A A A K K K
для людей із порушенням зору
Офіційний сайт Нехворощанської громади
Полтавська область, Полтавський район

Податкові пільги для підприємців на час воєнного стану

Дата: 29.04.2022 22:46
Кількість переглядів: 192

         Запровадження воєнного стану в Україні у зв’язку з військовою агресією Російської Федерації внесло свої корективи в усі сфери суспільних відносин. В умовах воєнного стану з певними проблемами зіткнулися і підприємці, прибутки яких значно знизилися, а в місцевості де ведуться бойові дії, та у зруйнованих містах громадяни опинилися у зовсім скрутному становищі і робота усіх закладів та підприємств зупинилася.

         Саме тому 15 березня 2022 року було прийнято Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо дії норм на період дії воєнного стану» № 2120-IX, який покликаний підтримати громадян та бізнес на період дії правового режиму воєнного стану.

         Дія зазначеного Закону поширюється і на підприємців – платників єдиного податку 1-ї та 2-ї груп. З 1 квітня 2022 року і до припинення дії правового режиму воєнного стану, підприємці можуть не сплачувати єдиний податок. В даний період сплата єдиного податку є добровільною. При цьому, за період, в якому не сплачувався єдиний податок підприємцями 1-ї та 2-ї груп, податкову декларацію платника єдиного податку – фізичної особи – підприємця заповнювати не потрібно.

         Також, підприємців звільнили і від обов’язку сплати єдиного соціального внеску (далі — ЄСВ). Так, з 1 березня 2022 року та 12 місяців після припинення воєнного стану, фізичні особи – підприємці, в тому числі ті, які обрали спрощену систему оподаткування, мають право не сплачувати ЄСВ за себе. В такому випадку, розрахунок ЄСВ у складі податкової декларації  також заповнювати не потрібно.

         Законом передбачена і можливість для роботодавців – платників єдиного податку, які обрали спрощену систему оподаткування, не сплачувати ЄСВ за працівників, яких було призвано під час мобілізації на військову службу, відповідно до Указу Президента України від 24 лютого 2022 року № 69/2022 «Про загальну мобілізацію». ЄСВ за таких працівників на час мобілізації буде сплачуватись із державного бюджету.

         Нагадуємо, що у разі виникнення додаткових питань, Ви можете звертатися до Новосанжарського бюро правової допомоги за адресою: смт. Нові Санжари, пл. Перемоги, 11, контактний номер телефону (05344) 3-28-60 та за телефоном гарячої лінії системи БПД 0800-213-103.

Крім того, отримати правову допомогу можна дистанційно:

  • скористатися мобільним застосунком «Безоплатна правова допомога», завантаживши його через Google Play чи App Store за посиланням https://bit.ly/3hwwgqR, або завантажити мобільний застосунок «Твоє право», перейшовши за посиланням https://bit.ly/3iorbkE;
  • у месенджерах Телеграм http://legalaid.gov.ua/telegram.html та Вайбер http://legalaid.gov.ua/viber.html;
  • у кабінеті клієнта на сайті системи БПД https://cabinet.legalaid.gov.ua/;
  • правові консультації також можна переглянути на довідково-інформаційній платформі правових консультацій WikiLegalAid, що розміщена за адресою www.wiki.legalaid.gov.ua.

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь