Офіційний сайт Нехворощанської громади
Полтавська область, Полтавський район

НАВЧАЛИСЯ, СПІЛКУВАЛИСЯ, ОБМІНЮВАЛИСЯ ДОСВІДОМ

Дата: 24.11.2021 17:56
Кількість переглядів: 347

Фото без описуУ Київській школі державного управління імені Сергія Нижного вчетверте пройшов триденний навчально-практичний інтенсив «Ефективна громада». Четвертий потік навчання зібрав лідерів громад із Дніпропетровської, Івано-Франківської, Житомирської, Полтавської, Хмельницької, Тернопільської, Херсонської, Кіровоградської, Закарпатської, Волинської, Київської та Харківської областей.

 

Нашу Нехворощанську громаду представляв її керівник Віктор ДУБОВИЧ.
Відкрили захід Віктор АНДРУСІВ – голова правління КЩДУ ім. С.Нижного, Вячеслав НЕГОДА – заступник Міністра розвитку громад та регіонів, а також Діана БАРИНОВА – керівник проєкту «Ефективна громада».

 

Власним досвідом, ефективними порадами та практичними кейсами протягом цих трьох днів у форматі нетворкінгу та живого спілкування з учасниками поділились:
– заступник Міністра розвитку громад та територій України В’ячеслав НЕГОДА;
– голова правління КШДУ ім. С. Нижного Віктор Андрусів;
– економічний аташе Посольства Латвії в Україні Айнарс МЕЗУЛІС;
– заступник директора Департаменту аграрного розвитку Міністерства аграрної політики та продовольства України Олена ДАДУС;
– екс-віце-прем’єр-міністр України, Міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово – комунального господарства України у 2014 -2019 рр. Геннадій ЗУБКО;
– інвестиційний радник ДП «Юкрейнінвест» Артем Дашковський;
– експерт-консультант з питань публічно-приватного партнерства міжнародних організацій (UN/CEFACT, UNDP, EBRD та ін.) Сергій КОЗІН;
– виконавчий директор Українського інституту майбутнього (UIF) Вадим ДЕНИСЕНКО;
– експерт з питань розвитку бізнесу, місцевого економічного розвитку Олександр СВИСТУН;
– директорка Департаменту по роботі з персоналом, корпоративного партнерства та комунікацій агрохолдингу «Астарта–Київ» Світлана МОЗГОВА;
– віце-президент Агрохолдингу «Укрлендфарминг» Євген МАНЖЕНКО;
– експерт з питань децентралізації та місцевого розвитку, представник ГО «Центр розвитку місцевого самоврядування» Віктор НЕСТЕРЕНКО;
– народний депутат України Олексій КРАСОВ;
– бізнесмен, економіст, директор програми «Економіка» Українського інституту майбутнього Анатолій АМЕЛІН.

 

Модерувала захід керівник проекту «Ефективна громада», експерт з питань децентралізації, голова ГО «Центр розвитку місцевого самоврядування» Діана БАРИНОВА.

 

Заступник Міністра розвитку громад та територій України В’ячеслав Негода у своєму виступі зазначив: «Фундаментом для місцевого економічного розвитку і розвитку спроможності громад є довіра людей до місцевої влади! Успіх території – це спільне завдання і спільне досягнення і влади і жителів».

 

«Лідерство – це дуже непросто. Що вирізняє лідера? Це наявність амбіцій і компетенцій, це постійний вихід із зони комфорту і мужність приймати сильні рішення, це усвідомлення щоразу ціни рішень і бездіяльності. Ставши на шлях лідера громади, потрібно чітко розуміти, що головною ціллю є людський розвиток у твоїй громаді – головний КРІ децентралізації в процесів місцевого розвитку» – наголосив екс-віце-прем’єр-міністр України, Міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України у 2014 -2019 рр. Геннадій Зубко.

 

«Драйвером економічного розвитку громад має стати аграрний сектор: імпортозаміщення, створення ланцюгів доданої вартості, відмова від сировинної економіки, відкриття нових ринків» – підкреслила заступник директора Департаменту аграрного розвитку Міністерства аграрної політики та продовольства України Олена Дадус.

 

Також пані Олена презентувала інформацію про програми державної підтримки аграрного сектору, які працюють сьогодні та заплановані на 2022 рік.

 

Протягом другого дня роботи представники громад мали змогу тісно поспілкуватися з представниками бізнесу та отримати відповіді на питання: чого саме чекає бізнес від місцевої влади?

 

«Для бізнесу дуже важливо, щоб місцева влада була прозора. Бізнес завжди цікавить куди і наскільки ефективно витрачаються податки , які вони сплачують до місцевих бюджетів. Коли є прозорість – виникає довіра» – підкреслили під час свого виступу директорка Департаменту по роботі з персоналом, корпоративного партнерства та комунікацій агрохолдингу «Астарта-Київ» Світлана Мозгова.

 

До речі, «Астарта-Київ» є партнером курсу, який завжди системно переймається проблемами територіальних громад і розвитком як їхніх територій, так і людського капіталу.

 

«Якщо ваш інвестиційний проект не зацікавив одного інвестора, то це не означає, що потрібно зупинитися. Продовжуйте пошуки, і успіх неодмінно прийде» – зазначив віце-президент Агрохолдингу «Укрлендфарминг» Євген Манженко. – «Кожна громада має потенціал для розвитку. Головне знайти правильний напрям та спільно рухатися до визначених цілей».

 

Народний депутат України, в минулому бізнесмен та успішний інвестор Олексій Красов розповів про власний досвід залучення іноземних інвестицій та меседжі, які привіз із останньої ділової поїздки до США. «Американські інвестори готові інвестувати в Україну у діючий бізнес, аудирований бізнес, високоефективний бізнес».

 

Корисні поради учасникам дав також бізнесмен, економіст, директор програми «Економіка» Українського інституту майбутнього Анатолій Амелін: «Для того, щоб якісно розвивати будь-який проект – від маленького бізнесу до цілої держави – необхідно чітко визначити, якого результату ви хочете досягнути. А потім вже ставити питання «як?». Запорука успіху – якісно побудована стратегія. Без неї ви не розвиваєтесь, а просто рухаєтесь за течією».

 

Проєкт «Ефективна громада» спрямований на підвищення спроможності громад та місцевий економічний розвиток. Окрім актуальних знань та дієвих практичних інструментів учасники курсу отримали нові корисні знайомства з фаховими експертами та колегами. Зокрема, до навчання долучились представники Девладівської, Космацької, Любарської, Шишацької, Війтовецької, Підволочиської, Нехворощанської, Херсонської, Добровеличківської, Великобичківської, Довжанської, Ківерцівської, Городищенської, Галицької, Краснокутської та Новокаховської територіальних громад.

 

«Навчання було насиченим, проходило дуже цікаво і конструктивно, – розповідає голова нашої громади Віктор ДУБОВИЧ. – Ми знайомилися, обмінювалися знаннями, ділилися досвідом. Одержана інформація неодмінно згодиться на практиці. Користуючись нагодою, хочу висловити подяку генеральному директору ТОВ «АФ «Добробут» Ігорю Олександровичу ЛІТВІНОВУ за сприяння в участі в цих навчаннях».

 

Під час підведення підсумків та вручення сертифікатів про проходження курсу «Ефективна громада» керівник проєкту Діана Баринова зазначила: «Децентралізація фактично запустила процеси значної конкуренції між громадами за людей, фінансові ресурси, інвестиції. Ті громади, які сьогодні звертають увагу на розвиток місцевої економіки та інвестують свій час і ресурси в навчання своїх команд – матимуть значні переваги та займатимуть лідерські позиції».

 

Крім того, Д.Баринова підкреслила, що всі випускники курсу «Ефективна громада» тепер стають партнерами КШДУ ім. С.Нижного та можуть розраховувати на консультативну підтримку наших експертів з питань місцевого економічного розвитку та залучення інвестицій: «Всі випускники курсу тепер долучилися до закритої групи для системного спілкування з експертами курсу, а також матимуть можливість стати частиною Спільноти випускників КШДУ ім. С. Нижного».

 

Тепер команда КШДУ ім. С.Нижного планує у 2022 році провести Інвестиційний Форум, де кожна громада-партнер зможе презентувати свій інвестиційний потенціал для українських та іноземних інвесторів. Тож далі буде!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь