A A A K K K
для людей із порушенням зору
Офіційний сайт Нехворощанської громади
Полтавська область, Полтавський район

ОПІШНЯ СПІВАЄ, ТАНЦЮЄ, СЛИВАМИ СМАКУЄ

Дата: 04.09.2021 23:36
Кількість переглядів: 773

Фото без описуА з нею і численні гості, що з’їхалися на традиційний фестиваль «Опішня СливаФест», започаткований позаторік. Сьогодні на стадіоні селища відбулося його урочисте відкриття. На цей захід керівництво Опішнянської СТГ запросило і представників нашої громади, тож делегація на чолі із заступницями голови Нехворощанської сільської ради Ольгою ХОМЕНКО та Світланою КАЛІНІЧЕНКО все бачили, чули і навіть смакували тими смаколиками, які пропонували місцеві кулінари. Звісно ж, серед усілякого печеного, смаженого, вареного їства головними стравами були ті, в яких основою є слива.

 

Здавалося б, звичайнісінька ягода, а виявляється, скільки різноманітних страв можна з неї приготувати. Навіть борщ! От уже вигадливі, ці опішнянські господині! А що вже тоді казати про сливи сушені, в’ялені, солені. Сливи у капусті й моркві, з медом і горіхами. Шпундра зі сливами і слив’яна пастіла. А куди ж без пирогів, пиріжків та вареників зі сливами? Та всього й не перерахуєш! Тим же, хто не дуже полюбляє солоденьке – будь ласка!, тут вам і шашлики, і каші з салатами, і осінні свіжі фрукти, і сири та бринзи, і кава та чай… Багато і звеселяючих напоїв, ось хоча б знаменита слив’янка! Є й міцніші, і теж домашнього виробництва, як от сливова настоянка на «сорокаградусній». Погодьтеся, таке розмаїття може задовольнити найвибагливішого гурмана. Особливістю ж цього фестивалю є те, що кожен бажаючий перед тим, як купити якусь страву, може її покуштувати, дегустація тут на кожному кроці!

 

Але не тільки їсти-пити зібралися тут люди з усіх усюд, а й подивитися чи придбати вироби місцевих гончарів та інших умільців, сфотографуватися біля багатьох фотозон, спробувати себе в ролі гончаря на майстер-класі чи допомогти господині, яка варить у казані на відкритому вогні сливове варення, зустрітися з давніми друзями чи знайомими, а ще подивитися насичену концертну програму.

 

Як і попереднього разу, відкрили її господарі свята – опішнянський селищний голова Микола Різник та його найперші помічники. Ведучі надали слово і директорці Департаменту культури і туризму Полтавської ОДА Ірині УДОВИЧЕНКО та першому заступникові голови Полтавської обласної ради Олександру ЛЕМЕШКУ. Привітавши присутніх з відкриттям Фесту та побажавши усім вдало «пофестивалити», вони передали сцену артистам. Спочатку вийшли професійні – з Полтавського академічного музично-драматичного театру ім. Миколи Гоголя, які показали театралізоване дійство з «Енеїди» Івана Котляревського. Це, між іншим, не спроста, бо у знаменитій поемі є такі рядки:

 

«Латин по царському звичаю
Енею дари одрядив:
Лубенського шмат короваю,
Корито опішнянських слив».

 

Воно й не дивно, бо опішнянські сливи-угорки (місцевий сорт) були відомі не лише в усій Україні, а й за її межами. Страви з них подавали навіть при дворах європейської знаті, а тепер ось кожен бажаючий може їх скуштувати.
Потім головну сцену віддали аматорам – творчим колективам, з-поміж яких були гості з багатьох куточків Полтавщини і навіть приїхали самодіяльні артисти з колишнього Магдалинівського району Дніпропетровщини.

 

Та не тільки цим дивував фестиваль. Сьогодні там були розіграш призів «Сливові забави» та безпрограшної лотереї, показ колекції одягу в етностилі від Опішнянського державного художнього ліцею ім. В.Кричевського, конкурс краси «Міс СливаФест-2021» і смакування сливовим коктейлем, а на завершення – виступ гуртів «Хештег» та «Kozak System» і молодіжна дискотека.

 

Оскільки фестиваль дводенний, то продовжиться він і завтра, 5 вересня, і програма буде не менш цікавою, ніж сьогодні. Отож рушайте до Опішні, вдалий вихідний гарантовано!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь