A A A K K K
для людей із порушенням зору
Офіційний сайт Нехворощанської громади
Полтавська область, Полтавський район

Форум добросусідства громад і територій

Дата: 13.12.2021 19:55
Кількість переглядів: 297

 

Фото без описуЗ ініціативи народного депутата Костянтина КАСАЯ 10 грудня у Нехворощі відбувся ПЕРШИЙ ФОРУМ ДОБРОСУСІДСТВА ГРОМАД І ТЕРИТОРІЙ. А підготувала його команда голови нашої СТГ Віктора ДУБОВИЧА.

 

На захід прибуло чимало поважних гостей. Зокрема, Микола КОРОЛЬОВ, Валерій ШТЕПКА, Тетяна ЛЄСКОВА, Олександр ТРОЦЬКИЙ, Сергій ОВЧАРЕНКО та Геннадій СУПРУН – відповідно, голови Чутівської, Скороходівської, Драбинівської, Козельщинської, Машівської та Новосанжарської громад Полтавського району, а ще керівниця сусідньої Чернеччинської громади Наталія СІЛЬМАН та заступник голови Скороходівської ТГ Юрій ПЕТРЕНКО. Також керівниця БО «Smart Foundation» Наталія БАРИШПОЛЬСЬКА і керівник програми цього благодійного фонду Володимир КРАВЧЕНКО; експерт з бюджетних питань Асоціації міст України Костянтин КАЧАНЕНКО; заступник директора із взаємодії з органами влади ГПУ «Полтавагазвидобування» Павло КИШКАР та начальник відділу комунікацій Юрій ІСАЄВ; заступник голови Полтавської обласної ради і водночас представник партії «Рідне місто» Олексій ЧЕПУРКО та директор Департаменту охорони здоров’я Полтавської ОДА Юрій КУРИЛКО; помічниця народного депутата К.Касая Олеся ДУБОВИЧ; заступник голови Полтавської райдержадміністрації Олександр СОЛОДОВНИК; депутат Нехворощанської громади Володимир ЗАМУЛА та завідувачка Нехворощанської амбулаторії ЗПСМ Ольга ШЕВЧЕНКО; заступниці голови нашої СТГ і працівниці апарату сільської ради.

 

На початку роботи присутніх привітали К.І.КАСАЙ і В.О.ДУБОВИЧ, побажали плідної роботи, «щоб форум став для всіх пізнавальним і корисним, досить інформативним і продуктивним, щоб це допомогло краще розвивати наші громади». А Костянтин Іванович у свою чергу поздоровив присутніх із Всесвітнім днем прав людини. «Бо ми повинні постійно пам’ятати, що працюємо для людей, – говорив народний депутат. – Приємно, що позитивним прикладом у цьому плані є Нехворощанська громада, і ви в тому сьогодні переконаєтесь. Побачите, як тут створюють комфортні умови для проживання людей. Це перший форум, який ми запровадили, і в майбутньому такі зібрання плануємо провести у багатьох сусідніх громадах».

 

Офіційна частина форуму видалася досить інформативною, а перше питання – дуже актуальним, тому Юрію Фото без описуКУРИЛКУ довелося бути за трибуною більше години замість тридцяти хвилин, відведених регламентом. Тема його доповіді говорить сама за себе: «Дорожня карта реформ: трансформація медичної системи у громадах». Бо медична реформа, як відомо, не завжди враховує інтереси сільських мешканців, звідси так багато на неї нарікань. У ході дискусії Олександр ТРОЦЬКИЙ зазначив, що за такої ситуація медицина ніколи не наблизиться до сільських жителів, «а Україна – це перш за все село, а не місто». Звернув увагу на необхідності запровадження так званого «сільського коефіцієнту», бо лікар, який працює у великому місті і його сільський колега не можуть бути в однакових умовах, а реформатори цього не враховують. З такою позицією цілком погодився Костянтин КАСАЙ і запропонував головам громад підготувати колективного листа, «який ми обговоримо у Верховній Раді з колегами-мажоритарниками і вийдемо із відповідною законодавчою ініціативою».

 

Ішлося також і про вакцинацію населення від коронавірусу, доповідача буквально закидали запитаннями з цього приводу. Взагалі, тема медицини викликала серед присутніх настільки жвавий інтерес, що відразу ж вирішили провести окремий форум на тему охорони здоров’я в сільській місцевості.

 

Цікавими були й інші виступи. Костянтин КАЧАНЕНКО говорив на тему «Державна допомога від громад: кому можна надавати та як перевірити допустимість». Юрій ПЕТРЕНКО поділився досвідом використання хмарних технологій у закладах освіти Скороходівської ТГ, а Наталія БАРИШПОЛЬСЬКА розповіла, як звичайну сільську бібліотеку можна перетворити на сучасний смарт-простір, навіть показала короткий відеоролик про Козельщинську бібліотеку. Про відповідальний бізнес та співпрацю з громадами говорив Павло КИШКАР.

 

Потім господарі форуму запросили гостей оглянути соціальну інфраструктуру Нехворощі. Спочатку завітали до опорного закладу «Нехворощанський ЗЗСО І-ІІІ ст.», де їх зустріла директорка Тетяна ГРИЦАЙ, а голова громади Віктор ДУБОВИЧ розповів про реконструкцію харчоблоку, спрямовану на впровадження здорового харчування учнів, що відповідає сучасним вимогам і нормам. Доки діти через карантин школу не відвідують, дорослі використовують цей час для монтажу системи вентиляції.

 

Фото без описуДалі були відвідини майбутнього Центру надання медичних послуг, де вже вийшли на фінішну пряму оздоблювальні роботи і починається завезення меблів. Гості з цікавістю оглянули приміщення зовні та всередині й не приховували своїх вражень від побаченого. І постійно цікавилися у Віктора ДУБОВИЧА і фінансовими, і юридичними питаннями. Тож було їм що сказати і під час підведення підсумків. Наталія СІЛЬМАН, приміром, висловила задоволення від того, що і жителі Чернеччинської громади тепер зможуть одержувати у Нехворощі медичні послуги у гарних умовах. «Я приємно вражена тим, що Нехвороща так стрімко розвивається, що Віктор Олександрович має згуртовану команду однодумців і, чесно кажучи, по доброму заздрю йому, що у вас є співпраця з народним депутатом. Справді, таке побачиш не скрізь».

 

Голови сусідніх громад дякували народному депутату за чудову ініціативу – проводити у громадах такі форуми, які є дуже корисними для всіх, бо налаштовують на взаємну комунікацію, на обмін досвідом та ідеями, які можна впроваджувати на своїх територіях. Віктору ДУБОВИЧУ висловлювали вдячність за запрошення та організацію форуму на достойному рівні. А Костянтин Іванович КАСАЙ у свою чергу пообіцяв наступний форум провести у Козельщині.

 

Костянтин Касай Smart foundation Павло Кишкар Iurii Isaiev Олексій Чепурко
 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь