Офіційний сайт Нехворощанської громади
Полтавська область, Полтавський район

ОПІШНЯ СПІВАЄ, ТАНЦЮЄ, СЛИВАМИ СМАКУЄ

Дата: 04.09.2021 23:36
Кількість переглядів: 817

Фото без описуА з нею і численні гості, що з’їхалися на традиційний фестиваль «Опішня СливаФест», започаткований позаторік. Сьогодні на стадіоні селища відбулося його урочисте відкриття. На цей захід керівництво Опішнянської СТГ запросило і представників нашої громади, тож делегація на чолі із заступницями голови Нехворощанської сільської ради Ольгою ХОМЕНКО та Світланою КАЛІНІЧЕНКО все бачили, чули і навіть смакували тими смаколиками, які пропонували місцеві кулінари. Звісно ж, серед усілякого печеного, смаженого, вареного їства головними стравами були ті, в яких основою є слива.

 

Здавалося б, звичайнісінька ягода, а виявляється, скільки різноманітних страв можна з неї приготувати. Навіть борщ! От уже вигадливі, ці опішнянські господині! А що вже тоді казати про сливи сушені, в’ялені, солені. Сливи у капусті й моркві, з медом і горіхами. Шпундра зі сливами і слив’яна пастіла. А куди ж без пирогів, пиріжків та вареників зі сливами? Та всього й не перерахуєш! Тим же, хто не дуже полюбляє солоденьке – будь ласка!, тут вам і шашлики, і каші з салатами, і осінні свіжі фрукти, і сири та бринзи, і кава та чай… Багато і звеселяючих напоїв, ось хоча б знаменита слив’янка! Є й міцніші, і теж домашнього виробництва, як от сливова настоянка на «сорокаградусній». Погодьтеся, таке розмаїття може задовольнити найвибагливішого гурмана. Особливістю ж цього фестивалю є те, що кожен бажаючий перед тим, як купити якусь страву, може її покуштувати, дегустація тут на кожному кроці!

 

Але не тільки їсти-пити зібралися тут люди з усіх усюд, а й подивитися чи придбати вироби місцевих гончарів та інших умільців, сфотографуватися біля багатьох фотозон, спробувати себе в ролі гончаря на майстер-класі чи допомогти господині, яка варить у казані на відкритому вогні сливове варення, зустрітися з давніми друзями чи знайомими, а ще подивитися насичену концертну програму.

 

Як і попереднього разу, відкрили її господарі свята – опішнянський селищний голова Микола Різник та його найперші помічники. Ведучі надали слово і директорці Департаменту культури і туризму Полтавської ОДА Ірині УДОВИЧЕНКО та першому заступникові голови Полтавської обласної ради Олександру ЛЕМЕШКУ. Привітавши присутніх з відкриттям Фесту та побажавши усім вдало «пофестивалити», вони передали сцену артистам. Спочатку вийшли професійні – з Полтавського академічного музично-драматичного театру ім. Миколи Гоголя, які показали театралізоване дійство з «Енеїди» Івана Котляревського. Це, між іншим, не спроста, бо у знаменитій поемі є такі рядки:

 

«Латин по царському звичаю
Енею дари одрядив:
Лубенського шмат короваю,
Корито опішнянських слив».

 

Воно й не дивно, бо опішнянські сливи-угорки (місцевий сорт) були відомі не лише в усій Україні, а й за її межами. Страви з них подавали навіть при дворах європейської знаті, а тепер ось кожен бажаючий може їх скуштувати.
Потім головну сцену віддали аматорам – творчим колективам, з-поміж яких були гості з багатьох куточків Полтавщини і навіть приїхали самодіяльні артисти з колишнього Магдалинівського району Дніпропетровщини.

 

Та не тільки цим дивував фестиваль. Сьогодні там були розіграш призів «Сливові забави» та безпрограшної лотереї, показ колекції одягу в етностилі від Опішнянського державного художнього ліцею ім. В.Кричевського, конкурс краси «Міс СливаФест-2021» і смакування сливовим коктейлем, а на завершення – виступ гуртів «Хештег» та «Kozak System» і молодіжна дискотека.

 

Оскільки фестиваль дводенний, то продовжиться він і завтра, 5 вересня, і програма буде не менш цікавою, ніж сьогодні. Отож рушайте до Опішні, вдалий вихідний гарантовано!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь