Офіційний сайт Нехворощанської громади
Полтавська область, Полтавський район

Дев'ятнадцята сесія восьмого скликання

Дата: 11.01.2022 17:03
Кількість переглядів: 4936

Фото без описуДвадцятьом депутатам, які сьогодні прибули на чергову сесію СТГ, належало розглянути менше десятка питань, внесених до порядку денного.

 

Першим питанням підтримали проєкт рішення щодо створення юридичної особи публічного права – комунального некомерційного підприємства «Центр первинної медико-санітарної допомоги Нехворощанської сільської ради (скорочено – КНП ЦПМСД)». Інформувала заступниця голови громади Зоя КОРОЛЕНКО, котра пояснила, що водночас належить затвердити Статут КНП та Положення про проведення конкурсу на посаду керівника та прийняття його на роботу.

 

«Ми були готові до Нового року перевести наші медичні заклади у реконструйоване приміщення, але на заваді стали певні бюрократичні перепони, які належить подолати» – пояснив голова громади Віктор ДУБОВИЧ.
Про співфінансування проєкту «Реконструкція будівлі Нехворощанського КЗДО «Ясла-садок «Сонечко» пояснила заступниця голови СТГ Ольга ХОМЕНКО: «Заклад потрапив до переліку об’єктів, які можуть бути профінансовані у нинішньому році з Державного фонду регіонального розвитку. Аби нас визнали переможцями, до повного пакету документів треба рішення про наше співфінансування – мінімум 10 відсотків від проєктної вартості реконструкції, яка загалом дорівнює 14 млн. 415 тис. грн. Тобто нам належить виділити вже в лютому місяці 1 млн. 441 тис.».

 

Про передачу майна з балансу виконавчого комітету на баланс та в оперативне управління КП «Нехворощанський сільський комунгосп» інформувала головна бухгалтерка виконкому Ірина КОЛЬБА. Йшлося про придбаний завдяки участі в конкурсі громадських екологічних ініціатив прес для пресування пластикових відходів. Його й належить передати комунгоспу для використання.

 

Про необхідність створити КУ «Центр культурних послуг» ішлося в інформації Ольги ХОМЕНКО. У громаді самі по собі діють 6 клубних закладів і 5 бібліотек, тож давно визрівала ідея створити для них єдиний координаційний центр та об’єднати їх в одну установу. А пришвидшила її реалізацію закладена в Державному бюджеті субвенція саме на розвиток таких Центрів. Тобто, окремі клубні заклади чи бібліотеки таку субвенцію отримати не зможуть, а ЦКП як юридична особа публічного права дасть можливість залучити додаткові кошти на нашу галузь культури. При цьому її штат не збільшуватиметься, окрема бухгалтерія теж не створюватиметься».

 

Кілька хвилин депутати витратили на розгляд питань земельного законодавства, про які інформувала начальниця відділу земельних ресурсів Олена ШИЙКА. Коли зайшла мова про необхідність затвердити технічну документацію на земельну ділянку 0,18 га, що під водною свердловиною на вулиці Перемоги, 3-б в Соколовій Балці, депутат Володимир ЗАМУЛА зауважив, що там давно існує дорога, якою користуються односельці. І може статися так, що ділянку обгородять і тим самим перекриють ту дорогу, «і людям доведеться добиратися до центру села за три кілометри в обхід ріллею». Зав’язалась коротка дискусія, в результаті якої депутати погодилися, що проєкт рішення все-таки належить підтримати, хоча троє соколовобалківських депутатів проголосували «проти». Потім Віктор ДУБОВИЧ звернувся до своїх заступників з таким проханням: «Перш ніж виносити подібні питання на розгляд профільної комісії, зберіться на своїй території зі своїми депутатами і ретельно їх вивчіть та обговоріть, аби не виникали подібні непорозуміння на сесії. Бо депутати з Маячки, приміром, не можуть знати усіх обставин на території Соколової Балки, і навпаки. А непродуманих рішень у нас не повинно бути».

 

Коли дійшла черга до пропозиції скасувати рішення одинадцятої сесії «Про укладення договору оренди землі на новий строк з громадянином Володимиром ФЕТЧЕМ», Віктор Олександрович пояснив: мова про три земельні ділянки, на яких щосуботи у Нехворощі збирається ринок. «Оскільки торік минув термін довготривалої оренди цієї землі, то Володимир ФЕТЧ, відповідно до законодавства, мав першочергове право на її продовження. Отож за це ми й проголосували, хоча з 2014 року не одержали за користування тією територією жодної копійки. Є в нас і питання щодо її благоустрою, вона залишається невпорядкованою, без належної для ринку інфраструктури. Тепер Володимир Петрович відмовляється підписувати договір на новий термін, оскільки після того він уже не зможе безоплатно користуватися ринковою площею. Таким чином, наше попереднє рішення виявилося марним і треба його скасувати. Надалі ця ділянка буде виставлена на аукціон – думаю, знайдеться інший підприємець, який наведе там порядок і ринок у Нехворощі стане більш цивілізованим. Ніхто з торгуючих на ньому від такого нашого рішення не постраждає, а може навіть навпаки – кращими стануть умови для торгівлі».

 

У «Різному» В.ЗАМУЛА запропонував підготувати від імені депутатів колективного листа з приводу експлуатації та обслуговування дороги до Андріївського ліцею. «Великоваговики щодня снують туди з якимось вантажем і розбивають наші дороги у межах двох сіл. Хто за це відповідатиме і хто їх полагодить, коли в ліцеї завершаться всі будівельні роботи?».

 

В.ДУБОВИЧ підтримав цю пропозицію і пообіцяв звернутися з відповідним листом до Агентства місцевих доріг Полтавської області.

 

Потім Віктор Олександрович зачитав листа, який прийшов із Соколової Балки. Починається він так: «Щоб було справедливо, зачитайте і нашого анонімного листа від небайдужих жителів громади, бо читати анонімки Замули ви можете». Голова громади відразу пояснив: автори мають на увазі попередній лист від батьків та вчителів Соколовобалківської школи, де йшлося про холоднечу в класах. «Той лист і справді був анонімний, але ж правдивий! Ми відразу ж поїхали у школу і на власні очі переконалися, що температура в класах не відповідає санітарним нормам, нижче 16 градусів. Як дітям сидіти за партами в такій холоднечі? А цей лист, всипаний образливими та жаргонними слівцями – суцільна маячня. Ви тільки послухайте: «В селі Соколова Балка громада вважає, що Замула Володимир Іванович – «смотрящий» над вами! Цей … (образливі слова опускаємо) ішов у депутати, щоб красти і мстити! Цього чоловіка люди поставили на місце, а ви підняли його назад!», і тому подібне.

 

«Хіба я обирав Замулу в депутати?, – зауважив В.ДУБОВИЧ. – І хто розумний повірить у такі дурниці? Прикро лиш те, що автори цього листа жодним словом не обмовилися про місцевих учнів та проблеми з опаленням у школі. Земля та боротьба із Замулою – це все, що їх турбує. Більше на подібні «звернення» ми реагувати не будемо, краще створимо для цих писарів якийсь клуб дозвілля – може таким чином спрямуємо їхню бурхливу діяльність в розумне русло».

 

Присутніх найбільше потішило таке речення: «Нехворощани кажуть, що їм не потрібна лікарня, де приймає участь Замула». По-перше, важко повірити, щоб нехворощани відмовились від такого соціально значущого закладу, як медичний, бо Замула там нібито бере якусь «участь». По-друге, Замула жодним чином не причетний до його відродження. Тому лист і справді схожий на якусь маячню. Сам же Володимир Іванович прокоментував його так: «Я здогадуюсь, чиїх рук це справа – видно неозброєним оком. Мабуть, Фаїна Раневська правильно колись говорила, що жити треба так, аби пам’ятала тебе навіть всіляка сволота. Значить, ми правильно живемо і правильно діємо, якщо сволота ще реагує на нас і пише про нас анонімки, боячись назвати власне ім’я».

 

Олександр ЗІНЧЕНКО,
пресслужба СТГ


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь