Офіційний сайт Нехворощанської громади
Полтавська область, Полтавський район

ЗАСІДАННЯ ВИКОНКОМУ

Дата: 26.08.2021 23:49
Кількість переглядів: 671

Фото без описуСьогодні відбулося чергове засідання виконавчого комітету сільської ради, на якому присутні розглянули десять питань. Зокрема, схвалили прогноз бюджету громади на 2022-2024 роки (інформувала заступниця голови СТГ Ольга ХОМЕНКО), проголосували за припинення опіки над дитиною, позбавленою батьківського піклування та призначили їй нового опікуна; погодили призначення піклувальника для опіки над житлом дитини-сироти (інформувала спеціаліст з питань захисту прав дітей відділу сім'ї, молоді та соціального захисту населення Анна КАРАКУЦЯ). Розглянули заяву щодо зміни поштової адреси житлового будинку в с. Лівенське і затвердили заходи по відзначенню Дня пам’яті захисників Вітчизни. Потім заслухали інформацію спеціаліста з питань реєстрації місця проживання фізичних осіб Лариси АНДРІШКО щодо організації та призову громадян на строкову службу восени цього року. Лариса Олександрівна повідомила, що в нашій громаді нараховується 60 юнаків, яким виповнилося 20 років і які підпадають під призив. Також інформувала, що днями Новосанжарський райвійськкомат, як ми звикли його називати, знову змінив назву і тепер він називається так: «Другий відділ Полтавського районного територіального центру комплектування та соціальної підтримки Полтавської області».

 

Фото без описуДалі члени виконкому затвердили маршрути руху автобусів по підвезенню дітей до Нехворощанської, Маячківської та Соколовобалківської шкіл. При цьому голова громади Віктор ДУБОВИЧ повідомив: «Нині у нас цих маршрутів додалося, бо відтепер ми до Маячки підвозитимемо 21 учня з села Канави. Це дуже приємно, бо у цій школі навчатиметься більше 120 дітей. Водночас це і дуже відповідально, бо ми повинні зробити все від нас залежне, аби діти почувалися у Маячківській школі комфортно, а їхні батьки не жалкували, що навчати своїх дітей доручили нам. Я учора-позавчора об’їхав із заступницями всі наші навчальні заклади, цікавились їх підготовкою до нового навчального року і хочу сказати, що в цілому роботи ведуться. У Маячці школа ремонтується і всередині приміщення, і на подвір’ї, де доріжки викладаються сучасною тротуарною плиткою, так само і площадка перед центральним входом. Розпочинатимемо будівництво внутрішнього туалету, який відповідатиме сучасним вимогам. На кухню завезли пекарську шафу, щоб і там учні смакували пиріжками й булочками. Крім того, й надалі підтримуватимемо спортивну роботу, возитимемо дітей на змагання, будуємо навпроти школи сучасний спортивний майданчик, і так далі. Дитсадок теж ремонтується, впорядковується, бо нині прийме більшу кількість дітей, ніж було до цього, в результаті закриття Лівенського НВК. До речі, коли його закривали, то чули нарікання, а тепер навіть дехто з батьків каже, що рішення було правильним, адже кількість учнів з року в рік зменшується, тому ми змушені йти на оптимізацію і вкладати кошти в якусь одну школу, аби покращити її матеріально-технічну базу і тим самим поліпшити якісь освітніх послуг.

 

Готуються до початку осені й нехворощанський дитсадок та БДЮТ. Ми стараємось економити на всьому, аби ефективніше вирішувати соціальні питання у громаді. Приміром, уже майже мільйон гривень зекономили тільки на заробітній платі виконавчого апарату сільської ради, і частину цих коштів спрямовуємо на заклади освіти. Зараз працюємо над здешевленням харчування дітей, днями відкриватимемо реконструйований харчоблок у Нехворощанській школі, де навчатимуться 215 учнів, завеземо туди нове кухонне обладнання.

 

А в Соколовій Балці, на жаль, ситуація не така радісна, – продовжив Віктор Олександрович. – Контакту і порозуміння з директоркою школи як не було, так і немає. Я вже бачу, що й колектив починає розуміти, кому треба «завдячувати» в тому, що їхня школа – єдина в громаді, де кількість учнів помітно зменшилась».

 

Згадав керівник СТГ і дорогу до Маячки. «Первісно планувалось провести ямковий ремонт на всьому відрізку ділянки від траси Нехвороща-Нові Санжари до кінця села у бік Канав. Інженерна служба Агентства місцевих доріг визначила вартість цих робіт у мільйон 400 тис. гривень, ми погодилися на співфінансування і зі свого боку виділили 50 відсотків цієї суми. Відремонтували дорогу майже до села Лівенське, а далі, кажуть тепер нам, гроші закінчилися. Думаємо, як закрити цю проблему, ведемо перемовини з Агентством.

 

Будівництво Нехворощанського медичного закладу завершується, в цьому році плануємо завершити й зовнішнє утеплення Соколовобалківського дитсадка. Словом, навіть у цих непростих економічних умовах ми щось робимо, щось вирішуємо, чимось живемо. Думаю, все буде добре. Хоча критики багато, і не завжди заслуженої. Хотілося б сказати кілька слів з цього приводу про централізований збір твердих побутових відходів. Коли купили сміттєвоза, то всі начебто раділи і схвально про це відгукувалися, а коли встановили плату 26 гривень на місяць з кожного домогосподарства, то люди почали обурюватися і навіть дехто відверто заявляє, що не платитиме або сам вивозитиме сміття. Лише вдумайтесь: 26 гривень – це менше вартості літра бензину і половина вартості пачки цигарок. Невже двічі на місяць самостійно вивезти сміття обійдеться дешевше? Я в це не вірю, хіба що можна безкоштовно викинути непотріб десь в кущі або в покинутий двір. Тому хочу довести до членів виконкому та до всіх жителів громади свою чітку позицію: викидати в кущі вже не вийде, ми будемо боротися з цим усіма силами і засобами. Пускаючи в рейс сміттєвоза, ми закладали в тариф тільки пально-мастильні матеріали та роботу водія. Заробляти на сміттєвозі ми не плануємо, тому тариф мінімальний. І збирати сміття будемо за будь-яких обставин. Але якщо люди відмовляються платити, шукатимемо інші шляхи відшкодування витрат на сміттєвоза – скажімо, доведеться підняти тарифи на водопостачання, переглянути умови забезпечення сіл вуличним освітленням, тощо. Проте сподіваюсь, що односельці усвідомлять цю ситуацію і переглянуть свою позицію, і житимемо в громаді за цивілізованими правилами».

 

У «Різному» Станіслав ДЕРЯГА порушив проблему бродячих собак. Вона потребує негайного вирішення, адже безпритульних тварин у селах побільшало і вони часом бувають агресивні, становлять небезпеку і для домашньої худоби, і для людей.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь