A A A K K K
для людей із порушенням зору
Офіційний сайт Нехворощанської громади
Полтавська область, Полтавський район

Двадцята сесія восьмого скликання

Дата: 10.02.2022 19:21
Кількість переглядів: 4766

Фото без описуСьогодні відбулася двадцята сесія восьмого скликання, в якій взяли участь 16 депутатів. Роботу сесії вела секретар сільської ради, депутатка СТГ Світлана БУГОРСЬКА. Затвердивши порядок денний, до якого було внесено на розгляд 17 питань, вона запросила до слова начальницю фінансового відділу Любов НОМЕРОВСЬКУ, яка інформувала про внесення змін до показників бюджету Нехворощанської сільської територіальної громади на 2022 рік та про затвердження виконання бюджету за 2021 рік. Також детально познайомила депутатів з пропозиціями щодо розподілу вільних залишків коштів.

 

Після її інформації слово взяв депутат Василь БІЛОКІНЬ. На його погляд, вільні залишки коштів розподіляються непропорційно до кожного села. Л.Номеровська спробувала пояснити, що проєкт рішення розроблявся відповідно до пропозицій, викладених у листах-зверненнях, у тім числі з Лівенського, і схвалений бюджетною комісією. Жодної пропозиції не було відхилено і необхідні кошти на ті чи інші потреби передбачили. І хто я не депутати повинні бачити проблеми й потреби на місцях, аби потім виходити з пропозиціями?

 

Свої пояснення озвучила й заступниця голови СТГ Ольга ХОМЕНКО, звернувши увагу, що в багатьох випадках фінансування йде на ту чи іншу галузь в цілому, і якщо в доповіді Л.Номеровської не виокремлено конкретні, то це зовсім не значить, що лівенські заклади обділені. Пояснила і деякі законодавчі моменти щодо використання бюджетних коштів. «Не все, що нам хочеться, можна по закону», – говорила Ольга Станіславівна, порадивши Василю Володимировичу частіше бувати на сесіях і брати участь в роботі бюджетної комісії, аби не виникали подібні претензії та безпідставні звинувачення. «Бо всі в курсі, один ви не знаєте, де діваються гроші». І дала доручення начальниці фінвідділу підготувати для депутатів детальну довідку по кожному селу щодо надходжень і витрат у 2021 році.

 

Однак В.Білоконя це не переконало, і він почав говорити голосно й емоційно: «Коли увесь маячківсько-лівенський бомонд збирали на нараду, то ніхто нам не сказав, на яку суму ми можемо розраховувати і шо нам ділити. То які пропозиції могли бути? Нічого ми тоді й не рішили. Бо не треба жити в брехні! Це не харашо, чуєте ви чи ні? Не робіть з людей, які отам на периферії, якихось ізгоїв! У мене ви ні разу не спитали, що робити, де робити і як робити! Я, рєбята, у вашому хорі співати не буду! І ходити сюди тупо махати руками вгору-вниз тоже не буду! Ви тут у підтанцьовці, а серйозних питань не вирішуєте. Отож не докоряйте мені, що не відвідую сесії! Мені не за те соромно, а що тут зараз сиджу з вами! Йти до вас – то наче самого себе ґвалтувати!».

 

Гострій критиці піддав і намір прийняти Програму зайнятості населення. Перед тим заступниця голови СТГ Зоя КОРОЛЕНКО пояснила, що під час зустрічі керівництва громади із старшокласниками шкіл, діти самі висловили бажання влітку, під час канікул, взяти участь у громадських роботах і таким чином заробити для себе якісь кошти. Процедуру надання такої роботи і прописано в цій Програмі, врахувавши всі законодавчі норми, що стосуються залучення до роботи підлітків. Василь Володимирович поцікавився, хто буде головним організатором цих робіт – напевне, школи? Йому пояснили, що навчальні заклади не мають права займатися подібними питаннями, просто буде визначено обсяг робіт і хто забажає з підлітків, зможе попрацювати, наприклад, на впорядкуванні територій чи виконати інші некваліфіковані роботи й одержати за це грошову винагороду на законних підставах. На це В.Білокінь висловився так: «Ось побачите, ніхто на ваші роботи не прийде, бо не визначено організатора. Це я вам кажу як спеціаліст по дітях. Вони вам так сказали, а ви б не слухали. На виду черговий дерибан грошей, і більш нічого!».
Інформуючи про затвердження Програми підтримки народжуваності (детальніше про неї ми розповідали в публікації про засідання бюджетної комісії), Зоя Короленко навела таку статистику: торік у громаді народилися 16 дітей, з них 4 – у Нехворощі, по 6 дітей – у Маячці та Соколовій Балці, і жодної дитини – у Шедієвому та Лівенському.

 

Про встановлення нових тарифів на послуги з централізованого водопостачання для населення по Нехворощанському сільському комунгоспу інформував його директор, депутат СТГ Григорій БАЛАНА. Це питання також детально обговорювалося на засіданні бюджетної комісії, тож Григорій Іванович лиш додав, що підвищення вартості питної води викликане відчутним здорожчанням електроенергії для юридичних осіб, а без неї воду зі свердловини не дістанеш і до абонентів не подаси.

 

Про план соціально-економічного розвитку громади детально пояснила О.Хоменко.

 

Далі З.Короленко інформувала присутніх про призупинення діяльності Нехворощанського дитсадка «Сонечко» з 12 квітня. Це пов’язано з початком реконструкції його приміщення. Дітей на цей період планують влаштувати у Соколовобалківському та Андріївському дитсадках, батьки десяти вихованців уже дали усні згоди на це.
Розглянули депутати і кілька процедурних питань, у тім числі земельного законодавства (інформувала начальниця відділу земельних ресурсів Олена ШИЙКА).

 

У «Різному» начальниця відділу освіти Ірина ШЕРСТЮК повернулася до питання, порушеного депутатом Володимиром ЗАМУЛОЮ на засіданні бюджетної комісії. Мова про бажання депутатів почути фінансовий звіт від керівництва Соколовобалківської школи. Поки що необхідні дані щодо видатків по цьому закладу в 2021 році підготувала бухгалтерія відділу освіти, й Ірина Миколаївна спробувала донести їх до депутатів. Однак почута інформація викликала більше запитань, ніж дала відповідей. Приміром, у ході обговорення побачених сум, витрачених закладом на різні потреби, з’ясувалося, що учні дійсно харчуються у школі безкоштовно, але жодного наказу директорки на це ніхто не бачив. Присутні сприйняли це мовчазним здивуванням, лиш В.Замула зауважив: «Ви всі пам’ятаєте, як керівництво школи нам отут відверто брехало по телефону стосовно кількості учнів, навіть називалися прізвища неіснуючих дітей! То хіба можна їм далі вірити? Он якими грішми вони володіють, і контролю за цим ніякого! Ми дограємось, доки зовсім школу загубимо!».


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь