Ірина ДЯЧЕНКО.

« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь