A A A K K K
для людей із порушенням зору
Офіційний сайт Нехворощанської громади
Полтавська область, Полтавський район

ПОЗАЧЕРГОВА ВІСІМНАДЦЯТА СЕСІЯ Нехворощанської громади відбулася сьогодні в залі засідань.

Дата: 23.12.2021 20:50
Кількість переглядів: 5403

Фото без описуНа неї прибуло 13 депутатів. З цього приводу голова громади Віктор ДУБОВИЧ висловився так: «Мені дуже прикро, що серед нас є ті, за кого люди на виборах віддали свої голоси, але ці обранці майже не беруть участі в пленарних засіданнях. От і сьогодні зібралося менше двох третин депутатів, тому ми не зможемо розглянути деякі земельні питання. А люди чекають наших рішень. Що ж, хай подякують тим, хто ігнорує депутатську діяльність. Думаю, зайнятість на виробництві не повинна бути виправданням, адже законодавство передбачає, що депутат у день сесії звільняється від основної роботи і працює в залі засідань. Тільки не в кожного є на те бажання…».

 

Потім Віктор Олександрович перейшов до приємного: під оплески присутніх привітав депутата Сергія ХОМЕНКА з народженням доньки, побажавши новонародженій здоров’я, а батькам – «не зупинятися на досягнутому».

 

Оскільки головним питанням, заради якого й зібралися депутати на позачергову сесію, було прийняття бюджету на 2022-й рік, то перш ніж надати слово начальниці фінансового відділу Любові НОМЕРОВСЬКІЙ, керівник громади зробив невеликий вступ. Він повідомив, що головний фінансовий документ ретельно опрацьований членами бюджетної комісії, враховано всі зауваження і побажання, але в останній момент виникли певні обставини, пов’язані з майбутнім відкриттям Центру надання медичних послуг. Якщо говорити конкретно, то в першому кварталі наступного року державна субвенція на утримання медичних закладів нашої громади через Національну службу здоров’я України (НСЗУ) становитиме 300 тис. гривень. Водночас Новосанжарський ЦПМСД просить нас зі свого боку додатково дофінансувати ще майже на пів мільйона. «Цю суму вважаємо не зовсім обґрунтованою, – пояснив В.ДУБОВИЧ. – Ми неодноразово зверталися до керівництва ЦПМСД з тими чи іншими запитаннями, але відповідей так і не одержали. Наприклад, нам відомо, що частина жителів нашої громади уклала договори з новосанжарськими сімейними лікарями, але яка це кількість – таємниця за багатьма замками. Місяцями не можемо домогтися хоч якихось розрахунків. Крім того, до нашої думки не прислухаються, до нас приїздять тільки просити гроші; а подивитися, в яких умовах працюють наші медики – на це в новосанжарського керівництва немає ні часу, ні бажання. От і прикро, що ми не можемо впливати на ситуацію і не можемо її контролювати. Виходить, наша роль у забезпеченні своїх же людей медичними послугами зводиться до одного: виділити кошти. А наскільки ефективно вони будуть витрачатися керівництвом ПМСД – того ми знати не повинні. Я з цим не погоджуюсь і пропоную виділити на перший квартал 300 тисяч замість п’ятисот, а далі рухатимемось у напрямку того, щоб мати свій ЦПМСД і фінансувати його напряму. Подібна ситуація з Новосанжарською музичною школою, яка просить у нас 315 тисяч на рік на 18 учнів з нашої громади. Але нас цікавить, чому заняття проходять на базі Андріївського ліцею, а не в Соколовобалківському клубі? Може охочих займатися музикою було б ще більше, бо не всім зручно добиратися до ліцею. Як проходять ті заняття? Чи всі діти регулярно їх відвідують? Словом, запитань без відповідей дуже багато, відтак пропоную всім депутатам висловитися з цього приводу. Наше рішення повинно бути колегіальним і продуманим, бо ми не можемо собі дозволити викидати гроші на вітер».

 

З числа присутніх депутатів виступив Володимир ЗАМУЛА, який цілком підтримав позицію голови громади і навіть навів такий аргумент: на музичну школу ми повинні виділити 315 тисяч, а скільки виділяємо на розвиток спорту? «Я не проти музики, але спортом охоплено набагато більшу кількість дітей, і спорт – це здоров’я нашої молоді» – зазначив Володимир Іванович.

 

В результаті обговорення одностайно вирішили виділити на перший квартал Новосанжарським ЦПМСД і ЦРЛ по 300 тисяч, а музичній школі – 79 тис. грн.

 

Далі слово взяла Л.НОМЕРОВСЬКА, яка назвала такі цифри: загальний фонд місцевого бюджету заплановано в сумі 45 млн. 870 тис. грн., спеціального фонду – 80 тис. грн. Очікувана рента від видобутку на території громади корисних копалин – 9 млн. 756 тис.

 

Після того, як Любов Андріївна детально познайомила з сумами прогнозованих надходжень і видатків, свою думку знову висловив депутат В.ЗАМУЛА, звернувши увагу, що названі цифри – це добре, але присутнім цікаво мати ґрунтовний економічний аналіз життя громади: які видатки за результатами господарювання у нас зменшились, а які – навпаки? В яку суму обходиться навчання однієї дитини в розрізі наших шкіл і дитсадків? «І тоді ми побачимо чітку картину, де треба добавити, а де врізати; де більш ефективне господарювання, і завдяки чому. І з нерухомістю пора навести порядок, бо одні регулярно платять, інші роками переховуються від сплати податків – це хибна практика!».
Голова громади погодився з депутатом Замулою і доручив заступниці начальниці відділу освіти Яні ЛЕВАДНІЙ підготувати такий аналіз у розрізі навчальних закладів. При цьому додав: «Ми все повинні аналізувати, в усе вникати, інакше не можна».

 

Далі депутати за півгодини проголосували за решту питань. У тім числі, затвердили Програму організації безкоштовного харчування учнів 1-4 класів та учнів пільгових категорій; Програму «Шкільний автобус» на 2022-2025 роки; Комплексну програму розвитку фізичної культури і спорту (інформували Яна ЛЕВАДНА, головний бухгалтер Ірина КОЛЬБА, заступниця голови СТГ Зоя КОРОЛЕНКО).

 

На завершення сесії В.ДУБОВИЧ подякував присутнім за плідну роботу впродовж року, що минає, за активну життєву позицію, за ідеї та допомогу в їх реалізації. Привітав з Новорічно-Різдвяними святами і висловив сподівання, що надалі депутатський корпус буде працювати ще більш ефективно, і завдяки тому наша громада матиме більше досягнень.

 

Натомість від імені своїх вихованців, відвідувачів Соколовобалківського дитсадка «Берізка», депутатка Ірина ВІЛЬХОВА вручила керівникові громади подарунок – виготовлену руками дітей паперову ялинку з прикріпленими до неї побажаннями.

 

Далі за пропозицією заступниці голови СТГ Ольги ХОМЕНКО вирішили ще на кілька хвилин продовжити спілкування на свіжому повітрі, здійснивши пішу екскурсію до приміщення майбутнього Центру надання медичних послуг, де вже завозяться і встановлюються меблі. Оглядаючи кабінети, коридори, санвузли й автогараж, окремі депутати не приховували захоплення: «Такого і в Полтаві не знайдеш!». Справді, все тут вже сяє чистотою і новизною: кахлі, сантехніка, скляні перегородки, внутрішні двері, батареї опалення… Лідер громади запевнив, що опалювальна система увімкнута на мінімум, але в приміщенні температура більше 20 градусів і ремонтники працюють в літніх футболках.

 

У захопленні від гаражів був депутат Віктор КИБКАЛО, який теж прийшов сюди вперше. «Ну нічого собі!» – тільки й мовив. Бо тут також все викладено кахлями: і стіни, і навіть оглядова яма, а замість традиційних дверей стоять гаражні ролети.

 

«Ми в цьому році зробили величезний обсяг роботи, провівши таку реконструкцію старого приміщення. Але це тільки перший етап відродження медичного закладу в Нехворощі. Далі нас чекає не менш складний наступний етап – організаційний: призначення керівника, одержання відповідних ліцензій, придбання медичного обладнання, і найголовніше – вирішення кадрових питань. Ми й це здолаємо, якщо будемо однодумцями» – підсумував Віктор ДУБОВИЧ.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь