A A A K K K
для людей із порушенням зору
Офіційний сайт Нехворощанської громади
Полтавська область, Полтавський район

УМОВИ ВИЛУЧЕННЯ АВТО ДЛЯ ВОЄННИХ ПОТРЕБ

Дата: 29.04.2022 22:49
Кількість переглядів: 207

Фото без описуЗ 24 лютого 2022 року в Україні введено воєнний стан. У цей період серед населення шириться острах щодо появи увійськовослужбовців необмежених прав на відчуження майна громадян. Мешканці стурбовані, що пересування у приватному транспорті в будь-який момент може завершитися вилученням авто для оборонних потреб держави. І дійсно, війна в країні спонукає органи влади до вжиття оперативних заходів для подолання зовнішнього ворога. В таких умовах права громадян можуть зазнавати певних обмежень.

В умовах воєнного стану військове командування може здійснювати, зокрема, примусове відчуження (реквізицію) майна, що перебуває у приватній власності мешканців, відповідно до статті 41 Конституції України, статті 353 Цивільного кодексу України, статті 8 Закону України «Про правовий режим воєнного стану» (далі – Закон 389) та статті 3 Закону України «Про передачу, примусове відчуження або вилучення майна в умовах правового режиму воєнного чи надзвичайного стану» (далі – Закон 4765).

З аналізу згаданих норм законодавства випливають 4 обов’язкові умови для реквізиції майна:

По-перше, відчуження майна приватних осіб може здійснюватися виключно на оплатній основі, з попереднім або наступним відшкодуванням його вартості. Безоплатне вилучення стосується лише майна державної власності (ст.1 та 9 Закону 4765).

По-друге, рішення може прийматися виключно вищим командуванням Збройних сил України або командуванням окремо визначених формувань та за погодженням з державною адміністрацією. Без погодження допускається ухвалення рішення лише у місцях проведення бойових дій (ст.4 Закону 4765). Примітка: Начальник патруля, старший вартовий, командир місцевого загону територіальної оборони, тощо, не наділені такими повноваженнями.

По-третє, реквізиція здійснюється з чітким документальним оформленням правочину. Момент вилучення засвідчується підписанням акта встановленого зразка, із зазначенням підстав, ознак майна, розміру виплаченої компенсації, тощо (ст.7 Закону 4765).

По-четверте, перед відчуженням здійснюється оцінка ринкової вартості майна, оригінал висновку про яку надається власнику. Розмір оцінки може бути оскаржено в суді (ст.8 Закону 4765).

Наміри осіб по вилученню авто з порушенням однієї з названих чотирьох умов є незаконними. Водночас держава не в змозі гарантувати належну поведінку членів воєнізованих формувань противника та недобросовісних мешканців. За таких умов дії ініціатора є самовільними, а застосування примусу — кримінально караним.

Якщо вказана ситуація все ж виникла, рекомендується прослідкувати за дотриманням чотирьох описаних умов. Зокрема,особливу увагу слід приділити оформленню акта про примусове відчуження майна. Примірник акта та висновку про оцінку варто зберігати у себе для отримання компенсації або повернення майна у майбутньому. Після припинення військового стану питання про відшкодування вартості майна вирішується через відповідний центр комплектування та соціальної підтримки(колишній військовий комісаріат).

Нагадуємо, якщо маєте питання правового характеру, звертайтеся до юристів Новосанжарського бюро правової допомоги за телефоном: (05344) 3-28-60.

Цілодобово функціонує єдиний телефонний номер системи правової допомоги – 0 800 213 103(дзвінки зі стаціонарних та мобільних телефонів в межах України безкоштовні).

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь