Офіційний сайт Нехворощанської громади
Полтавська область, Полтавський район

Чотирнадцята сесія сільської ради восьмого скликання

Дата: 21.10.2021 23:42
Кількість переглядів: 4716

Фото без описуСьогодні, 21 жовтня, відбулася чотирнадцята сесія сільської ради восьмого скликання, на яку прибуло 17 депутатів. Їм належало розглянути до двадцяти питань порядку денного. Почали, як завжди, з внесення змін до показників бюджету ТГ на поточний рік, інформувала начальниця фінансового відділу Любов НОМЕРОВСЬКА.

 

Оскільки це та інші питання детально розглядалися й обговорювалися на засіданнях профільних комісій, то доповідачі були максимально лаконічними, економлячи час. У разі потреби головуючий на сесії Віктор ДУБОВИЧ доповнював чи уточнював озвучену інформацію. Зокрема, під час розгляду питання про використання коштів від додаткової господарської діяльності інформував, що бюджетна комісія рекомендувала директорці Соколовобалківської школи Світлані ЗЕМЛЯНІЙ виплатити премію технічним працівникам закладу в загальній сумі 64.615 грн. з коштів, одержаних за шкільну землю. «Це кошти громади, сума яких збільшилася завдяки ініціативним депутатам, а не адміністрації школи. Тому цілком логічно, що школа не може розпоряджатися ними виключно на власний розсуд, навіть не порадившись з нами. Там надходжень від використання землі буде майже мільйон, вже надійшло 554 тисячі, тому на премію вистачить, – зазначив Віктор Олександрович. – Можу навіть пожалкувати, що ці кошти ще не використані сповна. Про що це говорить? Ми вступили в опалювальний сезон, а система обігріву приміщення належним чином не була реконструйована, підвал як опалювався, так і опалюється…».

 

«Якби вони ще й газ оплатили зі своїх коштів хоча б за три місяці, тоді подумали б, чи треба економити, – зауважила заступниця голови СТГ Світлана КАЛІНІЧЕНКО. – А коли це фінансується з бюджету, ніхто про економію не думає. Навіть щоб вивезти листя з подвір’я школи, Світлана Борисівна телефонує до мене і дає наряд: ви влада, мовляв, то й повинні дати транспорт. Я порадила звернутись до місцевих землекористувачів, бо сама в них прошу в таких випадках».

 

«А чому їм спонсори не допомагають? – запитав депутат Володимир ЗАМУЛА. – Скрізь хваляться, які у них серйозні спонсори, а за всіма дрібницями йдуть до влади».

 

Заступник голови Микола ЗАВЕЗЬОН з прикрістю зауважив: «Скільки разів запрошували на сесію Світлану Борисівну, але вона не приїздить, з нами радитись не хоче, тільки листи-клопотання надсилає».

 

Повернувшись до фінансових питань, депутати затвердили виконання бюджету сільської ради за 9 місяців.
Стосовно надання в оренду об’єктів комунальної власності (нежитлових приміщень) інформувала головний бухгалтер сільської ради Ірина КОЛЬБА.

 

Був на початку сесії і приємний сюрприз – депутатів прийшли привітати одинадцятикласниці Нехворощанської школи Аліна СОЛОДКА і Каріна ХАРІНА, яка є президентом учнівського самоврядування. Вони звернулися з проханням підтримати їхній проєкт «Навчаючись – відпочивай», мета якого – створення у приміщенні закладу молодіжного простору, де під час перерви діти можуть в комфортних умовах відпочивати, спілкуватися, з користю проводити дозвілля, не вдаючись до гортання сторінок в ґаджетах.

 

Фото без опису«На шкільний громадський бюджет свої проєкти подали усі три школи нашої громади, – додала заступниця голови СТГ Ольга ХОМЕНКО. – Нехворощанські учні відвідують «Школу молодого лідера», де навчаються писати проєкти і залучати голоси, тож їхній візит до нас – це перша спроба практичних дій. Маячківська школа хоче завдяки своєму проєкту придбати інтерактивні дошки, а Соколовобалківська – закупити у класи шкільні меблі. Невдовзі почнеться голосування за ці проєкти і треба підтримати наших дітей».

 

«Обов’язково підтримаємо, голосуючи так само дружно, як попереднього разу, – зазначив голова громади. – Приємно, що всі три проєкти, які передбачають встановлення вуличних камер відеоспостереження, набрали майже однакову кількість голосів. А це значить, що соколовобалківці голосували не тільки за себе, а й за Маячку та Нехворощу, так само і маячківці та нехворощани голосували за свої й сусідні села. Отже, ми нарешті починаємо відчувати, що живемо в одній громаді. Користуючись нагодою, хочу подякувати усім, хто голосував, і в тім числі – активним дітям».

 

Продовжуючи цю тему, Ольга Станіславівна винесла на розгляд депутатів питання про затвердження Положення про громадський бюджет. Вона пояснила, що ми не вперше перемагаємо в обласних бюджетах участі, завдяки чому втілюємо різні корисні ідеї. Тепер хочемо створити громадський бюджет на своїй території. Це дасть можливість небайдужим людям виявити ініціативу, запропонувати якусь ідею і так само через голосування перемогти й реалізувати її, вирішивши якісь локальні й не дуже дороговартісні потреби. Адже на місцях люди краще знають, що треба змінити в селі чи навіть на окремій вулиці: десь парк посадити, десь дитячу гойдалку встановити чи зону відпочинку створити. Голосування буде як електронне, так і паперове. Голосувати зможуть лише мешканці громади. Поки що планується виділити на місцевий громадський бюджет 120 тисяч гривень – по 40 тисяч на кожен з трьох проєктів, які переможуть. А щоб запустити цей процес, треба затвердити відповідне Положення.
Депутати одностайно підтримали цю пропозицію.

 

Про утворення старостинських округів Нехворощанської сільради інформувала заступниця голови СТГ Зоя КОРОЛЕНКО. Вона пояснила, що у зв’язку зі змінами у законодавстві належить утворити два старостинські округи – Соколовобалківський (об’єднуватиме села Соколова Балка, Андріївка і Світлівщина) та Маячківський (Маячка, Губарівка, Рекунівка, Лівенське, Шедієве і Бурти). Схваливши цю пропозицію, депутати водночас скасували попереднє рішення щодо створення старостинських округів, прийняте в грудні 2017 року.

 

Фото без описуЩе одне цікаве питання, яке розглянули депутати, стосувалося Положення про впровадження системи відеоспостереження на території громади. Заступниця голови громади Зоя КОРОЛЕНКО пояснила, що ми виграли всі три проєкти і зможемо реалізувати ідею встановлення вуличних відеокамер у Нехворощі, Маячці та Соколовій Балці. А село Шедієве цим проєктом не було охоплене, хоча там теж є потреба встановити камеру на популярній зоні відпочинку – Тарасовій горі. Техніку для цього придбає ТОВ «АФ «Добробут» в рамках соціальної угоди. Водночас молодь села звернулась до керівництва громади із запитанням, чи не суперечить чинному законодавству ця відеофіксація, бо хлопці й дівчата не хотіли б, аби за ними в момент дозвілля спостерігали ті камери. Тому вирішили підготувати Положення, в якому чітко визначити, де зможуть бути використані відеозаписи, хто матиме до них доступ і навіть у яких випадках вони можуть надаватися правоохоронцям. Також передбачено встановлення інформаційних табличок, які вказуватимуть, що в цьому місці ведеться відеоспостереження. Розробляла цей документ спеціаліст виконкому сільської ради Марина РОМАНЕНКО.

 

Про внесення змін до структури Маячківського ЗЗСО І-ІІІ ст. доповідала начальниця відділу освіти Ірина ШЕРСТЮК. Йшлося про введення посади асистента вчителя інклюзивного класу.

 

Про необхідність внесення змін до Положення про діяльність Центру надання соціальних послуг інформувала його керівниця Мирослава РОЖКО, пояснивши присутнім, що у зв’язку з ліквідацією районів у Положенні надалі треба вказувати не Новосанжарський, а Полтавський район, і водночас замінити штампи та печатку.
Те саме стосується і Положень служби у справах дітей, фінансового відділу та відділу освіти.

 

Про виділення одноразової матеріальної допомоги інформував головуючий В.ДУБОВИЧ.

 

Про розгляд питань і заяв земельного законодавства інформувала начальниця відділу земельних ресурсів Олена ШИЙКА.

 

Фото без описуУ «різному» Віктор Олександрович звернув увагу, настільки стрімко зростає в Україні, у тім числі на Полтавщині кількість захворювань на коронавірус. «Статистика перевершує всі торішні показники, зокрема кількість смертей від цієї хвороби. Я спілкувався з багатьма обласними медиками і вони кажуть, що практично всі, хто захворів і в тяжкому стані потрапив до лікарні, не були щеплені. Так, захворіти можуть і щеплені, але серед них помирають від ковіду лише два відсотки. Така статистика. Це право кожного – робити щеплення чи ні, але прошу задуматись над цим, щоб не було запізно. Бережіть себе і бережіть своїх рідних!».

 

Після сесії відбулось четверте засідання робочої групи з написання Стратегії розвитку нашої громади, в якому взяли участь і депутати. Вони розглянули технічні завдання, які будуть внесені до Стратегії. Зокрема, кожен комунальний заклад подавав свої конкретні пропозиції та проєктні ідеї, супроводжуючи їх поясненнями та приблизними сумами для реалізації. Під час обговорення цих ідей частина була відкинута як такі, що не підпадають під стратегічні цілі, а можуть бути визначені як поточні. А серед стратегічних одностайно схвалили, наприклад, створення у громаді дорожньої робочої групи, яка діятиме при сільському комунгоспі. Це розвитковий проєкт, що дасть нові робочі місця і техніку для ремонту та обслуговування дорожнього покриття.

 

Провела засідання робочої групи спеціаліст виконавчого комітету Наталія РУДЬ.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь