A A A K K K
для людей із порушенням зору
Офіційний сайт Нехворощанської громади
Полтавська область, Полтавський район

Усиновлення дітей у воєнний час

Дата: 08.03.2023 08:29
Кількість переглядів: 85

Наприкінці минулого року Міністр оборони України Олексій Резніков у своєму Twitter повідомив, що росія депортувала понад 13 тис. українських дітей.

— Мета «русского міра»… — убити мільйони українців і зробити їхніх дітей російськими, —  написав Олексій Резніков.

За інформацією державної платформи Діти війни станом на сьогодні 453 українських дітей загинули, 877 — дістали поранення, 353 — зникли. 13 876 дітей російський агресор депортував, повернути вдалося лише 125.

Звичайно, ці цифри не остаточні, і ювенальні прокурори продовжують з’ясовувати реальну ситуацію в місцях ведення бойових дій, на тимчасово окупованих та звільнених територіях.

Ця статистика також не містить даних про сиріт і дітей, що  залишилися без батьківської опіки. Загалом таких маленьких громадян в Україні понад 68 тис. За інформацією Національної соціальної сервісної служби України, під час війни без батьківського піклування залишилося понад 4,5 тисяч дітей.

Олена Зеленська на своєму Telegram-каналі зазначила, що війна неабияк посилила інтерес українців до усиновлення: «Ми як ніколи згуртовані у своєму бажанні допомогти та піклуватися про тих, хто потребує допомоги. Тож дуже важливо, що Уряд адаптував процедуру усиновлення до умов та реалій воєнного часу — і наразі вона знову доступна».

Особливості процедури усиновлення під час дії воєнного стану, котрі визначені Постановою Кабінету Міністрів України від 15 квітня 2022 року №  447.

Хто може всиновити дитину під час війни

  • громадяни України, які перебувають на обліку кандидатів в усиновлювачі та проживають на підконтрольній Україні території;
  • внутрішньо переміщені особи, котрі стоять на відповідному обліку за місцем свого тимчасового проживання.

Якщо ВПО вже перебувають на такому обліку, то можна звернутись до служби у справах дітей ОВА за місцем тимчасового переміщення для ознайомлення з інформацією про дітей.

Для цього потрібно надати пакет документів та висновок про можливість бути усиновлювачами.

Хто не може всиновити дитину

  • громадяни України, які проживають на тимчасово окупованих територіях (можливість усиновлення буде повернута після деокупації їхнього населеного пункту та відновлення роботи служб у справах дітей, а також судів);
  • громадяни України, які тимчасово або постійно проживають за межами України;
  • іноземці (незалежно від того, чи проживають вони в Україні, чи за кордоном).

Громадяни України, які проживають за кордоном, а також іноземці зможуть усиновлювати дітей через три місяці після припинення або скасування воєнного стану.

Винятки, за яких українці за кордоном та іноземці можуть всиновити дитину в Україні під час воєнного стану

Йдеться про усиновлення:

  • дитини, яка є родичем усиновлювачів;
  • дитини, яка є рідним братом/сестрою раніше усиновленої дитини;
  • якщо усиновлювачі встановили контакт із дитиною за направленням Нацсоцслужби, виданим до введення воєнного стану в Україні.

Яких дітей можна всиновити

Під час воєнного стану всиновити дитину можна, якщо вона:

  • перебуває на підконтрольній Україні території;
  • переміщена (евакуйована) в межах України;
  • перебуває на обліку з усиновлення.

Якщо дитина має рідних братів і сестер, то роз’єднання родини не допускається. Для збереження родинних стосунків між дітьми всі брати і сестри влаштовуються в одну сім’ю.

Яких дітей не можна всиновити під час воєнного стану

Під час війни всиновити дитину заборонено, якщо вона:

  • перебуває на тимчасово окупованих територіях;
  • тимчасово переміщена (евакуйована) за межі України;
  • не перебуває на обліку з усиновлення.

Усиновити таких дітей можна буде після деокупації населеного пункту, де вони проживають, або після їхнього повернення з-за кордону.

Як у воєнний час усиновити дітей

Це можна зробити, звернувшись до служби у справах дітей районних / районних у м. Києві державних (військових) адміністрацій, виконавчих органів міських / районних у містах рад.

Заяву та документи можна подати в паперовій формі під час прийому в службі у справах дітей за місцем постійного чи тимчасового проживання або в електронній формі через портал Дія.

Під час воєнного стану строк дії документів та висновку про можливість бути усиновлювачами становить 18 місяців замість 12, як це було раніше.

Кандидатам в усиновлювачі обов’язково потрібно пройти курс підготовки з виховання дітей. Однак за рішенням місцевих органів влади навчання може тимчасово не проводитись.

Тоді кандидати в усиновлювачі зможуть пройти його після відновлення курсу. Про це їх повідомить служба у справах дітей.

Під час дії на території України воєнного стану проходження особами, які перебувають у сімейних, родинних відносинах, (у тому числі хрещеними батьками), в сім’ї яких влаштовуються діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування, під опіку, піклування, курсу навчання з виховання таких дітей у центрі соціальних служб не вимагається.

Слід зазначити, що порядок усиновлення під час воєнного стану не відміняє, а лише доповнює ті статті Сімейного Кодексу України, котрі визначають цей процес у мирний час. Зокрема, усиновлювачами не можуть бути: обмежені у дієздатності; визнані недієздатними; позбавлені батьківських прав, якщо ці права не були поновлені; були опікунами іншої дитини, але усиновлення було скасовано або визнано з їхньої вини; перебувають на обліку або на лікуванні у психоневрологічному чи наркологічному диспансері; зловживають спиртними напоями або наркотичними засобами; не мають постійного місця проживання та постійного заробітку (доходу); страждають на певні хвороби тощо.Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь