A A A K K K
для людей із порушенням зору
Офіційний сайт Нехворощанської громади
Полтавська область, Полтавський район

7 лютого відбулося спільне засідання бюджетної та освітянської комісій

Дата: 08.02.2022 17:20
Кількість переглядів: 320

7 лютого відбулося спільне засідання бюджетної та освітянської комісій, під час якого депутати розглянули кілька питань. Зокрема, про внесення змін до показників бюджету Нехворощанської сільської територіальної громади на 2022 рік та про затвердження виконання бюджету за 2021 рік доповідала начальниця фінансового відділу Любов НОМЕРОВСЬКА.

 

Слухаючи пропозиції щодо розподілу вільних залишків, детально зупинилися на потребах галузі освіти. Депутат Володимир ЗАМУЛА зауважив, що перш ніж виділяти Соколовобалківській школі 46 тисяч гривень на встановлення витяжки у харчоблок, годилося б нарешті почути звіт керівництва закладу про те, на що витрачаються кошти, одержані за шкільну землю. «Ми добивалися, щоб ця сума зросла утричі, і коли тепер школа одержала майже мільйон гривень, ми не можемо допитатись, куди ж вони діваються, – говорив Володимир Іванович. – Ліхтарів у спортивній залі як не було, так і немає. Хоча коли послухаєш керівництво школи, то там у них є такі спонсори, що й позаздрити можна. А ліхтарі причепити нікому. Далі. Кажуть, у школі зробили безкоштовне харчування. З одного боку це добре, а з іншого – хто знає, скільки конкретно учнів там щодня харчується і чому діти бігають на перерві в магазин? Скільки продуктів закуповується? Може там безкоштовно харчуються і працівники школи, та ще й додому беруть в торбинку – ми ж не знаємо, бо все шито-крито. Однак ще й з бюджету доплачуватимемо! Тому пропоную відкласти ці 46 тисяч до тих пір, поки перед нами не прозвітують за кожну копійку».

 

В.Замулу доповнив голова бюджетної комісії Віктор КИБКАЛО: «Скажу чесно: донедавна я міг припустити, що всі нарікання на роботу адміністрації Соколовобалківської школи «замішані» на якійсь особистісній неприязні між директоркою і депутатами. Буває. Та ось днями довелося вперше побувати в тій школі. Директорки на місці не було, приміщення показала її заступниця. Таке враження, що ту школу ще з радянських часів ніхто не фінансував. Є керівниця, є завгосп, є електрик, а ліхтарів дійсно немає. Немає там хазяйської руки, і це я побачив на власні очі. Я теж за звіт, а там визначимося».

 

Долучилася до обговорення і заступниця голови громади Світлана КАЛІНІЧЕНКО, зазначивши, що не можна ефективно використовувати гроші без обґрунтування, без планування на перспективу, без визначення пріоритету робіт, і так далі.

 

Члени комісій одностайно погодилися з пропозицією колег. Виділення інших коштів, передбачених у проєкті рішення для галузі освіти, депутати погодили.

 

Також заслухали 12 заяв громадян щодо надання нецільової благодійної допомоги. З них депутати дві заяви відхилили, пропонуючи розглянути їх пізніше, а решті заявникам погодили надати кошти на лікування.

 

Далі заступниця голови громади Зоя КОРОЛЕНКО інформувала присутніх, що до порядку денного найближчої сесії внесено питання, відповідно до яких пропонується затвердити чи внести зміни до комплексних Програм. Деякі з них, як от щодо розвитку місцевої пожежної охорони, вже діють, просто їх належить затвердити на наступний період. Є й нові Програми. Наприклад, щодо зайнятості населення – в її рамках кошти виділятимуться на громадські роботи. Програма підтримки народжуваності на території громади розроблена з ініціативи голови СТГ Віктора ДУБОВИЧА. Якщо депутати затвердять її, то кожному з батьків буде виплачуватися по 2400 гривень за дитину, яка народилася в громаді з 1 січня цього року. Тобто кожне подружжя одержить по 4800 гривень.

 

Депутати схвально відгукнулися про цю ідею, а Володимир ЗАМУЛА додав, що годилося б цим не обмежуватися, а подумати над іншими проєктами, які стимулюватимуть нашу молодь залишатися в селі, приводити своїх дітей у наші дитсадки та школи.

 

Розглядатиметься на сесії й питання про встановлення нових тарифів на послуги з централізованого водопостачання для населення по Нехворощанському сільському комунгоспу. У зв’язку з підвищенням тарифів на електроенергію пропонується підвищити тарифи до таких сум: за наявності в абонента лічильника – 19.50 грн. за кубічний метр. Для громадян, які беруть воду з вуличних водорозбірних колонок – по 35.10 гривень з однієї особи в місяць. Для користувачів дворових колонок – по 39 гривень з особи в місяць. Для тих, у кого воду підведено в будинок з каналізацією без ванни – 58.50 грн. з особи в місяць. У кого встановлено ванну чи душову кабінку – по 78 грн. з особи.

 

В.Замула запропонував у майбутньому подумати, як зі списку абонентів виокремити пільгові категорії населення. «Бо є самітні бабусі, для яких 78 гривень – величезна сума. І купити лічильник за чотириста гривень, та ще й заплатити за його встановлення, вони не можуть. Проте такі абоненти добросовісно платять за воду. А є молодші хитруни, які можуть і лічильник поставити, але свідомо не хочуть, бо влітку ще й городи з водогону поливають – для таких я б встановив по 150 гривень. І це треба розумно розмежувати, а не автоматично піднімати тарифи, бо ми ж повинні дбати про людей!».

 

Колегу підтримали депутатки Оксана ШПАК і Тетяна ГРИЦАЙ, нагадавши про тих, хто не платить ні за воду, ні за вивезення твердих побутових відходів: «Одні чесно платять, інші всіляко уникають цього, і їм хоч по двісті гривень встанови – не налякаєш!». А директор комунгоспу, депутат СТГ Григорій БАЛАНА зауважив, що ціни у нашій громаді не найвищі, і якби дотримуватися усіх економічних розрахунків, то кубічний метр води повинен коштувати не менше 23-х гривень.

 

Усі розглянуті питання обговорюватимуться і затверджуватимуться на найближчій сесії, що відбудеться 10 лютого.
Участь у роботі постійних комісій взяла заступниця голови СТГ Ольга ХОМЕНКО.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь