A A A K K K
для людей із порушенням зору
Офіційний сайт Нехворощанської громади
Полтавська область, Полтавський район

«Пам’ятаємо. Єднаємося. Переможемо!».

Дата: 26.11.2022 13:06
Кількість переглядів: 81

Фото без опису«Встає історія з пітьми,
Словами фактів промовляє,
І хоче – щоб пам’ятали ми!
Бо заповіт від мертвих має...»

 

Цими словами учора в Нехворощі розпочався траурний мітинг з нагоди Дня пам’яті жертв Голодомору. Громадськість Нехворощі зібралася біля пам’ятника, аби вшанувати земляків, загиблих в результаті злочинної політики більшовиків. У 1932-1933 роках комуністичний тоталітарний режим, попередник путінського рашизму, вчинив в Україні злочин геноциду – Голодомор. Зумисно створений голод убив мільйони українців, а долі тих, хто вижив, скалічив. Пережиті жахіття залишили глибоку травму в кількох поколіннях українців. Унаслідок Голодомору активний, а тим більше масовий спротив радянському режиму було припинено. У нинішній війні Росія переслідує ту саму мету, що й під час Голодомору 1932–1933 років – геноцид Українського народу. Вона використовує схожі інструменти підкорення та інформаційні технології. Метою Росії було і є знищення української ідентичності та української нації. І тоді, і нині Росія намагається зламати волю українців до спротиву, кидає проти нас весь свій терористичний арсенал. Сталін у XX столітті та Путін у XXI зробили вибір на користь геноцидів, бо інші методи упокорення українського народу не спрацювали. Геноциди і Сталіна, і Путіна спрямовані на те, щоб подолати опір українців, провчити непокірних, виховати лояльність та перетворити тих, хто залишиться, на «радянських/російських» людей. Ці злочини проти українців здійснюються за однаковою двоетапною схемою. На першому етапі режим намагається знищити національну ідентичність пригноблюваної групи, а на другому – нав’язати свою ідентичність. Власне, це і було метою Сталіна та залишається метою Путіна. Цілковите фізичне винищення не є фінальною метою агресора, він прагне до насадження покори з подальшою асиміляцією та русифікацією. А противників такої політики називає нацистами.

 

Про це біля пам’ятника жертвам Голодомору говорили ведуча заходу, директорка СБК Ірина Дяченко, голова громади Віктор Дубович, бібліотекарка сільської бібліотеки Тетяна Балабан. Нагадали, що цьогорічна кампанія на вшанування пам’яті жертв Голодомору проходить під гаслом «Пам’ятаємо. Єднаємося. Переможемо!».

 

Потім учасники мітингу вшанували померлих хвилиною мовчання, поклали до підніжжя пам’ятника живі квіти. А настоятель Свято-Миколаївської церкви протоієрей Олександр Василевський провів панахиду, під час якої присутні запалили свічки, і кожен подумки згадав своїх родичів, які постраждали внаслідок тотального мору голодом. Сьогодні вони вже нічого не скажуть на свій захист, зате можемо стати на захист пам’яті про них ми – сучасне покоління українців.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь