A A A K K K
для людей із порушенням зору
Офіційний сайт Нехворощанської громади
Полтавська область, Полтавський район

Особливості роботи банківської системи в період запровадження воєнного стану

Дата: 14.03.2022 16:11
Кількість переглядів: 253

Не зважаючи на введення воєнного стану на території України, українська банківська система продовжує працювати, але з урахуванням деяких тимчасових обмежень, встановлених Постановою Правління Національного банку України № 18 від 24.02.2022 року «Про роботу банківської системи в період запровадження воєнного стану» (далі – Постанова).

Відповідно до положень вищезазначеної Постанови:

  • банки продовжують роботу з урахуванням обмежень, визначених цією постановою;
  • банки забезпечують роботу відділень в безперебійному режимі в умовах відсутності загрози життю та здоров'ю населення;
  • безготівкові розрахунки здійснюються без обмежень;
  • банкомати поповнюються готівкою без обмежень;
  • забезпечується доступ до сейфових скриньок в безперебійному режимі;
  • платежі Уряду здійснювати без обмежень згідно законодавства про особливий період.

Важливо! Нарахування та виплата заробітних плат, стипендій, пенсій та державних допомог під час воєнного стану не припиняється.

Вже згаданою Постановою, разом з викладеним, передбачені тимчасові обмеження, що починають свою дію з 24 лютого 2022 року і до закінчення військового стану, а саме:

  • обмеження зняття готівки з рахунку клієнта в обсязі 100 000,00 грн. в день (не враховуючи виплати заробітної плати та соціальних виплат), крім підприємств та установ, що забезпечують виконання мобілізаційних планів (завдань), Уряду та окремих дозволів Національного банку України без нарахування та зняття комісій;
  • заборона видачі готівкових коштів з рахунків клієнтів в іноземній валюті, крім підприємств та установ, що забезпечують виконання мобілізаційних планів (завдань), Уряду та окремих дозволів Національного банку України;
  • призупинення роботи валютного ринку України, крім операцій з продажу іноземної валюти клієнтами;
  • фіксація офіційного курсу іноземної валюти станом на 24.02.2022;
  • уведення мораторію на здійснення транскордонних валютних платежів (крім підприємств та установ, що забезпечують виконання мобілізаційних планів (завдань) та Уряду, окремих дозволів НБУ);
  • зупинення здійснення обслуговуючими банками видаткових операцій за рахунками резидентів держави, що здійснила збройну агресію проти України;
  • призупинення банками-емітентами електронних грошей, здійснення випуску електронних грошей, поповнення електронних гаманців електронними грошима, розповсюдження електронних грошей.

Додатково! В зв’язку з введенням воєнного стану, ряд українських банків строком на три місяці, починаючи з 01 березня 2022 року оголосили так звані «кредитні канікули» - період, коли виплати по кредитах тимчасово призупиняються. Крім того в період дії «кредитних канікул» не застосовуються штрафні санкції такі як неустойка, пеня та додаткові відсотки за несвоєчасне погашення.

З умовами «кредитних канікул» Ви можете ознайомитись на офіційних сайтах українських банків.

У разі необхідності в отриманні безоплатної правової допомоги з цього чи будь яких інших питань, ви можете звертатися до фахівців Новосанжарського бюро правової допомоги за номером: 0666791310 та 0990617399, або за телефоном гарячої лінії системи БПД 0800-213-103.

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь