Офіційний сайт Нехворощанської громади
Полтавська область, Полтавський район

ЧИ ГОРДИМОСЯ МИ СВОЄЮ ГРОМАДОЮ?

Дата: 26.10.2021 22:18
Кількість переглядів: 314

Фото без описуКожен із нас, звичайно ж, скаже: «Так!». Особливо тоді, коли її відзначають як впорядковану, чисту, доглянуту, а нас – як дбайливих господарів. Не менш приємно і розповідати на сайті про толоки, озеленення, колективні прибирання, тощо. Взагалі про те, що на користь людям і що робить нашу громаду комфортною, привабливою.

 

От і сьогодні, побувавши з головою громади Віктором ДУБОВИЧЕМ та його заступницею Зоєю КОРОЛЕНКО у Маячці, довелось спостерігати, як тамтешні жителі чепурять своє село. Нещодавно тут почали закладати парк, про що ми вже розповідали, але треба докласти ще багато зусиль, аби ця територія стала повноцінною зоною відпочинку. Хочуть тут і тротуарні доріжки прокласти, і лавки для сидіння встановити, і красиві квітники висадити. Якраз про них і зайшла мова Зої КОРОЛЕНКО із спеціалістом по земельних питаннях виконкому сільської ради Надією РОМАНКО. В ході обговорення виникла ідея звернутися до односельців з проханням поділитися насінням багаторічних квітів, яке можна висіяти вже зараз або навесні, аби влітку ця місцина розквітла клумбами. Тож шановні маячківці, долучайтесь! Внесіть свою частку в оновлення рідного села.

 

Паралельно «ожила» вулиця Локшина, де о восьмій ранку вже працював гурт чоловіків. То місцеві працівники благоустрою і трактористи Нехворощанського сільського комунгоспу привезли два причепи шлаку для того, аби засипати ямки на дорозі. «Було б ідеально полатати асфальтом, але ж усі проблеми впираються у кошти, яких немає, – коментував голова громади. – Розумію, що незадоволені писатимуть сердиті коментарі, але такий варіант ремонту кращий, ніж взагалі ніякого. Хоч на певний період зручніше буде їздити такою дорогою…».

 

До речі, наша громада підготувала проєкт, який бере участь в обласному конкурсі проєктів розвитку територіальних громад. Назва говорить сама за себе: «Придбання спеціальної техніки для ремонту доріг комунальної власності». В рамках його реалізації планується придбати для сільського комунгоспу регенератор-рециклер асфальту, міні-гудронатор, інфрачервоний нагрівач асфальту і коток. Це дасть можливість самостійно проводити повний технологічний цикл поточного (ямкового) ремонту доріг комунальної власності громади та вулиць її населених пунктів. Отже, говорити, ніби керівники не думають про ремонт доріг, не зовсім коректно.

 

…Навпроти школи зустрілися з її директором Василем МАСЛЕЄМ та заступником голови СТГ Миколою ЗАВЕЗЬОНОМ. Василь Васильович показав сільський стадіон, де чисто, де встановлено сучасні спортивні споруди і пофарбовано давні тренажери – є де учням проводити уроки фізкультури в теплу пору. Обабіч дороги теж прибрано, працівники закладу добре попрацювали, аби вивезти гілки дерев, вирубати дикорослі кущі та вигребти траву. Вони й зараз, у період канікул, не гають часу – територія школи чималенька, тож роботи вистачає. Ми якраз застали «велике прибирання листя».

 

Але, як іноді буває, не обійшлося без «ложки дьогтю». Мова не конкретно про Маячку, а взагалі про кожного з нас – жителів громади. Бо не з Полтави чи Нових Санжар приїхали доброзичливці «потусуватися» біля автозупинки, що на повороті до села Бурти, і залишили по собі такий ось «пам’ятний слід» (дивіться кілька останніх фото в цій публікації). Отож у розмові з маячківцями голова громади не міг обійти цю тему. Йшлося про те, що у кожній громаді, у кожному селі є подібні випадки, і цим нікого не здивуєш. Питання в іншому – хто все це повинен прибирати і за чиї кошти? Якщо вдуматись, то у нашій громаді останнім часом зроблено дуже багато для того, аби доглядати її територію: у комунгосп вже придбано чимало спецтехніки, створено бригади з благоустрою, оснащено їх знаряддями праці, з весни впорядковано усі місця тимчасового накопичення твердих побутових відходів, і тому подібне. А це все – додаткові витрати з бюджету, який у нинішньому році через пандемію та інші фактори «куций», як ніколи. «Тому оті 26 гривень – не просто за вивезення сміття, це загалом за всі комунальні послуги, які отримують жителі громади, – говорив Віктор Олександрович. – А це і прибирання отаких локальних смітників, і впорядкування сміттєзвалищ, і «латання» доріг щебенем чи шлаком, і їх розчищення від снігу взимку (для того комунгоспівські трактори і навіть сміттєвоз та пожежний автомобіль оснащені лопатами-відвалами), і з весни до осені - скошування трави у громадських місцях, зокрема й біля кладовищ, і прокладання тротуарів, утримання та обслуговування того ж вуличного освітлення, і ще багато чого, на що треба гроші. Але кількість охочих укладати договори на вивезення ТПВ вказує, що жителі громади не дуже хочуть одержувати такі послуги».

 

Тут варто навести красномовний факт: відтоді, як на цьому сайті керівники громади звернулися з проханням укладати з комунгоспом договори, відгукнулися аж… 20 домогосподарств з усієї громади! Якщо дивитися цю статистику по селах, то «картина» вимальовується така: у Нехворощі укладено 90 договорів, у Соколовій Балці, Андріївці та Світлівщині разом – 50 договорів, у селах від Шедієвого до Маячки – 30 договорів.

 

«Хотілося б відчувати розуміння з боку односельців, їхню підтримку в цих питаннях, – продовжив Віктор Олександрович. – Адже робимо у першу чергу для них, тобто для всіх загалом. І 26 гривень – це не ті кошти, які можуть суттєво наповнити касу комунгоспу, бо на вирішення комунальних проблем витрачається набагато більше. Але цілком за рахунок бюджету вирішувати всі питання, пов’язані з впорядкуванням території громади, ми не можемо. Так само не зможемо дозволити селам потопати в бур’янах та смітниках. Тому, як і було анонсовано, з 1 листопада у випадку, якщо переважна більшість домогосподарств не укладе договори на комунальні послуги, ми будемо змушені шукати інші джерела їх фінансування, в тім числі за рахунок збільшення тарифів на вже діючі послуги».

 

Після побаченого сміття біля автозупинки довелося на такій ось мінорній ноті завершити спілкування з маячківцями. Не хотілося б думати, що такі «пейзажі» комусь подобаються. А хочеться вірити, що наші люди усвідомлять: 26 гривень – це не тільки суто за вивезення побутових відходів, це – загалом за комфорт у громаді, якою кожен з нас гордиться...

 

Олександр ЗІНЧЕНКО,
прес-служба ТГ

« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь