A A A K K K
для людей із порушенням зору
Офіційний сайт Нехворощанської громади
Полтавська область, Полтавський район

Сьогодні відбулося засідання бюджетної комісії, члени якої обговорили внесення змін у видаткову частину бюджету громади на поточний рік.

Дата: 27.01.2023 23:21
Кількість переглядів: 120

Фото без описуСьогодні відбулося засідання бюджетної комісії, члени якої обговорили внесення змін у видаткову частину бюджету громади на поточний рік. Йшлося про розподіл залишків коштів між головними розпорядниками. При цьому в пріоритеті були галузі освіти та охорони здоров’я, враховувалися листи-звернення від комунгоспу, відділу соціального захисту населення, Центру надання соціальних послуг, а також Агентства місцевих доріг Полтавської області та Новосанжарського відділку поліції. Врахували й потреби закладів культури, бібліотек, відділу благоустрою, передбачили кошти на комунальний житловий фонд, на утримання та експлуатацію місцевих доріг, на фінансування Програми профілактики правопорушень та боротьби зі злочинністю тощо. Зачитали й колективного листа від жителів Лівенського, які просять придбати тротуарну плитку, яку хочуть покласти біля свого Будинку культури, а також стільці в глядацьку залу та сценічні костюми. До всього передбачили 600 тис. грн. на перевезення щебеневої суміші для ремонту сільських доріг без твердого покриття.

 

З даного питання присутніх детально інформувала спеціалістка з бухгалтерського обліку фінансового відділу ТГ Віта Петриченко.

 

В ході обговорення виникла жвава дискусія навколо коштів на будівництво укриттів для закладів освіти. Первісно пропонувалося передбачити 9 мільйонів на укриття для трьох дитсадків (крім Нехворощанського, оскільки заплановано його реконструкцію, де в проєкті буде передбачено укриття) та трьох для Маячківської школи – всього шість об’єктів для перебування під час повітряної тривоги.

 

Як пояснила начальниця відділу освіти Ірина Шерстюк, це наземні залізобетонні блочні приміщення, товщина стін яких дорівнює 25 сантиметрів, кожен розрахований на 50 чоловік. Підрядники монтують їх, підводять внутрішнє освітлення і комплектують необхідними меблями. Це підтвердив і директор Маячківської школи Василь Маслей.
До речі, такі укриття вже є в багатьох навчальних закладах області. Нещодавно керівники нашої СТГ оглянули їх у Мартинівській сільській громаді, й переконалися, що ці укриття мають необхідну документацію та відповідають вимогам ДСНС.

 

Натомість Володимир Замула піддав сумніву надійність таких об’єктів для дитсадків, і наполіг на виділенні чотирнадцяти мільйонів на більш «потужніші» укриття для Маячківського, Андріївського та Соколовобалківського ДНЗ. Для того радив переглянути проєкт розподілу коштів і знайти там «зайві» витрати, які можна направити на будівництво більш дорожчих укриттів. «Для чого нам така медицина, яка вимагає стільки коштів? – обурювався Володимир Іванович. – Для чого реконструкція лазні під житло? Дайте мені проєкт рішення на папері, і я там знайду багато статей, з яких можна зняти кошти!».

 

«А чому відкидаємо Нехворощу?» – поцікавився голова бюджетної комісії Віктор Кибкало, який вів засідання. Він спочатку запропонував передбачити фінансування і для Нехворощанського дитсадка, потім висловив свою кінцеву позицію: мовляв, найбільша проблема з укриттям – у Маячці, отам і треба його будувати. А в решті дитсадків можна знайти інші шляхи її вирішення. Скажімо, в Соколовій Балці дошкільнятам облаштували прихисток у шкільному приміщенні, подібним шляхом пішли і в Нехворощі, то чому б спочатку не пошукати подібне рішення і для Андріївського закладу, перш ніж «викидати» мільйони гривень на споруди, які, коли чесно, навряд чи будуть затребувані, адже за умов активізації бойових дій на нашій території (не дай, Боже!) батьки не зводитимуть своїх дітей до гурту. «А в нас бюджет не гумовий, і варто більш раціонально підходити до його розподілу, – зазначав В.Кибкало. – Зараз ми набудуємо споруд, які потім нікому не будуть потрібні. Я погоджуюсь, що сьогодні тема безпеки людей в умовах війни є в пріоритеті, але навіть за цих умов життя в громаді не зупиняється, і нам треба вирішувати багато інших соціально важливих питань. Всі вони – також для людей! Можливо, краще за ці кошти провести реконструкцію тієї ж Соколовобалківської школи, де і для дошкільнят покращити умови? А взагалі, до сесії треба ще раз добре обміркувати це питання».

 

Зрештою, на голосування винесли дві пропозиції: В.Замули – збільшити суму на дитсадківські укриття до 4,5 мільйонів на кожне (в такому разі на всі укриття доведеться витратити 22,5 млн. грн.), та В.Кибкала – поки що збудувати такі об’єкти тільки в Маячківських навчальних закладах.

 

В результаті першу пропозицію підтримали В.Замула та Любов Косик, решта членів комісії погодилися з аргументами В.Кибкала. Проте остаточне рішення буде прийняте всіма депутатами на сесії.

 

Далі В.Замула поцікавився, чи буде допомога сім’ям, чоловіки яких стали на захист України. Заступниця голови громади Зоя Короленко пояснила, що для цього розробляється відповідна Програма, яка передбачатиме одноразові виплати сім’ям, чоловіки яких мобілізовані до війська, загинули, пропали безвісти чи одержали поранення.

 

Насамкінець члени бюджетної комісії погодили виділення одноразової матеріальної допомоги заявникам на лікування та 150 тис. – на прохання Полтавського обласного територіального центру комплектування та соціальної підтримки (як раніше називали – обласному військкомату) для підвезення захисників до навчальних центрів.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь