A A A K K K
для людей із порушенням зору
Офіційний сайт Нехворощанської громади
Полтавська область, Полтавський район

ЗАСІДАННЯ КОМІСІЙ

Дата: 02.07.2022 14:11
Кількість переглядів: 215

У перший день липня відбулося спільне засідання двох постійних комісій – бюджетної та з питань освіти, під час якого депутати розглянули кілька питань. Зокрема, про внесення змін до бюджету Нехворощанської сільської територіальної громади на 2022 рік інформувала начальниця фінансового відділу Любов НОМЕРОВСЬКА. Серед основних моментів, які викликали дискусію, – виготовлення проєктно-кошторисної документації на встановлення місцевої автоматизованої системи централізованого оповіщення. «Такі вимоги ставить перед нами обласна військова адміністрація, бо ми повинні мати систему оповіщення людей у випадку небезпеки. Ці вимоги посилюються на тлі останніх трагічних подій у Кременчуці», – пояснили депутатам голова громади Віктор ДУБОВИЧ та його заступниця Зоя КОРОЛЕНКО.

 

Розглядаючи клопотання від Нехворощанського комунгоспу про виділення 72 тис. грн. на придбання трьох глибинних насосів для подачі води із свердловин, Віктор ДУБОВИЧ пояснив, що на ринку є насоси, які при достатній потужності споживають набагато менше електроенергії, ніж старіші моделі, тож виправдають себе упродовж першого року експлуатації. Це підтвердив і директор комунгоспу Денис КАРАКУЦЯ. Щодо закупівлі інших товарів, необхідних для заміни чи обслуговування водогонів, то депутат Володимир ЗАМУЛА вніс пропозицію розглянути можливість надання допомоги і тим абонентам у Соколовій Балці, які самостійно обслуговують свою свердловину. «Вони теж жителі нашої громади» – наголошував В.ЗАМУЛА. Голова громади зазначив, що свого часу ці абоненти самі погодилися взяти свердловину на своє обслуговування, бо в такому разі у них виходить менша місячна абонплата, «хоча дозвіл на спецводокористування все-таки оплатила сільська рада».

 

В ході дискусії не всі депутати зрозуміли, в чому криється проблема: якщо ті абоненти хочуть бути в однакових умовах з усіма іншими, то можуть ініціювати передачу свердловини на обслуговування в комунгосп. Якщо ж їм вигідніше утримувати її самостійно, то чому сільрада повинна ще й надавати якусь допомогу? Таку думку, зокрема, висловив депутат Віктор КИБКАЛО: «У нас теж не все робив комунгосп, багато хто самостійно прокладав водогін до свого двору, і все одно тепер платимо за повним тарифом».

 

Аби не продовжувати дискусію, В.ДУБОВИЧ вніс пропозицію для початку з’ясувати, скільки коштів абоненти, про яких говорить В.ЗАМУЛА, сплатили за дозвіл на водокористування та за аналіз води, а також чи всі уклали договір на централізоване вивезення твердих побутових відходів, «потім обговоримо можливість їм допомагати з бюджету».
Йшлося і про виділення коштів на організацію роботи закладів охорони здоров’я. Тут теж дав пояснення голова громади. Він зазначив, що ми йдемо до того, аби вивести Нехворощанську амбулаторію з-під підпорядкування Новосанжарського ЦПМСД і зробити її самостійною юридичною одиницею. Вже прийнято низку необхідних рішень, але багато чого залежить і від державного бюрократичного механізму. Скажімо, зараз НСЗУ дає субвенцію на зарплату нашим медикам у Нові Санжари і не зможе швидко спрямувати її у Нехворощу. До того ж треба повністю перереєструвати договори людей з сімейними лікарями, і на все потрібен якийсь час. Отже, на цей перехідний період і належить передбачити кошти, аби наші медики, які юридично перейдуть у підпорядкування вже Нехворощанського ЦПМСД, не опинилися без зарплати, а сама амбулаторія – без належного медикаментозного забезпечення. «Ми повинні підстрахуватися, передбачивши усі можливі ризики, – говорив Віктор Олександрович. – І робити все від себе залежне, аби перехідний період був якомога коротшим».

 

Присутні погодилися з такою позицією.
Щодо штатного розпису та одержання ліцензії на медичну практику нашої амбулаторії дала пояснення начальниця ЦПМСД Інна КОБА і принагідно подякувала депутатам за розуміння та підтримку.

 

Далі Л.Номеровська зачитала клопотання командира добровольчого формування територіальної громади Олександра РОМАНЕНКА про виділення коштів на придбання засобів, необхідних для функціонування ДФТГ. Це 200 літрів бензину та 80 літрів дизпалива на місяць, а також 11 комплектів військової форми, 33 пари взуття та 33 головних уборів, 32 бронежилети, 33 каски і стільки ж індивідуальних медичних аптечок, 33 пари тактичних рукавиць і стільки ж пар наколінників, тактичних окулярів і ліхтариків, а ще 10 рацій і тепловізор. Все це – приблизно на суму близько двох мільйонів гривень, до того ж без вартості бензину та дизпалива.

 

«Я шокований!» – коротко висловився депутат Віктор САКЕВИЧ. «Та навіть якби ми й хотіли виділити хоча б пальне, то як його списувати, якщо ДФТГ не є юридичною одиницею і не веде бухгалтерський облік?» – зазначив голова громади. «А ті наші воїни, які безпосередньо на передовій, забезпечені такими засобами? – запитав В.ЗАМУЛА. – Нам їх би якось забезпечити у першу чергу, для них би треба купити й передати бронежилети…».
Зрештою, вирішили детальніше обговорити це питання на сесії.

 

Щодо розгляду пакету звернень від адміністрації Соколовобалківської школи, то члени бюджетної комісії висловили пропозицію також обговорити їх безпосередньо на сесії, у присутності директорки закладу Світлани ЗЕМЛЯНОЇ, якій вже надіслали запрошення. А відбудеться сесія 6 липня.

 

«Може, я нарешті дізнаюсь, чому в три школи нашої громади, враховуючи й Андріївський ліцей, їздять учні з сусідніх сіл, тільки в Соколовобалківську не їздить жодна дитина? – висловив надію В.ЗАМУЛА. – В одну з чотирьох не возять діток. Чим же тоді виділяється ця школа, що її минають через поріг і прямують в Андріївку?».

 

«Всі у Соколовій Балці знають, хто є справжньою причиною, але бояться публічно про це говорити, – додав В.ДУБОВИЧ. – А винними роблять депутатів і керівництво громади». «Бо коли ми щось вимагаємо від директорки, то це – булінг!» – іронічно додала заступниця голови СТГ Світлана КАЛІНІЧЕНКО.

 

В ході засідання комісії говорилося і про необхідність продовжити ямковий ремонт дороги до Маячки, не завершений торік. Депутати Людмила БУЛИГА і Володимир ЗАМУЛА пропонували одночасно розглянути можливість ремонту дороги і в Андріївці, яку розбили великовагові автомобілі під час проведення ремонтних робіт в ліцеї. Віктор ДУБОВИЧ відповів, що допомогти в цьому обіцяє й обласна рада – засновниця ліцею.

 

Насамкінець секретарка ради Світлана БУГОРСЬКА зачитала заяви про виділення одноразової матеріальної допомоги на лікування.

 

У «різному» Володимир ЗАМУЛА звернувся до керівництва громади з проханням підготувати інформацію, скільки землекористувачів-одноосібників на території Соколовобалківського округу брали дозвіл на обробіток своїх посівів хімічними препаратами у нічний час – фактично в період дії комендантської години. «Бо виходить, що у нас бджоли змінили свої маршрути, адже фактів їх отруєння в цьому році не було, або ж фермера обробляли посіви вночі, хоча про дозвіл роботи на полях у комендантську годину я теж не чув. От і виходить, що коли хтось з дівчиною десь виїхав, то це відразу бачать наші тероборонівці, а коли фермер трактором їде вночі з дому, про те їм начебто невідомо» – пояснив свою позицію Володимир Іванович.

 

Участь у роботі постійних комісій взяли, крім названих вище, заступники голови СТГ Ольга ХОМЕНКО та Микола ЗАВЕЗЬОН.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь