A A A K K K
для людей із порушенням зору
Офіційний сайт Нехворощанської громади
Полтавська область, Полтавський район

19 січня християни традиційно відзначають Хрещення Господнє – останнє свято новорічно-різдвяного циклу.

Дата: 19.01.2022 22:28
Кількість переглядів: 221

Фото без опису19 січня християни традиційно відзначають Хрещення Господнє – останнє свято новорічно-різдвяного циклу. З ним пов’язують хрещення в річці Йордані Ісуса Христа. Вважається, що вода у цей день стає цілющою, «живою», тож люди несуть її до церкви на освячення. Та особливо корисним вважається водохресне купання в ополонці, попередньо освяченій служителем церкви.

 

У давнину чоловіки вирубували з криги хрест «Йордан», виймали його і ставили поруч з ополонкою, обливали червоним буряковим соком і прикрашали. Священник занурював у воду срібний хрест і всіх присутніх окроплював. На свято Водохреща, зустрівшись, годиться казати: «Христос Хрестився!», і чути у відповідь: «У річці Йордані!».
Не оминули традицію святкування Водохреща і жителі Нехворощі. Зранку вони прийшли до Свято-Миколаївської церкви на святкове Богослужіння, після якого відбулося освячення принесеної води. Потім рушили на центральний пляж села, до підготовленої купелі. Працівники сільського комунгоспу подбали про елементарні зручності для купальників: виготовили дерев’яний трап для сходження у воду, встановили кабінку для перевдягання. Традиційно вирубали з криги і встановили великий хрест, як колись наші пращури.

 

Втім, сміливців зануритись у крижану воду під час Богослужіння на пляжі було небагато: хтось скупався зарані, до приходу священника, а хтось чекав, доки розійдуться глядачі. Напевне, пірнути в ополонку легше, ніж зробити це на очах односельців. Декому вистачило просто вмитися річковою водою з вірою, що на весь рік захистяться від хвороб.

 

Як завжди, святкування Водохрещі додало чимало позитивних емоцій і тим, хто відвідав церкву та скупався, і тим, хто за цим спостерігав, не наважившись увійти в Оріль.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь