Офіційний сайт Нехворощанської громади
Полтавська область, Полтавський район

Сьогодні у кабінеті голови громади Віктора ДУБОВИЧА відбулося спільне засідання двох профільних комісій – бюджетної та з питань освіти.

Дата: 26.08.2022 19:34
Кількість переглядів: 207

Фото без описуЗібралися депутати і всі заступники голови, аби внести зміни до бюджету на поточний рік (інформувала начальниця фінансового відділу СТГ Любов НОМЕРОВСЬКА). В ході обговорення Віктор Олександрович вніс пропозицію передбачити кошти на ямкові ремонти доріг у кожному із старостинський округів. «Усіх дорожніх проблем не вирішимо, але найбільш проблемні місця до зими ліквідуємо», – зазначив керівник СТГ.

 

Заплановано передбачити по 50 тис. грн. на поточні ремонти Шедіївського, Маячківського та Соколовобалківського закладів культури, а також необхідні суми на підготовку до зимового періоду опалювальних систем адміністративних будинків та комунальних закладів: технічне обслуговування газових устаткувань, перевірка димових каналів, вимірювання опору тощо. Також на благоустрій парку в Соколовій Балці, де буде сучасна зона відпочинку з альтанкою, тротуарними доріжками, квітниками. Загалом розподілили 663 тис. грн.

 

Ще 720 тис. доведеться витратити на галузь освіти (придбання матеріалів та засобів для навчального процесу, закупівля дизельного палива для шкільних автобусів, на розвиток спорту, встановлення пожежних гідрантів і т.п.). Крім того, є нагальна потреба замінити 16-річний газовий котел у Соколовобалківському дитсадку «Берізка». Також депутати вирішили задовольнити прохання районної поліції й виділити 10 тис. грн. на забезпечення їх діяльності на території нашої громади.

 

Традиційно розглянули заяви громадян щодо надання матеріальної допомоги на лікування.

 

Директор Маячківської ЗОСШ Василь МАСЛЕЙ вніс пропозицію розглянути можливість організації буфетного харчування учнів, оскільки приготування гарячих страв поки що за нинішніх умов не буде. Віктор ДУБОВИЧ погодився, що годилося б дати можливість дітям купити в школі булочку і чай, а для цього треба закупити борошно, масло, маргарин, цукор, яйця і т.д. «Ми обов’язково вивчимо це питання з початком навчального року, бо зараз не відомо, скільки учнів будуть відвідувати школу офлайн і тому важко порахувати, в якому об’ємі треба готувати ті ж булочки» – зазначив Віктор Олександрович.

 

Принагідно Василь Васильович подякував керівництву громади за підтримку і допомогу, в результаті чого Маячківський навчальний заклад зумів без проблем підготуватися до навчального року, облаштувати укриття, замінити електроосвітлення і навіть оновити фасад головного приміщення – тепер школа зустрічає першовересень у святковому вигляді. «Але в тому не тільки наша заслуга, – відповів на те Віктор ДУБОВИЧ. – Ви самі є головними ініціаторами тих робіт, а хто працює, тим і допомагати хочеться».

 

Під час засідання депутати розглянули ще одне питання, що зайняло чи не найбільше часу для обговорення. Йшлося про надання субвенції на діяльність Новосанжарської дитячої музичної школи – 86 тис. грн. до кінця календарного року. Всього ж на весь навчальний рік треба 300 тисяч. Для того, аби переконати депутатів у необхідності виділення таких коштів, на комісію приїхала директорка закладу Ірина СЕРГЕЄВА, яка інформувала присутніх, що нині в Нехворощанській громаді від музичної школи навчається 13 дітей: семеро в Нехворощі й шестеро в Андріївці – на базі ліцею. Ірина Миколаївна просила підтримати талановитих дітей.

 

Голова громади погодився, що талановитих дітей треба підтримувати, але все, як кажуть, пізнається у порівнянні. Для того він навів такі аргументи: в середньому на утримання одного дитсадка ми в рік витрачаємо близько 700 тисяч, але це з утриманням та опаленням приміщення, з відповідним штатом працівників, зі щоденним харчуванням до 20 дітей і так далі. «Ми на розвиток спортивної роботи, якою охоплені кількасот дітей громади, змушені давати набагато менше коштів, а тут – триста тисяч за проведення уроків, і більша половина цієї суми йде на утримання закладу сусідньої громади. І це за фінансової скрути, що склалася в умовах воєнного стану в державі».
У депутатів виникло й питання щодо організації самого навчання. «З нас вимагають укриття на випадок повітряної тривоги, а ви як проводите уроки, скажімо, в Нехворощі?». На це Ірина СЕРГЕЄВА відповіла, що заняття проходять з кожним учнем окремо, тому ніяких укриттів не треба.

 

До всього депутатів збентежив той факт, що залучатися до музики можуть лише тринадцятеро дітей. Як пояснила Ірина Миколаївна, контингент учнів набирається на конкурсній основі, й діти з меншим хистом до музики, на жаль, залишаються поза школою. До того ж чим більше учнів – тим більше й грошей треба.

 

– Ми розуміємо специфіку роботи вашої школи, – говорив В.ДУБОВИЧ. – І хочемо, щоб наші діти навчалися і музиці, й танцям, і малюванню, й іншим мистецтвам, але мусимо виходити з нинішніх реалій. Надії НІКУЛІНІЙ, яка викладає музику, можемо запропонувати відповідну посаду в нашому Будинку дитячої та юнацької творчості, тоді навчанням музиці буде охоплено набагато більше дітей з усієї громади без будь-яких конкурсів. Звісно, гурток не дасть свідоцтва про музичну освіту, яке дає школа, але, як зазначила заступниця голови Ольга ХОМЕНКО, якщо хтось захоче далі навчатися в музучилищі, свідоцтво музичної школи для вступу не є обов’язковим. Зрештою, в середньому лише до десяти відсотків випускників школи обирають для себе музику головною професією – це підтвердила сама ж І.СЕРГЕЄВА. Отже, якщо хтось із батьків хоче розвивати дитину в напрямку якогось виду мистецтва, спорту чи іноземної мови, мусить самостійно про це подбати через репетитора чи відвідин школи мистецтв. Прикро, що такі реалії сьогодення, бо держава не дає субвенції на подібні заклади, все переклали на плечі громад. А тут, на місцях, здобуття музичної освіти – далеко не єдина життєво важлива проблема, що потребує фінансування…

 

Такі ось думки й аргументи звучали під час обговорення цього питання. Врешті-решт його винесуть на сесію, а там уже депутати у повному складі визначатимуться, як бути далі з музикою. Відбудеться сесія у передостанній день серпня.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь