Офіційний сайт Нехворощанської громади
Полтавська область, Полтавський район

Зустрічі з представниками Східноукраїнського Хабу партисипації.

Дата: 05.10.2021 21:53
Кількість переглядів: 496

Фото без описуМинуло три тижні з часу відкриття Східноукраїнського Хабу партисипації, що почав діяти на базі Харківського регіонального інституту державного управління НАДУ при Президентові України. Його мета – допомогти територіальним громадам східних регіонів України у впровадженні громадського бюджету. Власне, слово «хаб» перекладається як «центр діяльності», а «партисипація» – як «громадська участь» у розвитку громади, тобто залучення її жителів до вирішення місцевих проблем.

 

За цей період Хаб провів конкурс серед громад семи областей України на право безкоштовної послуги з повного супроводу процесу впровадження бюджету участі до травня наступного року. Серед громад-переможців цього конкурсу є і наша громада. Тож сьогодні у Нехворощу приїхали представники Хабу, аби провести першу ознайомчу зустріч, презентувати мету діяльності Хабу та основні напрямки його роботи. Вони пояснили, чим саме Хаб партисипації може бути корисним у справі впровадження бюджету участі в нашій громаді. Адже громадський бюджет (бюджет участі) – це демократичний процес, який надає можливість кожному жителю брати участь у розподілі коштів місцевого бюджету через створення проєктів для покращення життя на території громади чи голосування за такі проєкти. Тобто це спосіб визначення видатків частини місцевого бюджету за допомоги прямого волевиявлення членів територіальної громади. Її мешканці самі пропонують та обирають, на що саме витратити частину коштів бюджету. А ще це механізм для того, аби знаходити порозуміння між владою та людьми, робити громаду кращою та дати можливість кожному мешканцю відчути причетність та відповідальність за те, якою буде його громада у найближчому майбутньому.

 

Отже, разом вчимося жити у більш демократичному суспільстві, де волевиявлення громадян уже не обмежується голосуванням на виборах депутатів чи Президента. Тепер активні та небайдужі люди можуть залучатися до спрямування частини бюджету, пропонуючи корисні для своєї території проєкти.

 

Сьогодні участь у зустрічі з представниками Східноукраїнського Хабу партисипації взяли керівники комунальних закладів та працівники виконкому сільської ради. Надалі ця аудиторія буде збільшуватися, адже навчання з написання проєктів проводитимуться серед усіх бажаючих виявити власну ініціативу і тим самим покращити життя у громаді.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь