A A A K K K
для людей із порушенням зору
Офіційний сайт Нехворощанської громади
Полтавська область, Полтавський район

УЧАСТЬ БАТЬКІВ У ВИХОВАННІ ДИТИНИ. СПІР ЩОДО УЧАСТІ У ВИХОВАННІ ДИТИНИ

Дата: 06.04.2023 11:16
Кількість переглядів: 348

Кожна дитина має право на проживання в сім’ї разом з батьками або в сім’ї одного з них та на піклування батьків. Батько і мати мають рівні права та обов’язки щодо своїх дітей. Предметом основної турботи та основним обов’язком батьків є забезпечення інтересів своєї дитини.

Питання виховання дитини вирішується батьками спільно. Повноцінна участь батьків у вихованні дітей максимально забезпечується при їх спільному проживанні з батьками. В тих випадках, коли батьки, внаслідок розірвання шлюбу або з інших причин, не проживають спільно, можуть виникати спори щодо участі у вихованні дитини, визначення місця проживання дитини та порядку зустрічей з дитиною того батьків, хто проживає окремо.

Розірвання шлюбу між батьками, проживання їх окремо від дитини не впливає на обсяг їхніх прав і не звільняє від обов’язків щодо дитини. Таким чином, участь у вихованні дитини повинні брати обоє з батьків, незалежно від того чи вони одружені чи ні.

Якщо після розлучення батьки дитини не можуть досягти згоди, то такий спір може бути переданий на розгляд органу опіки та піклування або до суду.

ВИРІШЕННЯ СПОРУ ЩОДО УЧАСТІ У ВИХОВАННІ ДИТИНИ ОРГАНОМ ОПІКИ ТА ПІКЛУВАННЯ⁉️

✍🏻Для визначення способу участі у вихованні дитини та спілкуванні з нею одному із батьків необхідно звернутися з письмовою заявою до СЛУЖБИ У СПРАВАХ ДІТЕЙ за місцем проживання дитини, в якій описати обставини справи та додати такі документи:

▪️довідку з місця реєстрації (проживання);

▪️копію паспорта громадянина України;

▪️копію свідоцтва про народження дитини;

▪️копію свідоцтва про укладення або розірвання шлюбу (у разі наявності).

СЛУЖБА У СПРАВАХ ДІТЕЙ

1️⃣Обстежує умови проживання дитини за місцем проживання, проводить бесіду з батьками, у разі можливості з іншими родичами дитини про що складає Акт обстеження умов проживання.

2️⃣Отримує від Центру соціальних служб та/або фахівця із соціальної роботи Оцінку потреб батьків з метою встановлення здатності матері, батька виконувати обов’язки щодо виховання дитини та догляду за нею.

‼️До уваги беруться ставлення батьків до виконання батьківських обов’язків, особиста прихильність дитини до кожного з них, стан здоров’я дитини, факти вчинення домашнього насильства стосовно дитини або за її присутності та інші вагомі обставини.

3️⃣Після з'ясування обставин, що призвели до виникнення спору між батьками, служба у справах дітей виносить питання на розгляд Комісії з питань захисту прав дитини, складає висновок щодо участі у вихованні дитини одним із батьків та у разі потреби порядок побачення з дитиною того з батьків, який проживає окремо від неї.

4️⃣Орган опіки та піклування приймає рішення про участь у вихованні дитини того з батьків, хто проживає окремо від неї та у разі потреби порядок побачення з дитиною того з батьків, який проживає окремо від неї.

‼️Рішення органу опіки та піклування є обов’язковим до виконання. Особа, яка ухиляється від виконання рішення органу опіки та піклування, зобов’язана відшкодувати шкоду, завдану іншому з батьків. У тому разі, якщо рішення органу опіки та піклування щодо участі у вихованні дитини не виконується, або хтось із батьків з ним не погоджується, такий спір, щодо участі у вихованні може бути розглянутий судом.

ВИРІШЕННЯ СПОРУ ЩОДО УЧАСТІ У ВИХОВАННІ ДИТИНИ ТОГО З БАТЬКІВ, ХТО ПРОЖИВАЄ ОКРЕМО ВІД НЕЇ В СУДОВОМУ ПОРЯДКУ⁉️

✍🏻Для вирішення спору між батьками у вихованні дитини в судовому порядку необхідно звернутися з позовною заявою до СУДУ за зареєстрованим місцем проживання чи місцем перебування відповідача.

Суд при розгляді заяви обов’язково залучає oрган oпіки та піклування, який представляє служба у справах дітей, за міcцем реєcтрації дитини абo фактичним її міcцем проживання, якою подається письмовий висновок органу опіки та піклування про сособи участі одного з батьків у вихованні дитини.

Суд визначає способи участі одного з батьків у вихованні дитини (періодичні чи систематичні побачення, можливість спільного відпочинку, відвідування дитиною місця його проживання тощо), місце та час їхнього спілкування. В окремих випадках, якщо це викликано інтересами дитини, суд може обумовити побачення з дитиною присутністю іншої особи.

Під час вирішення спору щодо участі одного з батьків у вихованні дитини береться до уваги наступне:

🔻ставлення батьків до виконання своїх обов’язків;

🔻особиста прихильність дитини до кожного з них;

🔻вік дитини;

🔻стан її здоров’я дитини;

🔻інші обставини, що мають істотне значення;

🔻стан психічного здоров’я одного з батьків, зловживання ним алкогольними напоями або наркотичними засобами.

🔔Пам’ятайте, не дивлячись на те, чи знаходяться батьки у шлюбі між собою, чи проживають вони спільно чи ні, вони мають спільно вирішувати питання виховання дитини.

У будь-якому випадку, звертаємо увагу батьків, що необхідно толерантно домовлятися між собою про способи участі у вихованні дитини. Не варто травмувати дитину своїми претензіями один до одного, не робити дитину заручницею амбіцій та не здатності домовитись один із одним. Адже дитині потрібні в однаковій мірі як батько так і матір. Саме тоді, спілкуючись із ними обома, дитина буде рости щасливою та відчувати себе потрібною обом батькам.

 

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь