Офіційний сайт Нехворощанської громади
Полтавська область, Полтавський район

Продовжуємо вивчати особливості діяльності органів місцевого самоврядування у Польщі.

Дата: 07.04.2023 23:16
Кількість переглядів: 132

Фото без описуПродовжуємо вивчати особливості діяльності органів місцевого самоврядування у Польщі. Місто Ополе - адміністративний центр Опольського воєводства і відоме своїм Національним фестивалем польської пісні (з цього фестивалю розпочинали свою музичну кар'єру відомі нам Анна Герман, Мариля Родовіч).

 

Особливості Опольської "міської ради" -це місцеві податки. Тут, як у відомій казці Дж.Родарі, є "податок на дощ"🤓. Треба взяти собі на замітку😀.

 

Але це місто мені запам'яталося особливою людиною, українкою Антоніною Калініченко. Вона в Ополе проживає 11 років, є професором Опольського університету, а також депутатом Опольської "міської ради"на громадських засадах (є така категорія депутатів, яких обирають не на виборах, а є висуванцем від певної групи людей). Як депутат опікується переселенцями з України. Але як справжня українка не може займатися лише однією справою😜 і в минулому році закінчила курси екскурсоводів та наразі є професійним гідом по м.Ополе (тому дізналися про кожний цікавий куточок цього міста!). До речі, прапор Ополе - жовто-блакитний, таке відчуття, що ми в Україні....
Спільно з представниками Полтавський державний аграрний університет - ПДАУ відвідали декілька вищих навчальних закладів. Ознайомилися з постаттю видатного письменника, політолога Едмунда Османчика, який у найскладніші для Ополе міжвоєнні часи був депутатом Сейму, сприяв розвитку міста, його шанувала громада, він навіть здійснював переклад Нюрнберзького процесу польською мовою.⠀Політика поховано на прилеглій до Опольського університету території костелу. Він — єдина цивільна особа, котра була удостоєна такої честі.
У Вищій школі управління та адміністрування в Ополе зустрілася з науковцем, проректором закладу Тадеушем Покусою, який на теренах як Польщі, так і загалом ЄС уперше запровадив у науковий обіг термінологію "гуманітарна логістика", сутність якої полягає в тому, як організувати гуманітарні вантажі в умовах війни, адже до останніх подій, наприклад в Україні, світ добре знався на поняттях "військова чи воєнна логістика".

 

А ввечері місто заворожило своєю красою.....Для нас вже дуже дивне явище вуличне освітлення і святкова ілюмінація, а ще ми ми ДУЖЕ реагуємо на політ літака (я зрозуміла, що вже можна діагностувати посттравматичний синдром.... на жаль...)

 

Візит до Польщі відбувся за сприяння Полтавський державний аграрний університет - ПДАУ в рамках реалізації проєкту програми Еразмус+ напряму Жана Моне "Участь громадян та соціальний діалог як ключові фактори в розбудові сталих територіальних громад: успішні практики ЄС для України". Нехворощанська громада. Офіційна сторінка
Далі буде...


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь