Офіційний сайт Нехворощанської громади
Полтавська область, Полтавський район

14 серпня – МЕДОВИЙ СПАС

Дата: 14.08.2021 13:51
Кількість переглядів: 418

Фото без описуНародна назва цього свята «Спас» є короткою формою від слів «спасіння» та «спаситель». А медовим його називають тому, що колись цього дня наші пращури починали збирати та освячувати мед.

 

Має це свято ще одну назву – Маковія. Воно відображає в собі біблійну оповідь про сімох братів Макавеїв та їхню матір Соломію, закатованих язичниками за віру в Господа приблизно в 166-му році до Різдва Христового.

 

Це свято вважається вже початком осені, яка підносить людям свої щедрі дари як винагороду за їхню працю на землі.

 

Для християн цього дня починається Успенський піст, присвячений Успінню Пресвятої Богородиці. Він короткий (триватиме до 28 серпня), але суворий. Віряни цими днями не вживають в їжу м’ясо, рибу, молоко, яйця. Вони хоча б раз на день читають молитву Богородиці, відвідують храм, сповідаються та причащаються у церкві.

 

На Маковія треба назбирати польових квітів та підготувати баночку меду або води, щоб принести їх у храм та освятити на водосвятному молебні. Це - давня традиція принесення у домівку благословення Господнього.

 

Вітаючи зі святом, зичимо усім жителям нашої громади, аби життя було солодким, наче мед, і без жодної ложки дьогтю! Хай на ваших стежках зустрічаються праведні люди, серця зігріває любов, і в кожнім домі панує Боже благословення!

« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь