A A A K K K
для людей із порушенням зору
Офіційний сайт Нехворощанської громади
Полтавська область, Полтавський район

Чи працюють нотаріуси в умовах воєнного стану

Дата: 14.03.2022 16:10
Кількість переглядів: 188

Незважаючи на те, що в Україні йдуть бойові дії та значна кількість населених пунктів продовжує потерпати від обстрілів, життя все ж триває, і у багатьох громадян існує необхідність невідкладно скористатися послугами нотаріуса.

Навіть в умовах воєнного стану державні та приватні нотаріуси України продовжують працювати та вчиняти нотаріальні дії (посвідчувати заповіти, довіреності, заводити спадкові справи тощо), звісно, крім тих регіонів, де їхня робота унеможливлюється веденням активних бойових дій.

Зрозуміло, що чинне національне законодавство з початком бойових дій, не було готове до роботи нотаріальної спільноти в умовах воєнного стану, тож вже 28 лютого 2022 року з метою унормування діяльності нотаріату в умовах воєнного стану, Кабінет Міністрів України схвалив постанову № 164 «Деякі питання нотаріату в умовах воєнного стану» (далі – Постанова).

Документ передбачає, що нотаріальні дії у період воєнного стану вчиняються з урахування певних особливостей.

Зокрема, пунктом 2 Постанови взагалі забороняється вчинення виконавчих написів нотаріусів за кредитними договорами, які не є нотаріально посвідченими, тобто укладені у простій письмовій формі.

Запроваджено також суттєві обмеження щодо вчинення нотаріальних дій за зверненнями громадян Російської Федерації та їхніх юридичних осіб.

Так, що стосується незавершених нотаріальних дій, які були розпочаті за зверненнями громадян Російської Федерації, юридичних осіб, створених та зареєстрованих відповідно до законодавства Російської Федерації, або юридичних осіб, створених та зареєстрованих відповідно до законодавства України, кінцевим власником, членом або учасником (акціонером) яких є громадяни Російської Федерації, що мають частку у статутному капіталі 10 і більше відсотків або юридичних осіб, створених та зареєстрованих відповідно до законодавства Російської Федерації, то вони зупиняються до прийняття та набрання чинності Законом України щодо врегулювання відносин за участю осіб, пов’язаних з державою-агресором.

Водночас у випадку, коли до нотаріуса за вчиненням нотаріальної дії звертається громадянин Російської Федерації, або ж юридична особа, створена та зареєстрована відповідно до законодавства Російської Федерації, або юридична особа, створена та зареєстрована відповідно до законодавства України, кінцевим власником, членом або учасником (акціонером) якої є громадянин Російської Федерації, що має частку у статутному капіталі 10 і більше відсотків або юридична особа, створена та зареєстрована відповідно до законодавства Російської Федерації, нотаріус відмовляє у вчиненні такої нотаріальної дії. Вищевказане обмеження діє до прийняття та набрання чинності Законом України щодо врегулювання відносин за участю осіб, пов’язаних з державою-агресором, та не поширюється на нотаріальні дії із засвідчення справжності підпису на заяві про вихід з громадянства Російської Федерації.

Засвідчення справжності підпису на заяві про надання дозволу на виїзд дитини за кордон строком до трьох місяців здійснюється наразі без використання спеціальних бланків нотаріальних документів на білому аркуші паперу з нанесеними на ньому за допомогою комп’ютерної техніки реквізитами нотаріуса: зображення Державного Герба України, прізвище, власне ім’я, по батькові (за наявності), найменування державної нотаріальної контори (для державного нотаріуса), адреса робочого місця, номер телефону, адреса електронної пошти.

Крім того, дозволяється передавання спеціальних бланків нотаріальних документів між нотаріусами, у тому числі поза межами нотаріального округу.

Нагадуємо, якщо маєте питання правового характеру, звертайтеся до Новосанжарського бюро правової допомоги» за телефоном 0666791310 та 0990617399.

Цілодобово функціонує єдиний телефонний номер системи правової допомоги – 0 800 213 103 (дзвінки зі стаціонарних та мобільних телефонів в межах України безкоштовні).


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь