A A A K K K
для людей із порушенням зору
Офіційний сайт Нехворощанської громади
Полтавська область, Полтавський район

ЗАСІДАННЯ ПОСТІЙНИХ КОМІСІЙ

Дата: 12.11.2021 23:52
Кількість переглядів: 180

Як завжди, перед черговою сесією, на своє засідання зібралися члени двох постійних депутатських комісій: бюджетної та з питань освіти. На початку роботи голова громади Віктор ДУБОВИЧ повідомив присутнім, що сьогодні до нього завітали голова Новосанжарської селищної громади Геннадій СУПРУН та заступниця головного лікаря Новосанжарського ЦПМСД з економічних питань Яніна СІРЕНКО. Мета їхнього візиту – переконати керівництво нашої громади в тому, що необхідно дати субвенцію на діяльність ЦПМСД в сумі понад 400 тис. гривень. «Як з’ясувалося в ході розмови, селищна рада вже одноосібно стала засновницею цього закладу, навіть не повідомивши нам, – говорив Віктор Олександрович. – Привезли нам розрахунки, які видаються, м’яко кажучи, дивними. Пригадуєте, ми ще на початку року просили головного лікаря впорядкувати штати наших амбулаторій і ФАПів з метою економії коштів? Схоже, до нас тоді не дослухалися. На перший погляд, керівництво ЦПМСД взагалі не хоче контролювати ситуацію належним чином. Ось вам такі факти: Нехворощанська амбулаторія за 9 місяців поточного року використала бензину на суму 12 тис. 544 грн., Соколовобалківська – на 9 тис. 407 грн., а Маячківська – аж на 52 тис. 494 грн. І ніхто не може пояснити, чому це так і звідки взялися астрономічні перевитрати у Маячці, – продовжив В.Дубович. – Більше того, до кінця року просять дофінансувати цю статтю витрат, але суми по кожній амбулаторії передбачили не ті, що можуть виходити із здорового глузду чи детального розрахунку, а пропорційно вже названим. Тобто на Нехворощу 4300 грн., Соколову Балку – 3700 грн., а на Маячку – 20 тис. 700 грн. Крім того, просять ще й на газ, електрику і воду. До речі, щодо електрики, то й тут абсурдні розрахунки. Це говорить лиш про те, що ніхто навіть не задумується, де і як зекономити, тільки надсилають клопотання виділити кошти. А цифри беруть «зі стелі». Керівництво ЦПМСД не знає ситуації на місцях, в амбулаторіях буває у кращому випадку раз на рік. До всього ще й карантин суттєво ускладнює ситуацію, індивідуальних засобів захисту не вистачає, тож у Санжарах медики вже масово звільняються. Словом, дивитися на медицину без сліз не можна».

Обговоривши це питання, депутати запропонували відкласти його розгляд. Водночас погодили виділення 171 тисячі гривень на КНП «Новосанжарська районна лікарня».

Далі В.Дубович піддав критиці роботу Нехворощанського сільського комунгоспу: «Я знову не задоволений результатами його господарювання. Ми придбали сміттєвоза, тепер нам хоч продавай його. Робота з людьми ведеться слабо, через те навіть не всі наші депутати уклали договори на вивезення сміття. Хочу вкотре наголосити: плата береться не тільки суто за вивезення відходів, а в цілому за комплекс комунальних послуг. Тобто і за розчищення вулиць від снігу, і за викошування бур’янів, і за догляд за узбіччями доріг, і за впорядкування стихійних сміттєзвалищ, і ще за багато подібних робіт. Але не всі прагнуть жити цивілізовано. Електрика подорожчала, як і все в Україні, тому доведеться таки відмовлятися від вуличного освітлення, якщо люди не хочуть оплачувати комунальні послуги за символічну суму – 26 гривень у місяць. Крім того, багато людей користуються централізованим водопостачанням і не платять за це роками, а керівництво комунгоспу не знає, як стягнути ці борги. Через те підприємство знову стає дотаційним».

Інформуючи про зміни до бюджету, головний фінансист громади Любов НОМЕРОВСЬКА озвучила пропозицію передбачити кошти на поховання учасників ліквідації катастрофи Чорнобильської АЕС по 2 тис. грн. в рамках Програми соціального захисту населення. На це відреагував депутат Володимир ЗАМУЛА, зазначивши, що всі повинні бути в рівних умовах: і «чорнобильці», й «афганці», і нинішні захисники – учасники АТО-ООС, «щоб нікому не було прикро і ніхто не вважав себе обділеним. Тому або для всіх категорій передбачаємо цю допомогу, або ні для кого. Тим більше, що законодавство нас до цього не зобов’язує».

Присутні погодилися з такою точкою зору і вирішили поки що теж відкласти це питання для більш детального вивчення.

Разом з тим члени комісії розглянули заяви громадян на виділення фінансової допомоги на лікування.

Заступниця голови СТГ Зоя КОРОЛЕНКО інформувала присутніх, що на виконання регіональної комісії з надзвичайних ситуацій у громаді створено дві робочі групи, які разом із представниками Держпродспоживслужби та поліції 15-16 листопада перевірятимуть всі заклади освіти і торгові точки на предмет дотримання ними карантинних заходів.

Знову «притчею во язицех» під час дискусії стала освіта як галузь, що споживає найбільше фінансових ресурсів. Вкотре йшлося про Соколовобалківську школу, яка, за словами голови громади, входить у зиму не підготовленою належним чином. «Оптимізацію приміщень не провели, опалюють все загалом, хоча там всього 76 дітей. До штатного розпису теж є питання, бо не може бути на таку кількість дітей півсотні працівників. Окремим рішенням на сесії ми передамо шкільний автобус на виконавчий комітет для його більш економного використання. Зрештою, доведеться думати про майбутню долю школи – переводити її на нижчий ступінь, робити філіалом опорного закладу чи ще якимось чином зменшувати витрати, аби зберегти заклад і зменшити від нього фінансове навантаження на бюджет».

«А мене обурює брехня, до якої вдається керівництво школи!», – знову взяв слово В.Замула, маючи на увазі, що 17 вересня в ході сесійної роботи депутати намагалися з’ясувати кількість учнів у десятому та одинадцятому класах. На той час директорка закладу Світлана ЗЕМЛЯНА перебувала на лікарняному і не змогла, а фактично відмовилася телефоном дати точну цифру, за неї після деяких вагань це зробила заступниця Людмила ДЕРЯГА, зачитавши по п’ять прізвищ учнів з десятого та випускного класів. Уже тоді депутати від Соколової Балки поставили цю інформацію під сумнів, тепер же Володимир Іванович відповідально заявив: «То була відверта брехня на рівні завуча! Нам назвали двох дітей з надуманими прізвищами! Якщо відділ освіти сприймає це спокійно, то я прийшов сюди не для того, аби мені брехню вішали на вуха. І хто – вчителі! Чому вони можуть навчити дітей? Як правильно брехати? І це не за чаркою між собою, а перед депутатами! Я вимагаю відповідного реагування на цей випадок. Хочу почути, що думають з цього приводу керівництво громади і в першу чергу – відділу освіти!».

На це Віктор Дубович пообіцяв запросити на сесію, що відбудеться наступної середи, директорку школи або когось із її заступниць.

Також насамкінець повідомив, що після сесії об 11-й годині 30 хвилин у приміщенні Нехворощанського Будинку культури відбудеться звіт голови громади і депутатів за рік роботи після виборів.

У засіданні постійних комісій взяли участь заступники голови громади Ольга ХОМЕНКО, Зоя КОРОЛЕНКО, Світлана КАЛІНІЧЕНКО та Микола ЗАВЕЗЬОН.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь