A A A K K K
для людей із порушенням зору
Офіційний сайт Нехворощанської громади
Полтавська область, Полтавський район

Побажаємо юним трактористам успішно знайти себе в улюбленій професії

Дата: 25.05.2022 14:47
Кількість переглядів: 365

Фото без описуУ далекому 1969 році з ініціативи тодішнього директора Нехворощанської середньої школи Анатолія Савича ІОПИ хлопці-старшокласники стали вивчати тракторну справу. А на початку літа 1970-го перші 63 випускника разом з атестатами зрілості одержали і посвідчення тракториста. Відтак ці навчання відразу ж набули великої популярності серед підлітків, які вивчали механізаторську справу з великим задоволенням, адже багатьом після закінчення школи вже не треба було йти навчатися у профтехучилища, вони могли відразу ж ставати до роботи у місцевих колгоспах.

Пізніше тракторну справу почали вивчати й дівчата (спочатку їх навчали швейній або кулінарній майстерностям), тому ще в старій школі обладнали кабінет механізації зі стендами і таблицями, щороку він поповнювався новими унаочненнями. На шкільному подвір’ї облаштували спеціальний майданчик, де знаходився причіпний сільськогосподарський інвентар. Колгоспи всіляко сприяли професійній підготовці молоді, надаючи школі всіляку техніку, а влітку – робочі місця для юних трактористів, аби ті покращували свою практику на колгоспних полях.

У 1976-1977 навчальному році механізаторську справу опановували 98 старшокласників, навчали їх Анатолій Петрович КОСТЯНЕЦЬКИЙ (див. чорно-білі фото) і Михайло Пилипович ЛУК’ЯНЕНКО.

Після введення в дію нового шкільного приміщення ця справа з успіхом продовжилася, для того побудували гаражі, придбали відповідну техніку: трактори, автомобіль, плуги, культиватори, сівалку, картоплекопач, тракторні причепи і навіть комбайн «Нива». Щороку молоді учні-трактористи, у тім числі й дівчата, брали участь не тільки в обласних, а й в республіканських змаганнях, майже завжди виборюючи призові місця. Тому слава про високий рівень підготовки механізаторських кадрів у Нехворощанській школі полинула далеко за межі Полтавщини. Так далеко, що у 1989 році цим зацікавилися московські кінематографісти – режисери творчого об’єднання «Екран», знявши на базі школи документальний фільм про трудове виховання молоді. А восени того ж року питання про підготовку в Нехворощі майбутніх кадрів для агропромислового комплексу слухалося на колегії Міністерства освіти України, за рішенням якої школа одержала в подарунок міні-трактор Т-30 Володимирського тракторного заводу, що й досі безвідмовно служить школярам, і другий у Новосанжарському районі комп’ютерний клас.

Пізніше навчальний заклад одержав ліцензію Міністерства освіти і науки України на надання освітніх послуг, пов’язаних з набуттям професійної освіти по спеціальності «тракторист-машиніст категорії «А». Після того її через кожні п’ять років поновлювали, а на початку 2019 року Міністерство видало наказ про безстрокову дію ліцензії.

Всього з 1970 року професію тракториста у Нехворощанській школі здобув 1191 учень. У тому числі – й нинішні п’ятнадцять випускників, які згодилися вивчати тракторну справу, семеро з них – дівчата. Учора всі вони складали теоретичні та практичні іспити з цього предмету, а разом з ними – і четверо старшокласників з Маячки.

На початку такого відповідального дня, коли діти сіли за парти у спеціалізованому класі, їх привітали екзаменатори з Полтави, а також керівниця закладу Тетяна Леонідівна ГРИЦАЙ і педагоги Василь Дмитрович ЖОРНЯК та Сергій Васильович ШВЕД. Вони побажали учням успішно показати набуті знання і підтвердити право керування трактором. А Тетяна Леонідівна поділилася особистою мрією запровадити в опорному закладі ще й вивчення автосправи, адже нині майже всі прагнуть одержати посвідчення водія легкового автомобіля.

Мабуть, не знайдеться жодної людини в Нехворощі, яка не підтримала б цю ідею. Ми ж до всього сказаного побажаємо юним трактористам успішно знайти себе в улюбленій професії. Звісно, не для кожного буде головною в житті механізаторська справа, але кожен з цьогорічних випускників, як і всі їхні попередники за більш як 50-річну історію вивчення тракторної справи у Нехворощі, берегтиме у власному архіві документ про свою першу професію, набуту в стінах рідної школи.

Олександр ЗІНЧЕНКО



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь