A A A K K K
для людей із порушенням зору
Офіційний сайт Нехворощанської громади
Полтавська область, Полтавський район

Валентина ДУМЕНКО: «ПОЛІОМІЄЛІТ НЕ ЛІКУЄТЬСЯ. ТІЛЬКИ ЩЕПЛЕННЯ МОЖЕ ПОПЕРЕДИТИ НЕВИЛІКОВНИЙ ПАРАЛІЧ АБО Й СМЕРТЬ ДИТИНИ»

Дата: 05.02.2022 21:16
Кількість переглядів: 390

Про усі ризики можливого поширення поліомієліту, що повернувся в Україну і знову загрожує нашим малюкам, говоримо із завідувачем обласним Центром дитячої імунології КП «Полтавська обласна дитяча клінічна лікарня Полтавської обласної ради» Валентиною Думенко.

Валентино Іванівно, де й коли в Україні зареєстровано випадки поліомієліту?

У жовтні минулого року у Рівненській області захворіла на поліомієліт дівчинка віком 1 рік і 7 місяців. Дитина народилася здоровою, вчасно навчилася ходити. Але вона, як і дев’ять її братів та сестер, не була вакцинованою. Після перенесеного поліомієліту  лікарі не дають жодних гарантій, що вона знову стане на ноги. Ще 6 дітей із цієї родини виявилися носіями вірусу поліомієліту. Але навіть параліч доньки не одразу переконав батька вакцинувати своїх дітей. Попереду – довготривале лікування, багато курсів реабілітації. Стан дитини стабільний, проте грубий парез залишається. Швидше за все інвалідизація неминуча. Ще одна дитина захворіла на поліомієліт на Закарпатті.

В.І.Думенко

Через пандемію коронавірусу в Україні різко впав рівень щеплення дітей, зокрема і від поліомієліту. А за умов низької вакцинації навіть одна інфікована дитина може спричинити новий спалах і швидко заразити інших дітей, попереджають в ЮНІСЕФ.

Розкажіть детальніше про загрози і ризики поліомієліту

 Ця хвороба відома людям уже кілька тисячоліть. У середині XX століття зростання захворюваності на поліомієліт набуло в багатьох країнах Європи та Північної Америки характеру національного лиха.

Старше покоління українців пам’ятає, скількома смертями та якими каліцтвами на все життя загрожує ця хвороба.

У 1950-х роках ХХ століття у США нарешті винайшли вакцину проти поліомієліту, і тим самим зупинили поширення та поступово звели нанівець циркуляцію вірусу. Спочатку цього  досягли в США та деяких інших державах. А у 1980-х роках почали масово вакцинувати дітей і на території сучасної України. Поліомієліт не лікується. Тільки щеплення може попередити невиліковний параліч або й смерть дитини.

Проте зараз, через ряд причин (карантинні обмеження, антивакцинаторські настрої, зниження загальних показників вакцинації) спалах поліомієліту зафіксовано вперше за 6 років – у Рівненській області, а згодом і на Закарпатті.

Цей вірус може поширюватися орально-фекальним шляхом від людини до людини через брудні руки, інфіковану воду. Розмножується у глотці, кишківнику,  потрапляє до кровотоку і може вражати нервову систему. Поліовірус поширюється непомітно і швидко, оскільки у більшості інфікованих хвороба протікає без жодних симптомів.

Найбільш вразливі до поліомієліту  діти віком до 6 років. В окремих випадках заразитися також можуть невакциновані дорослі.

Поліомієліт може загрожувати великій кількості невакцинованих або не повністю вакцинованих дітей невиліковним паралічем і навіть смертю протягом кількох годин. Серед тих, кого паралізувало внаслідок поліомієліту, 5–10% помирають через те, що параліч уразив саме дихальні м’язи.

Ліків від поліомієліту не існує. Єдиним і безальтернативним захистом від хвороби є щеплення.

Які симптоми поліомієліту?

Це можуть бути рухові розлади: сильний біль в уражених м’язах і рухові розлади аж до повного паралічу, що може розвинутися за кілька годин. Невиліковний параліч – найважчий симптом, пов’язаний із поліомієлітом, оскільки він може призвести до постійної інвалідності та смерті. Серед тих, кого паралізувало внаслідок поліомієліту, 5–10 відсотків помирають через те, що параліч уразив саме дихальні м’язи.

Можуть проявлятися грипоподібні симптоми: лихоманка, головний біль, біль у животі й горлі, нудота і блювання. За такої форми хвороби, яка виникає у 25% випадків, вірус поширюється найактивніше, залишаючись непомітним через схожість з симптомами грипу.

У понад 70 відсотках випадків хвороба протікає без будь-яких клінічних проявів. У такому разі вірус створює особливу небезпеку для тих, хто оточує його носія, оскільки присутність і швидке поширення смертельно небезпечної інфекції залишається непоміченою.

Крім того може розвиватися пост-поліомієлітний синдром: діти, які, здається, повністю вилікувалися, можуть відчувати нові м’язові болі, слабкість або параліч у дорослому віці через десятки років після первинного захворювання.

Коли і як вакцинують дітей від поліомієліту?

Відповідно до Національного календаря профілактичних щеплень дитина має отримати 6 доз вакцини від поліомієліту:

•        у 2 та 4 місяці від народження – інактивованою поліомієлітною вакциною (ІПВ) (ін’єкційно);

•        у 6 та 18 місяців, а також у 6 та 14 років – оральною поліомієлітною вакциною (ОПВ) (краплі, орально).

Шість доз вакцини необхідно і достатньо, щоб сформувався імунітет до поліомієліту на все життя.

Обидві вакцини, ІПВ й ОПВ, формують імунітет до поліомієліту. ІПВ запобігає розвитку клінічних проявів інфекції у разі потрапляння поліовірусу до центральної нервової системи, таким чином захищаючи від паралічу. ОПВ формує імунітет в кишківнику й у такий спосіб захищає від зараження і запобігає передачі вірусу.

Вакцини, які використовують державні й приватні клініки, безпечні, якісні, зареєстровані та дозволені для використання в Україні.

Для того, щоб припинити циркуляцію поліовірусу та створити колективний імунітет, необхідно вакцинувати більше  95 відсотків  дітей.

З огляду на ризики, сьогодні кожна сім’я мусить ще раз перевірити, чи отримала ваша дитина всі необхідні щеплення від небезпечної хвороби. Якщо якась із доз пропущена, будь ласка, негайно зверніться до педіатра чи сімейного лікаря та надолужте ті щеплення, що пропустили.

Чим загрожує цей спалах поліо?

Допоки хоч одна дитина залишається інфікованою, всі невакциновані діти наражаються на небезпеку зараження поліомієлітом. Нездатність викорінити поліомієліт там, де його було виявлено, може призвести до 200 000 нових випадків щороку протягом 10 років у всьому світі.

Довідково: У 2021 році у Полтавській області отримали щеплення від поліомієліту 89,7 відсотка  дітей до 1 року, 91,5 відсотка – дітей віком до 18 місяців, 89,1 –  до 6 років, 91,2 – до14 років.

Найкраще спрацювали в цьому напрямку  Великобагачанський Центр первинної медико-санітарної допомоги – 98,4 відсотка, Градизький ЦПМСД – 96,8, ЦПМСД №1 м.Полтава – 95,5, Гадяцький ЦПМСД – 94 відсотки,  ЦПМСД №2 м.Полтава – 93,4.

 Недостатній показник охоплення щепленнями проти поліомієліту дітей до 1 року в  Пирятинському (58,8 відсотка), Кобеляцькому (70,6), Новосанжарському (68,8) Центрах ПМСД. Є медичні заклади (і комунальної, і приватної форм власності), що мають ще нижчі показники вакцинації дітей проти поліомієліту у деяких вікових групах. До них належать, наприклад,  МЦ «Мій Лікар»,  Кобеляцька міська лікарня, ЦПМСД Білицької сільської ради, Білоцерківський ЦПМСД.

Всього дітей із порушеннями Національного календаря щеплень проти поліомієліту в області виявлено 1904. Із цими родинами проводиться робота, адже пропущені дози потрібно надолужити терміново.  Вакцинація триває.

А вже навесні розпочнеться другий етап заходів у відповідь на спалах поліомієліту в Україні: щеплення всіх дітей віком до 6 років, навіть якщо вони отримали усі необхідні дози вакцин згідно з Національним календарем. На Полтавщині це більше 57 тисяч малюків. Додаткова доза оральної вакцини проти поліовірусу другого типу  необхідна для захисту дітей від інфікування та зупинення циркуляції вірусу в Україні. Дати проведення будуть оголошені заздалегідь. 

КП «Полтавський обласний центр громадського здоров’я Полтавської обласної ради»

https://phc-pl.com.ua/valentyna-dumenko


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь