A A A K K K
для людей із порушенням зору
Офіційний сайт Нехворощанської громади
Полтавська область, Полтавський район

Від усієї душі зичу ліквідаторам здоров’я і міцного духу, довголіття і чистої, сонячної, без чорнобильського попелу весни!

Дата: 26.04.2022 13:29
Кількість переглядів: 175

Фото без описуПриблизно о 1 год. 23 хв. 50 сек. 26 квітня 1986 року на четвертому енергоблоці Чорнобильської атомної електростанції (ЧАЕС) сталися два теплових вибухи, які повністю зруйнували реактор. Будівля енергоблоку частково обвалилася, при цьому загинув співробітник станції Валерій Ходимчук. На даху почалася пожежа. Згодом залишки активної зони 4-го реактора розплавилися. Суміш з розплавленого металу, піску, бетону і частинок палива розтікалася під реакторними приміщеннями. В результаті аварії стався викид радіоактивних речовин, у тому числі ізотопів урану, плутонію, йоду-131 (період напіврозпаду 8 днів), цезію-134 (період напіврозпаду 2 роки), цезію-137 (період напіврозпаду 30 років), стронцію-90 (період напіврозпаду 29 років). Ситуація погіршувалася тим, що в зруйнованому реакторі продовжувалися неконтрольовані ядерні і хімічні реакції з виділенням тепла (від горіння запасів графіту), з виверженням з розлому протягом багатьох днів продуктів горіння, радіоактивних елементів і зараження ними великих територій. Зупинити активне виверження радіоактивних речовин із зруйнованого реактора вдалося лише в кінці травня 1986 року мобілізацією ресурсів усього СРСР і ціною масового опромінення тисяч ліквідаторів. Серед них були і жителі нашої громади.

 

За 36 років, що минули, ми всі пройшли складний шлях усвідомлення і переосмислення того величезного комплексу проблем, який пов’язаний з використанням високих і, нерідко, небезпечних технологій. Незмінним залишається лише одне – найглибша повага до людей, які закрили собою світ від атомного лиха, що вирвалося зі зруйнованого четвертого блоку ЧАЕС. Ваш подвиг, шановні ліквідатори, неможливо переоцінити – як не можна переоцінити значення того, що ви зробили. Ваш героїзм, патріотизм і професійна майстерність перевірені часом. Ви врятували людство, воюючи у мирний час із «мирним» атомом.
 
Від усієї душі зичу ліквідаторам здоров’я і міцного духу, довголіття і чистої, сонячної, без чорнобильського попелу весни!
 
А всім жителям нашої СТГ хочу сказати, що рушієм еволюційного поступу в майбутнє та оберегом найвищих загальнолюдських цінностей є Пам’ять. Якщо пам’ятатимемо свою історію, її гіркі сторінки, то будемо варті того, щоб упевнено дивитися у своє майбутнє. Ми повинні ставитися до природи, як до матері, а себе відчувати її дітьми. Тож хай не повториться чорнобильська біда! Хай земля розквітає в цю пору всіма кольорами, хай зеленіють під сонцем трави, хай повертаються з чужини журавлі, несучи на крилах радість зустрічі з рідною землею. Хай кожен новий день сповнює наші серця миром і спокоєм.
 
Пам’ятаймо!
З повагою –
голова громади Віктор ДУБОВИЧ

« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь